Drtiče odpadků
11.12.2005
Drtiče odpadků jsou značných přínosem ke zdravějšímu a hygieničtějšímu prostředí. Ulehčením práce jsou také pro ty, kteří by rádi třídili odpad, ale nechtějí nikde dlouho skladovat zbytky jídla.
Drtiče odpadků nejsou žádnou novinkou a ve spoustě zemí jsou běžnou součástí vybavení kuchyní již po mnoho let. Drtiče jsou většinou umístěny pod kuchyňskou výlevkou. K rychlému úklidu po jídle pak stačí pouze pustit proud vody a zbytky jídla z talířů či hrnců spláchnout do dřezu. V kombinaci s myčkou na nádobí se z vaření i následného úklidu stane příjemná záležitost. Můžete zapomenout na drhnutí nádobí a skladování odpadků, které bohužel přitahují škodlivý hmyz, hlodavce a také zapříčiňují nepříjemný zápach.
Jak drtič pracuje a co lze drtit?
Princip drcení odpadků je jednoduchý. Zbytky jídla jsou za současného toku studené vody rozdrceny a odvedeny do kanalizace nebo do septiku. Drtit lze v podstatě všechny zbytky jídla z kuchyně s výjimkou snad jedině velkých kostí – zeleninu, ovoce, maso, skořápky vajíček i ořechové slupky, menší kosti. Pozor si dávejte, zejména vyléváte-li do dřezu například olej z fritézy či jiný tuk, který by mohl při kontaktu se studenou vodu v drtiči zatuhnout. V tomto případě je dobré pustit raději vodu horkou a nechat všechen tuk řádně odtéct.
Na co se při nákupu zaměřit
Kvalitní drtič odpadků by měl mít dostatečný počet otáčet (2600 až 2800), který zaručí také úspornost spotřebiče. Jinými slovy drtič bude s prací dříve hotov. Nezapomeňte ani na protihlukovou izolaci. Přece jen pokud vaříte často, mohl by být přílišný hluk časem vám i sousedům nepříjemný. Důležitý je také průměr odpadního otvoru (95 milimetrů), abyste mohli pohodlně likvidovat i větší kusy masa nebo zeleniny. Na to třeba myslet již při nákupu dřezu.
Velmi důležitá je také antikorozní úprava komor drtiče. Vhodným materiálem je například sklolaminátový nylon nebo polyester.
Luxusní a výkonný drtič odpadků s velmi kvalitní protihlukovou úpravou, nerezovou úpravou a zárukou až 8 let pořídíte i za 25 tisíc korun. Standardní ale kvalitní drtič si můžete pořídit přibližně za 7 tisíc korun.
Foto: archiv firmy SUITE s.r.o.
Články s podobnou tématikou
Užitečné maličkosti v kuchyni
Kuchyně podle učení Feng-šuej
Bez nožů se v kuchyni neobejdeme
Parní trouba - nový způsob vaření
Malý, ale šikovný
Trendy v kuchyni - varná deska
Vybíráme vhodný odšťavovač
Článek byl zobrazen 11215 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Elektrická udírna – snadné a rychlé uzení
Vůni uzeného masa odolá jen málokdo. Dnes už nemusíme složitě hledat prostory ani si vyhrazovat dostatek času na jeho přípravu. K tomu, abychom si mohli pochutnat na dobře vyuzené klobáse, šunce či rybě nám totiž poslouží domácí elektrická udírna, v níž si připravíme jakýkoliv pokrm. Je to snadné, rychlé a výsledek stojí za to!
Vestavné versus volně stojící lednice
Mohlo by se zdát, že v nových kuchyních je vestavná lednice tzv. jasnou volbou. Ovšem nebývá to vždy pravidlem, protože volně stojící lednice mají i funkce, které ty vestavné nabídnout nemohou a mnohdy jsou designově velmi zdařilé.
Volte kuchyňský dřez z kvalitního kompozitního materiálu! Budete spokojeni...
V současné době se dřezy z umělého kamene, často označované jako „granitové“, stávají právem hitem v kuchyních. Vždyť dnes jsou jejich ceny srovnatelné s nerezovými dřezy, a to i u špičkových značek granitových dřezů jako je firma SCHOCK.
Antibakteriální dřezy aneb skutečná čistota v kuchyni
Čistota a hygiena je zejména v kuchyni velmi důležitá. Součástí každé moderní kuchyně by tak měl být i antibakteriální dřez vyrobený z jemného granitu, který dokáže zlikvidovat až 98% bakterií přicházejících do styku s povrchem dřezu. Granitové dřezy jsou nově opatřovány jedinečnou antibakteriální úpravou pomocí nanotechnologií na bázi iontů stříbra.
Kupujeme hrnce - sada nebo sólo kusy
Nad téměř hamletovským problémem si láme hlavu každá z nás, když potřebuje doplnit nebo plně inovovat svůj kuchyňský inventář. Při rozhodování však hraje roli typ elektrospotřebiče, kvalita nádobí, praktičnost, ale I design a mnohostrannost použití.
Elegantní kuchyňský dřez udělá první dojem
Jak už na první pohled zvýšit estetickou úroveň vaší kuchyně? Jak nezůstat v dávno překonaném pohledu na kuchyňský dřez? Jak při tom dbát na užitné vlastnosti i na estetické hledisko? Jakou kvalitu a značku koupit?
Vybíráme kuchyňský dřez
I přesto, že myčka nádobí je dnes nedílnou součástí všech moderních kuchyní, dřez neztrácí nic na své důležitosti, a zůstává tak v centru pozornosti výrobců i jednotlivých kuchyňských studií. Díky tomu můžeme na trhu vybírat z dřezů různých velikostí, tvarů i materiálů, ze kterých jsou vyrobeny.
Bez nožů se v kuchyni neobejdeme
Profesionální kuchaři si střeží své nože jako „oko v hlavě“ a spolu s originálními recepty a dovednostmi jsou součástí jejich kuchařského know-how. I méně zdatná kuchařka či kuchař si vaření bez nožů vlastně ani nedovede představit. Ovšem jde samozřejmě i o to, jaké nože používáme.