Vaříme v tlakovém hrnci
01.08.2007
Máte-li rádi šťavnatý gulášek, křehkou zeleninu a pěkně doměkka a rychle uvařené luštěniny, pak se ve vaší domácnosti určitě najde nádobí, které letos slaví již třistadvacáté narozeniny - tlakový Papinův hrnec.
Předpokládat, že rendlík na principu tlakového efektu páry byl dílem líného gurmána, který se nechtěl zdržovat hlídáním a podléváním pokrmu je naprostý omyl. I když, francouzská kuchyně má něco do sebe. Spousta zeleniny, masa, mořských plodů a koření - spolu s eskamotérskou přípravou pokrmu - je přehlídkou kuchařského umu. Není Francouze, který by nemiloval jídlo a to byl asi jeden z důvodů, který fyzika Denise Papina inspiroval k vynálezu tlakového hrnce. Jeho objev sice zpočátku sloužil chemikům jako tlaková nádoba a pro vaření, o což Papin původně usiloval, se jeho tlakový hrnec dostal do kuchyně poprvé až o osm let později, v roce 1687.
Proč si pořídit papiňák?
Poměrně dlouho trvalo než lidé přišli „papiňáku“ na chuť. Než si uvědomili, že doba vaření se podstatně zkracuje, a navíc si v tlakovém hrnci uvařené potraviny udržují svou původní chuť. Dnes již víme, že na úsporu energie má vliv velikost nádoby, která odpovídá velikosti plotýnky a dokonale na ni přiléhá. Pořídíme-li si tlakový hrnec, při vaření masa ušetříme 60 až 80% času a 40 až 50% energie. Moderní tlakový hrnec využívá k vaření vyšší tlak než atmosférický. Při teplotě výrazně vyšší než je bod varu vody se pokrm rychleji uvaří a jeho chuť zůstane výraznější. Přitom si vložené potraviny uchovají svoji biologickou hodnotu, protože doba vyluhování je zkrácena proti klasickému vaření až o jednu třetinu. Další výhodou tlakového hrnce je menší spotřeba tuku a to, že není třeba stále dolévat tekutinu. Pokrm se nepřipálí, zvláště u hrnců se zesíleným sendvičovým dnem. Proto je příprava pokrmů v tlakovém hrnci doporučována jako velmi šetrné a zdravé vaření, pro dětskou a vegetariánskou stravu a při redukční dietě.
Na původním principu vynálezu tlakového hrnce se během vývoje výrazně změnil materiál a způsob jištění proti přetlaku. Pro „papiňák“ jsou charakteristické silné stěny a poklice opatřená pohyblivým ventilem, který propouští přebytečnou páru, aby nedošlo k nebezpečnému zvýšení tlaku. Nejnovější tlakové hrnce se mohou pochlubit pojistnými ventily s možností regulace teploty. Nižší teplota je ideální pro přípravu masa, polévek či vývarů. Ačkoliv je hrnec opatřen tepelnou pojistkou, nesmí se naplnit vodou přes míru, protože by při vaření mohlo dojít k příliš rychlému nárůstu tlaku. Stejně tak se vyvarujte přidávání většího množství naťových (i sušených) bylinek, které by mohly otvory v pojistce ucpat. Tlakové hrnce jsou většinou nerezové, dražší modely se sendvičovým dnem, vhodným na všechny druhy sporáků včetně indukčních. K typům hrnců je jako příslušenství koš na zeleninu nebo pařák pro dvouvrstvé vaření. Výběr velikosti tlakového hrnce závisí na nejčastěji připravovaných počtu porcí. Trh nabízí „papiňáky“ s objemem od dvouapůl litru až po osmilitrové či větší. Nerezové nádobí se bez problémů umyje v myčce nebo ručně ve vodě s přídavkem saponátu. Čas od času je dobré vyměnit na poklici těsnění a zkontrolovat průchodnost pojistného ventilu.
Co by mělo v obalu (a na obalu) spolu s tlakovým hrncem být? Samozřejmě nesmí chybět údaj o objemu, hodnota pracovního tlaku, český návod k použití, návod jak s hrncem zacházet před prvním vařením a případně náhradní pojistka a těsnění. Solidní prodejce k návodu přikládá i seznam servisních partnerů. Může se totiž stát, že hrnec vinou výrobní vady nemusí správně fungovat, proto je uschování paragonu pro případnou reklamaci velice rozumné.
Text: Irena Forejtová
Foto: archiv firem Fagor, Silit, Fissler
Články s podobnou tématikou
V čem vařit, když je nabídka tak široká...?
Nákup příborů a následná péče o ně
Jak se vaří v římském hrnci
Když nádobí, tak kvalitní
Čisté nádobí bez práce
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Kuchyňské vybavení
Článek byl zobrazen 19708 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Regálové systémy na víno a domácí skříně na víno
Víno při skladování potřebuje specifické podmínky, které vytvoříte ideálně ve vinném sklepě. Ke skladování můžete v domácnosti využít i malé vinotéky, klimatizované skříně na víno, ve kterých jsou podobné podmínky jako ve sklepě – stálá teplota, správná vlhkost, tma a žádné vibrace. Jak a čím si vybavit vinný sklep a jak si vybrat vhodnou skříň na víno?
Granitový dřez - jak a kde dobře nakoupit?
Vzhled a čistota dřezu se významně podílí na celkovém dojmu z kuchyně. V neposlední řadě by měl být praktický, odolný a neměnit časem příliš svůj zánovní vzhled. To platí dnes v oblasti dřezů pro kvalitní kuchyňské granitové dřezy. Jak a kde dobře nakoupíte se dočtete v následujícím článku.
Stylové i designové nádobky na olej a ocet
Olej a ocet jsou dochucovadla, která by stejně jako pepř a sůl neměla chybět na žádném jídelním stole. Položit je na stůl v lahvích, ve kterých jsme je koupili, by však nebylo zrovna estetické ani praktické. Proto je dobré si pořídit speciální nádobky na olej a ocet, které jsou nejen dekorativním, ale také účelným doplňkem každé kuchyně.
Jak se zbavit zápachu z odpadkového koše?
Přiznejme si, čas od času nám zkrátka v kuchyni něco zavání. Někdy jde o špatně uchovávané jídlo v lednici, jindy o ucpaný odtok, ale mnohem častěji nás nos zavede k jinému zdroji zápachu – k odpadkovému koši. Nejjednodušší je samozřejmě odpad vynést, ale co dělat, když se z koše line nelibé aroma i v případě, že je poloprázdný?
Elektrická udírna – snadné a rychlé uzení
Vůni uzeného masa odolá jen málokdo. Dnes už nemusíme složitě hledat prostory ani si vyhrazovat dostatek času na jeho přípravu. K tomu, abychom si mohli pochutnat na dobře vyuzené klobáse, šunce či rybě nám totiž poslouží domácí elektrická udírna, v níž si připravíme jakýkoliv pokrm. Je to snadné, rychlé a výsledek stojí za to!
Konvice na čaj, které vás naučí milovat přípravu čaje
Době, kdy jsme pili sáčkovaný čaj za pár korun značky některého z obchodních řetězců, již naštěstí odzvonilo. Více a více Čechů vyhledává kvalitu. Z pití čaje a kávy se pozvolna vytvořil každodenní rituál uvolňující tělo i mysl. Použití kvalitních surovin pro přípravu jde ruku v ruce s designovými konvicemi na čaj a pomůckami pro přípravu čaje lahodícími oku.
Volte kuchyňský dřez z kvalitního kompozitního materiálu! Budete spokojeni...
V současné době se dřezy z umělého kamene, často označované jako „granitové“, stávají právem hitem v kuchyních. Vždyť dnes jsou jejich ceny srovnatelné s nerezovými dřezy, a to i u špičkových značek granitových dřezů jako je firma SCHOCK.
Vaříme v tlakovém hrnci
Máte-li rádi šťavnatý gulášek, křehkou zeleninu a pěkně doměkka a rychle uvařené luštěniny, pak se ve vaší domácnosti určitě najde nádobí, které letos slaví již třistadvacáté narozeniny - tlakový Papinův hrnec.