Pít, nebo nepít vodu z vodovodu?
16.08.2011
Řada lidí řeší neustále otázku, zda doma pít vodu z vodovodu, nebo si raději kupovat drahé balené vody. Jasnou odpověď přitom dávají všechny české vodárny i ochránci přírody: Voda z vodovodu je pitná, nezávadná a mnohdy i zdravější než některé vody balené!
Navíc je mnohem levnější a ještě šetří životní prostředí tím, že nespotřebováváme PET lahve.
Nutno podotknout, že se jedná pouze o vodu studenou. Za kvalitu teplé vody vodárny nezodpovídají a obecně teplou vodu pít nedoporučují. Také k vaření by lidé měli používat výhradně studenou vodu.
Jeden litr vody, která nám doma teče z kohoutku, je asi stopadesátkrát levnější než jeden litr balené vody. Kvalitou se vodě balené podle informací Pražských vodovodů a kanalizací naprosto vyrovná a navíc je sledována z hlediska mnohem více parametrů než balené vody.
Do vodovodní sítě se pouští jen voda splňující limity vyhlášky ministerstva zdravotnictví. Tato voda je bez jakýchkoliv mikroorganismů a také obsahuje méně minerálních látek, čímž šetří naše ledviny. Voda v lahvích, pokud není sycená oxidem uhličitým, se navíc může v letních měsících působením vysokých teplot zkazit, respektive přemnožit bakteriemi. Voda z kohoutku je sledována každý den, a tak závadnost nehrozí.
Některým lidem vadí chlor, který se do pitné vody přidává, ale i toho se dá snadno zbavit. Stačí vodu natočenou z kohoutku nechat deset minut odstát a problém je vyřešen. Zápach chloru se dá odstranit také převařením vody. Řada lidí se mylně domnívá, že chlorem je způsobena kalnost vody. Není to pravda, bíle zakalená voda je dílem rozptýleného vzduchu ve vodě, který vnikne jeho přisátím do trubního systému. Pokud vodu necháme pár minut odstát, kal zmizí.
Voda z vodovodu se dá ještě o něco málo vylepšit. V prvé řadě je důležité starat se pravidelně o sítko v baterii, tzv. perlátor, v němž se zachycují mechanické nečistoty z trubek. Před každým napuštěním vody, kterou se chystáme vypít, bychom ji měli nechat zhruba půl minuty nechat odpouštět. Pro lepší chuť je vhodné do vody přidat pár kapek citronu a uchovávat ji v lednici bez přístupu světla a vzduchu.
Pečovat bychom měli také o vodovodní baterie, které bychom měli pořizovat kvalitní a nechat si je namontovat odborníkem, který v ideálním případě předtím provedl průplach vodovodního potrubí.
Autor: efa
Články s podobnou tématikou
Jak snížit spotřebu vody v domácnosti
Je libo šálek kávy…
Pár rad a triků do domácnosti
Parní trouba - nový způsob vaření
Článek byl zobrazen 16351 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Domácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místSchody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Kuchyně

Jak pečovat o myčku nádobí
Myčka na nádobí je v současné době nedílnou součástí mnoha domácností. Pro správnou údržbu a čištění myčky na nádobí se hned při koupi seznamte s pokyny výrobce, které bývají uvedeny v návodu k obsluze, případně se ptejte přímo prodejce. Podaří se vám tak snížit spotřebu elektřiny a zvýšíte tak životnost své myčky nádobí.

Nové vodovodní armatury pro báječnou kuchyň
Kdo by si to nepřál - blýskavé armatury a design, které kuchyni s malými náklady propůjčí moderní vzhled, kuchyň, ve které používání vody není prací, ale zábavou? Přejete si více? Vyšší kvalitu? Více inteligentní techniky? Nebo méně? Menší cenu? Menší náročnost při instalaci? Menší plýtvání vodou?

Stropní odsavače par
Ne vždycky se z kuchyně linou jen příjemné vůně, občas se stane, že se nám povede i něco připálit. Takového zápachu se samozřejmě chceme co nejdříve zbavit. Otevřené okno příliš nepomáhá, vyhráno tak mají ti, kdo si domů pořídili stropní odsavač, který zajistí co nejrychlejší odsání výparů z místnosti.

Kvalitní NanoGranitový dřez Schock vám ušetří práci
Správný výběr tvaru a hlavně materiálu kuchyňského dřezu má zásadní vliv na jeho budoucí praktické využívání, pěkný vzhled. Navíc může do budoucna ušetřit hodně práce při jeho údržbě.

Použití kamene v kuchyni
Kuchyň dávno není pouze místností na vaření. Je součástí vašeho interiéru, a proto jsou na její podobu kladeny mnohem vyšší nároky než dřív. Při výběru materiálu stále více lidí upřednostňuje kámen. Kámen patří mezi luxusní materiál, ale pro jeho uplatnění v kuchyni platí pravidlo střídmosti. O možnostech jeho využití se dočtete v následujícím článku.

Digestoř - nezbytná součást moderní kuchyně
Odsavač par neboli digestoř by dnes neměla chybět v žádné kuchyni. Zejména tam, kde se vaří každý den, a rozhodně pak v kuchyňském koutu propojeném s obývacím pokojem a jídelnou. Vedle funkčnosti byste neměli zapomínat ani na design. Jak se však na bohatém trhu s digestořemi zorientovat a jak vybrat právě pro vaši domácnost ten správný přístroj?

Minikuchyňky aneb vše v jednom na malém prostoru
Bojujete ve svém obydlí s každým centimetrem a váš domov neoplývá zrovna obřími rozměry? Možná právě proto se na trhu objevují takzvané minikuchyňky. Abyste ušetřili co nejvíce prostoru, určitě je uvítáte, neboť vám nabídnou stejnou službu jako kuchyňské linky klasické.

Čistění kuchyně usnadní moderní materiály a povrchy
Čištění kuchyně, kuchyňské linky a spotřebičů je noční můrou každého, kdo pravidelně vaří a peče. Mastnota, na ní ulpívající prach, připálené zbytky jídla, občas něco ukápne, kam nechceme a tak podobně. Na snazší čištění kuchyně existuje řada čistících přípravků i speciálních pomocníků jako je třeba parní čistič. Na čistění a údržbu bychom však měli myslet už při plánování kuchyně - vhodně zvolenými povrchy, materiály a spotřebiči.