Jak správně skladovat potraviny v chladničce?
14.03.2007
Přesvědčovat hospodyňky o nutnosti uchovávat potraviny tak, aby se nekazily, je nošením dříví do lesa. Ale víte, že ani v chladničce nejsou potraviny bezpečně chráněny před bakteriemi?
Pořádek v chladničce
Naprosto běžně v máme v chladničce sýry, maso, uzeniny, ovoce či zeleninu. Ale stává se (a neříkejte, že vám nikdy), že se něco zkazí, chytí plíseň nebo jen „zavání“. Nové typy chladniček tomu již dovedou zabránit. Jsou vybaveny antibakteriálními systémy pro delší uchovávání potravin. Speciální filtr takové inteligentní chladničky zachytí bakterie i chemické či mechanické nečistoty obsažené ve vzduchu a zamezí zkažení potravin, vzniku pachů a různých onemocnění (např. salmonely). Filtr je plně účinný po dobu šesti měsíců, dá se snadno vyměnit a po uplynutí jeho životnosti chladnička sama upozorní na jeho výměnu zvukovým signálem a blikáním kontrolky na LCD displeji, který vás informuje i o dalších užitečných funkcích spotřebiče.
Potraviny kdykoli stále čerstvé
Jednou z novinek „inteligentních“ chladniček je technologie nazvaná šestý smysl. Oceníte ji, například v okamžiku, kdy dovnitř uložíte právě nakoupené maso nebo dveře chladničky zůstaly déle otevřené. V ten moment senzor umístěný v chladničce posílá informace do ovládacího centra, které rozpozná, zda je potřeba zesílit chlazení. Další funkcí, která se dá na displeji nastavit, je prázdninový režim, který uvítají ti, kdo opouštějí domov na delší dobu. Vnitřní teplota bude udržována na stálých dvanácti stupních Celsia, což stačí k tomu, aby se uvnitř nevytvářel nežádoucí zápach. Některé dražší modely chladniček mají chladicí prostor s funkcí bioFresh zóna, kde je teplota stabilně udržována na bodu mrazu, tedy nula stupních Celsia. Při této teplotě vydrží některé potraviny, jako je ovoce, zelenina nebo maso, až třikrát déle než při klasickém chlazení.
Důvěřuj ale prověřuj
V poslední době se na trhu objevily inteligentní chladničky, opatřené počítačem, který automaticky monitoruje záruční doby potravin. Proto přinesené potraviny doma před uložením vždy roztřídíme a pokud je ukládáme do „obyčejné“ chladničky, pro jistotu zkontrolujeme datum spotřeby či použitelnosti.
Uvařeno do zásoby
Když počítáme s uvařeným jídlem ještě na druhý den, ihned po přípravě část oddělíme do připravených obalů, rychle pokrm zchladíme ve studené vodě a uskladníme v chladničce či mrazáku. Ze zdravotního hlediska je nejvhodnější pokrm dát do plastikových boxů, skleněného nebo keramického nádobí. Ani kvalitní „železné“ nádobí totiž nezabrání tomu, aby do pokrmu nepronikaly škodlivé látky, které pak po delší době mohou způsobit zdravotní potíže (kov se uvolňuje a přechází do potravy).
Mrazíme-li hotové jídlo, měli bychom na obalu vyznačit datum, abychom měli přehled do kdy je třeba jídlo spotřebovat. Je samozřejmé, že misky opatříme víkem už jen proto, aby ostatní pokrmy nenačichly. Kromě toho pokrmy v mrazáku skladujeme podle určitého systému. Ty nejčerstvější dáváme dospod a ty, které máme v úmyslu spotřebovat co nejdříve, umístíme navrch.
Moderní spíž
Suché potraviny, trvanlivé pečivo, zavařeniny, marmelády či nakládanou zeleninu zpravidla do lednice nedáváme, (pokud je nenačneme). Necháváme je ve spíži nebo potravinových skříních, které v panelových bytech bývají jako klasické, uvnitř s policemi, což může znesnadňovat přehlednost. V moderních sestavách výrobci nabízejí vysouvací nebo otvírací moduly kuchyňských sestav, které jsou pro skladování potravin přímo určeny. Základem je speciální drátěný program a systémy nejrůznějších výsuvů, které dovolují mít potraviny okamžitě a především snadno a bez námahy dostupné.
Autor: Irena Forejtová
Články s podobnou tématikou
Co může nabídnout moderní chladnička
Dokonalé chlazení
Úložné prostory v kuchyni
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Kuchyně
Kuchyňské vybavení
Článek byl zobrazen 10025 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Domácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místTepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Kuchyňské vybavení

Čtyři nové typy indukčních varných desek Karma Design
Indukční varné desky jsou stále žádanějším zbožím. To je skutečnost, kterou musel zaznamenat každý prodejce kuchyňských spotřebičů. Na rostoucí poptávku reaguje i český výrobce, společnost Karma. Svoji řadu indukčních varných desek Karma Design proto rozšiřuje o čtyři nové modely.

Snídejte ve velkém stylu – je libo stojánky na vajíčka nebo oboustranné prostírání?
Také si nedokážete představit den bez pořádné snídaně? Rádi si dopřáváte doma stylovou snídani se vším, co k ní patří? Při jejím servírování tak jistě oceníte nejrůznější snídaňové nádobí a praktické pomůcky. I pro ty z vás, kteří si potrpí na snídani do postele, existuje řada vychytávek, díky nimž si budete moci nejdůležitější jídlo dne vychutnávat v peřinách.

Kupujeme výhodně kuchyňský dřez
Elitní značku Schock, jedničku v oblasti kuchyňských dřezů z kompozitních materiálů, neboli granitových dřezů známe jako spolehlivého partnera na českém trhu již více než 10 let.

Nádobí vhodné do trouby
Dobře zvolené nádobí je nezbytné kuchyňské vybavení, bez kterého se při pečení v troubě neobejdete. Koupit to správné nádobí vhodné do trouby není vůbec jednoduché. Nabídka je veliká a každý výrobce se snaží pomocí triků a reklam přesvědčit, že právě jeho nádobí je to pravé ořechové. Přitom třeba ani neví, v jaké troubě pečete.

Zavařovací hrnec
Kdo má pocit, že je dávno pryč éra zavařování - od jahod až po zabijačku - šeredně se mýlí. Kdysi (ne)oblíbená činnost hospodyněk stále pokračuje, ale už ne v prádelním hrnci jak bylo donedávna zvykem, ale daleko modernějším způsobem.

Elektrická udírna – snadné a rychlé uzení
Vůni uzeného masa odolá jen málokdo. Dnes už nemusíme složitě hledat prostory ani si vyhrazovat dostatek času na jeho přípravu. K tomu, abychom si mohli pochutnat na dobře vyuzené klobáse, šunce či rybě nám totiž poslouží domácí elektrická udírna, v níž si připravíme jakýkoliv pokrm. Je to snadné, rychlé a výsledek stojí za to!

Vaříme v elektrické pánvi: Jaké jsou její hlavní výhody?
Kdo by neznal Remosku, klasiku české kuchyně? Je to lety osvědčená stálice, v níž vaří generace žen. Jedná se o elektrickou pánev, která má široké využití a hodí se jak doma, tak třeba i na chatu či chalupu. Vedle Remosky dnes najdete na trhu mnoho dalších druhů a typů elektrické pánve, tak si je pojďme blíže představit.

Čistá voda pro vaši domácnost
Dříve jsme se ve škole učili, jak probíhá čištění a filtrace vody určené pro vodovodní rozvody. Taková voda by měla být čistá a zdravotně nezávadná, způsobilá ke každodenní konzumaci. Pak se však v obchodech objevila voda balená a s ní mohutná reklamní kampaň naznačující, jako by snad s vodou z vodovodu nebylo všechno v pořádku.