Na co si dát pozor při zařizování kuchyně
12.07.2008
V našem uspěchaném světě slouží kuchyň k rychlé přípravě jídel, a tak musí být především praktická. Proto více než výběru vhodného dekoru bychom měli mnohem více pozornosti věnovat správnému rozmístění jednotlivých prvků. Podívejme se proto na pár zlatých pravidel, které bychom měli mít při jejím zařizování neustále na mysli.
Rozmístění jednotlivých center musí odpovídat logickému sledu činností
Mycí, přípravné a varné centrum by na sebe mělo navazovat tak, abychom nemuseli neustále přebíhat z jednoho konce kuchyňské linky na druhý. To ovšem neznamená, že vše musí být nutně v jedné linii. Naopak, obecně se má za to, že ideální rozmístění sporáku, lednice a dřezu je do trojúhelníku, kdy zachovaná vzdálenost mezi nimi zůstává co nejkratší. Díky tomu budeme mít vše potřebné hned po ruce.
Pozor na nástrahy mycího centra
Dřez by nikdy neměl být umístěn u stěny ani u boku skřínek. Zabráníme tak jejich zbytečnému zacákání a zároveň si zajistíme prostor k manipulaci. Nezapomeňme také ponechat dostatečnou plochu pro odkládání umytého nádobí. Vedle dřezu má již své tradiční místo i myčka nádobí. Důvodem je nejen společný vodovodní a odpadní vývod, ale často také nezbytnost rychlého opláchnutí talířů před tím, než je do myčky vložíme. V blízkosti by pak měly viset i skřínky, do kterých čisté nádobí můžeme ihned uložit. Pozor na umístění myčky do rohu, aby nám otevřená dvířka nepřekážela při ukládání nádobí do skřínek.
Varné centrum 21. století
Sporák nebo varná deska by nikdy neměly tvořit konec kuchyňské linky. Vedle bychom měli ponechat alespoň 40 až 50 cm odkladové plochy pro horké hrnce nebo suroviny, které se právě chystáme vařit.
Tytam jsou časy, kdy jsme se museli při kontrole kuřecí pečeně sklánět. V moderní kuchyni mají trouby své místo ve výšce nad 80 cm, což pomůže nejen našim bolavým zádům, ale také ochrání neposedné dětské ručičky před popáleninami. V rámci úspory energie by trouba ani sporák neměly sousedit s ledničkou, aby tak nedocházelo k jejímu zbytečnému zahřívání.
Výška kuchyně na míru
Prostorové rozmístění jednotlivých prvků však při zařizování kuchyně nehraje jedinou roli. Neméně důležitá je i její správná výška. Výrobci kuchyňských linek doporučují standardní výšku pracovní plochy 85 – 91 cm. Jste-li však vyšší postavy neváhejte si ji upravit tak, abyste se při práci nemuseli sklánět. Výška navíc nemusí být jednolitá. Kuchyňská studia dnes nabízí možnosti přizpůsobit výšku jednotlivých center přesně dle požadavků zákazníka.
Autor: Ing. Kateřina Maňasová
Foto: archiv firem Blum, Ikea, Trendir
Články s podobnou tématikou
Vstupujeme do světa prostírání
Materiály vhodné na kuchyňský nábytek
Luxusní kuchyně
Zařizujeme kuchyni od A do Z
Použití kamene v kuchyni
Kupujeme kuchyňský dřez
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Kuchyně
Článek byl zobrazen 14211 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Kuchyně
Čistění kuchyně usnadní moderní materiály a povrchy
Čištění kuchyně, kuchyňské linky a spotřebičů je noční můrou každého, kdo pravidelně vaří a peče. Mastnota, na ní ulpívající prach, připálené zbytky jídla, občas něco ukápne, kam nechceme a tak podobně. Na snazší čištění kuchyně existuje řada čistících přípravků i speciálních pomocníků jako je třeba parní čistič. Na čistění a údržbu bychom však měli myslet už při plánování kuchyně - vhodně zvolenými povrchy, materiály a spotřebiči.
Stropní odsavače par
Ne vždycky se z kuchyně linou jen příjemné vůně, občas se stane, že se nám povede i něco připálit. Takového zápachu se samozřejmě chceme co nejdříve zbavit. Otevřené okno příliš nepomáhá, vyhráno tak mají ti, kdo si domů pořídili stropní odsavač, který zajistí co nejrychlejší odsání výparů z místnosti.
Barové pulty a židle můžou pohodlně nahradit i jídelní stůl
Jednou z možností, jak prakticky využít prostor v kuchyni, je zabudování barového pultu do kuchyňské linky nebo jídelního koutu. Tato prostorově úspornější varianta jídelního stolu je u nás velmi populární a stala se trendem moderního bydlení. Stejně jako k jídelnímu stolu, je třeba i k barovému pultu vybrat pohodlné židle.
Nejnovější trendy designu v kuchyni
Nejnovější trendy z kuchyně, místnosti, která sloužila k přípravě jídla, vytvořily místnost, která je společenským prostorem, který není ohraničen dveřmi ani ničím jiným. Navíc nabývá také jiných funkcí jako je setkávání rodiny nebo přátel.
Kouzlo domova začíná v kuchyni
Kuchyň by měla být součástí harmonického celku, který působí útulně, esteticky a vše potřebné je po ruce. Zajímavým příkladem elegantního pojetí kuchyně na současném trhu jsou kuchyňské linky OPTIMA společnosti Monarc z Jaroměřic u Jevíčka. V takové kuchyni se prostě cítíte příjemně.
Nábytková dvířka na míru
Často si neuvědomujeme, jak mnoho záleží na docela obyčejných věcech. Třeba nábytková dvířka - ovlivňují vzhled a atmosféru našeho bydlení podstatně více, než bychom možná řekli. Pokud tedy přemýšlíte o změně, vyplatí se právě jim věnovat pozornost.
Moderní kuchyně v černém laku s indickou jabloní
Výrobce kuchyní Pelc kuchyně má za sebou desítky realizací a spokojených klientů. Jednou z poněkud netradičních kuchyní byla kuchyň spojená s jídelnou a obývacím pokojem v černé barvě v kombinaci s indickou jabloní. Vše ve vysokém lesku díky laku.
Výběr jídelního stolu podřiďte velikosti jídelny i počtu stolovníků
Jídelní stůj je nejdůležitějším kusem nábytku každé kuchyně nebo jídelny, ať se jedná o velký rodinný dům či menší byteček. Právě u něj se pravidelně scházíme s celou rodinou, přáteli nebo kamarády, abychom si sdělili své zážitky nad talířem dobrého jídla.