Ve fritovacím hrnci lze smažit i řízky z kapra
20.12.2005
Už za několik dní se budou ve většině domácností smažit řízky z kapra. Vzhledem k tomu, že je kapr specifickým jídlem, které si mnozí dopřávají opravdu jen na Štědrý den, bývá řízků i v méně početné domácnosti připravováno až několik desítek. A tak je nasnadě smažit je raději než na pánvi ve fritéze.
Právě o tomto přístroji si dnes něco málo povíme.
Fritovací hrnec je z několika důvodů určitě lepší než pánvička s olejem. Potraviny nerovnoměrného tvaru jako smažený květák nebo už zmíněný kapří řízek, na pánvi těžko osmažíme tak rovnoměrně jako ve fritéze. Navíc jsou potraviny smažené na pánvi mnohem více nasáklé tukem, než je tomu u tzv. "friťáku". Po vložení třeba i zmrzlých potravin do fritézy totiž olej jen minimálně zchladne, a tak potraviny nenasajou tuk tak jako při jejich položení na rozpálený olej na pánvi. V neposlední řadě fritování šetři čas, neboť je rychlejší a také méně náročné na manipulaci se smaženými objekty.
Prvotní vyšší investice do fritovacího hrnce se tedy určitě vyplatí. Ty nejlevnější dnes navíc pořídíme už za tisícikorunu, propracovanější přístroje však vyjdou i pětkrát dráž. Jak takový hrnec vybírat a co by měl obsahovat, aby nám sloužil dobře a dlouho?
Můžeme se rozhodnout pro starší typ fritézy se skrytým topným tělesem nebo dát přednost hrnci s topným tělesem ponořeným v oleji. Na trhu už dnes najdeme i tzv. rotofritézu s nakloněným dnem a rotujícím košem. Výhodou rotofritézy je rovnoměrné smažení a potřeba menšího množství oleje. Pokud doma máme myčku, je vhodnější zakoupit hrnec, jehož části se dají od sebe pohodlně oddělit a umýt v ní. Podle velikosti rodiny a předpokládaného množství smažených řízku nebo hranolků, pak zvolíme velikost fritovacího hrnce. Na trhu jsou přístroje určené pro 0,5 litru oleje, ale i pro 4 litry.
Každá fritéza by měla mít kontrolku ohřevu, která signalizuje, zda už je zahřátý olej, dále tepelnou pojistku a filtr oleje, který je buď ve formě kovového síta vloženého do nádoby nebo je vyřešen filtrem papírovým, který je o něco méně praktický. Některé hrnce mají okénko, kterým můžeme sledovat danou fázi smažení, nezbytné však není, neboť některá se rychle zapaří a není přes ně nic vidět.
Dalšími "vychytávkami" fritéz, které by neměly u každé praktické chybět, je prostor pro smotanou elektrickou šňůru a také trubička k vypouštění starého oleje. Důležité také je se rozhodnout, zda nám více vyhovuje oddělený fritovací košík nebo se nám lépe manipuluje s košíkem pevně uchyceným k hrnci. Podobné to je s víkem, které může být volně položeno na hrnec nebo může být napevno s otvíráním na pružině. Každé víko by mělo obsahovat filtr pachu a tuku, u některých je dokonce lapač vysrážených par.
O každou fritézu je pak především nutné se také starat. A proto si ihned po zakoupení hrnce přečtěte návod a dodržujte pečlivě všechny instrukce. Nezapomeňte na pravidelnou výměnu a doplňování oleje (po rybách je vhodné jej vylít ihned, po jiných potravinách jej stačí měnit po cca 10 fritováních) a také pravidelnou údržbu.
Autor: efa
Foto: archiv firem Tefal(1,3) a DéLonghi(2)
Články s podobnou tématikou
Drtiče odpadků
Bez nožů se v kuchyni neobejdeme
Parní trouba - nový způsob vaření
Vybíráme vhodný odšťavovač
Dokonalé chlazení
Malý, ale šikovný
Odsávání par
Článek byl zobrazen 28261 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Domácí pizza jako z pizzerie
Chutná placka obložená rajčaty, olivami, žampióny a bohatě sypaná parmezánem si u gurmánů získala oblibu již dávno. V posledních letech se s pizzeriemi roztrhl pytel, ale navzdory profesionálně vyrobeným pizzám si ji česká hospodyňka ráda připraví sama.
Kvalitní brousek aneb ostré nože během chvilky
Mít v kuchyni ostrý nůž je základ, to vám dozajista potvrdí nejen každý kuchařský profesionál, ale i každá hospodyňka. Nutno podotknout, že realita však ve většině našich domácností vypadá úplně jinak. A to i přesto, že s tupými noži je řezání i krájení podstatně namáhavější a pracnější, nemluvě o zvýšeném nebezpečí poranění.
Podle čeho vybírat kuchyňskou baterii?
Kuchyňská neboli dřezová baterie je, jak název napovídá, umístěna u kuchyňského dřezu. Kromě materiálu, barvy a stylu si můžete zvolit také baterii se sprchou nebo baterii s vestavěným ohřevem vody. A zajímavou a cenově výhodnou variantou můžou být také sety baterie a dřezu.
Regálové systémy na víno a domácí skříně na víno
Víno při skladování potřebuje specifické podmínky, které vytvoříte ideálně ve vinném sklepě. Ke skladování můžete v domácnosti využít i malé vinotéky, klimatizované skříně na víno, ve kterých jsou podobné podmínky jako ve sklepě – stálá teplota, správná vlhkost, tma a žádné vibrace. Jak a čím si vybavit vinný sklep a jak si vybrat vhodnou skříň na víno?
Multifunkční elektrické hrnce - jaké jsou jejich výhody?
Tlakový hrnec, hrnec na polévku, parní hrnec, hrnec na omáčky…Někdy je náročné vybavit kuchyň plnohodnotně, aniž by se vám skříňky neotevíraly pod náporem všemožného kuchyňského náčiní. Je třeba na to jít chytře a spojit několik spotřebičů do jednoho. Příkladem mohou být elektrické hrnce, které mnohdy zvládají několik různých funkcí, díky nimž ušetříte spoustu místa a navíc si užijete kvalitně připravené jídlo. Co všechno elektrické multifunkční hrnce umí a mají naopak nějaké nedostatky?
Nové vodovodní armatury pro báječnou kuchyň
Kdo by si to nepřál - blýskavé armatury a design, které kuchyni s malými náklady propůjčí moderní vzhled, kuchyň, ve které používání vody není prací, ale zábavou? Přejete si více? Vyšší kvalitu? Více inteligentní techniky? Nebo méně? Menší cenu? Menší náročnost při instalaci? Menší plýtvání vodou?
Do každé kuchyně patří kuchyňské nože. Jak vybírat?
V kuchyni člověk stráví poměrně velkou část svého života. Co si budeme vykládat, jídlo je jeho příjemnou součástí. Aby se ale příprava krmě nestala utrpením a tak trochu adrenalinovým zážitkem, je dobré si najít trochu času a věnovat jej výběru vhodného kuchyňského nože.
Nové tvary varných desek a varných zón
Kdo má dostatečně velkou kuchyň a není nucen šetřit místem, nemusí se při pořizování nové varné desky omezovat na standardní tvary, kde jsou k dispozici čtyři hořáky – dva vepředu a dva vzadu. Na výběr dnes máte několik netradičních tvarů varných desek, díky kterým můžete pozměnit celkový ráz vaší kuchyně.