Sporák nebo trouba a varná deska?
11.08.2006
Při rozhodování mezi sporákem a samostatnou troubou a deskou je potřeba zohlednit finanční možnosti, uspořádání kuchyně, styl vaření a také zvyklosti rodiny. Každá z variant má řadu příznivců i odpůrců. Jaké jsou jejich argumenty?
Co hovoří pro sporák?
Sporák obhajují zejména konzervativní příznivci tradic, levných řešení a samozřejmě ti, jejichž kuchyň jinou možnost nenabízí. Sporáky jsou, až na výjimky, vždy podstatně levnější než samostatná trouba a varná deska. Většinou lze za cenu trouby pořídit celý sporák, ale záleží také na velikost a značce výrobku. Sporák zabere v kuchyni méně místa a také s jeho instalací nejsou žádné větší problémy. Jednoduše se postaví na zem a připojí k přívody plynu nebo elektrické energie. Na zapojení plynového nebo kombinovaného sporáku je potřeba zavolat odborníka, který nám také potvrdí záruční list vydá osvědčení o revizi. U elektrického sporáku není instalace oborníkem potřeba. Přístroj prostě zapojíme do zásuvky jako jakýkoliv jiný spotřebič.
Sporáky s plynovou troubou pomalu z českých kuchyní mizí a pořizují si je pouze odpůrci těch elektrických. Plynová trouba peče poměrně nerovnoměrně a teplo přichází pouze zespoda. Tomuto trendu se přizpůsobují také výrobci, a tak mezi sporáky s plynovými troubami není ani příliš velký výběr.
Trouba a varná deska
Varná deska a trouba jako dva samostatné spotřebiče jsou pochopitelně velmi oblíbenou a také moderní záležitostí. Do nových kuchyní, zejména těch v rodinných domech, se s těmito spotřebiči počítá a celková dispozice kuchyně je pohodlnému přístupu k desce i troubě přizpůsobena. Je zde také myšleno na to, aby bylo kolem varné desky dostatek místa pro přípravu jídla a odložení hrnce nebo pánve, a také abychom nemuseli s pekáčem právě vyndaným z trouby chodit příliš daleko.
Ti, kteří chtějí starý sporák nahradit novými vestavnými spotřebiči, se musejí připravit také na náklady spojené s úpravou kuchyňského nábytku.
Výhodou samostatných trub a desek je samozřejmě velmi široký výběr a nabídka, která uspokojí sváteční kuchaře i kulinářské nadšence. Setkat se můžeme s těmi nejjednoduššími troubami s několika málo funkcemi a ovládáním, pokud možno, ve dvou „knoflících“ i s troubami s digitálním displejem, nepřeberným množstvím funkcí, pečící automatikou a samočištěním.
Kombi sety
Kombinací volně stojícího sporáku a samostatných vestavných spotřebičů jsou tak zvané kombi sety. Na první pohled vypadají stejně jako samostatná deska a trouba, rozdíl je však v jejich umístění. Nelze je totiž instalovat jinak než nad sebe, tedy podobně jako u sporáku. Výrobky jsou pod povrchem varné desky spojeny a také ovládání varné desky je umístěno na troubě. Těžko hledat u této alternativy nějaké výrazné výhody nebo nevýhody. Spíše by se dalo říci, že kombinuje přednosti i nedostatky obou. Instalace není tak jednoduchá jako u sporáku a také manipulace s troubou není tak pohodlná jako u trouby samostatné. Na druhou stranu jsou kombi sety o něco levnější než samostatné vestavby a přitom vyhlížení velmi moderně a stylově.
Ať už přemýšlíme o jakékoliv variantě, neměli bychom se nechat zlákat nízkou pořizovací cenou na úkor vysokých provozních nákladů (např. energetická třída C) nebo dokonce kvality. Přece jen nákup sporáku nebo trouby není investicí na pár měsíců a zvláště pokud se rozhodneme pro vestavné spotřebiče, měli bychom dát přednost kvalitě a funkcím, které opravdu využijeme.
Foto: archiv firem Gorenje, Miele, Whirlpool
Články s podobnou tématikou
Vaření bez par
Vaříme, ale kde a na čem?
Čisté nádobí bez práce
Zázrak jménem mikrovlnná trouba
Drtiče odpadků
Dokonalé chlazení
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Bílá technika a domácí spotřebiče
Článek byl zobrazen 15241 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Domácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místTepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Kuchyňské vybavení

Uspořádání kuchyňské linky, skříněk a šuplíků
Kuchyně je centrem každé domácnosti, a ač se vám to možná nezdá, trávíme v ní více času, než v kterékoliv jiné místnosti v domě. Aby dokonale sloužila svému účelu, je důležité především funkčně zařídit kuchyňskou linku. Nemluvíme jen o sporáku, troubě a pracovní desce, důležité je rovněž uspořádání skříněk a přístup do úložných prostor.

Servírovací stolky využijeme při domácí oslavě i letní grilovačce
Možná máte pocit, že servírovací stolky patří pouze do restaurací, nebo hotelů, ale tento praktický kus nábytku oceníte i ve vaší domácnosti. Servírovací stolek totiž vyřeší problém, jak dopravit nádobí, pokrmy a nápoje co nejpohodlněji ke stolu a později zase zpět do kuchyně. Jak si vybrat ten správný servírovací stolek nebo vozík?

Český porcelán je znovu IN!
Jídlo a pití patří ke každodenním činnostem v našem životě. Ovšem na čem pokrmy servírujeme a do čeho naléváme nápoje je velmi individuální. Neřešíte to nebo si chcete stolování užít?

Jak správně skladovat potraviny v chladničce?
Přesvědčovat hospodyňky o nutnosti uchovávat potraviny tak, aby se nekazily, je nošením dříví do lesa. Ale víte, že ani v chladničce nejsou potraviny bezpečně chráněny před bakteriemi?

Zavařovací hrnec
Kdo má pocit, že je dávno pryč éra zavařování - od jahod až po zabijačku - šeredně se mýlí. Kdysi (ne)oblíbená činnost hospodyněk stále pokračuje, ale už ne v prádelním hrnci jak bylo donedávna zvykem, ale daleko modernějším způsobem.

Špičkové nanogranitové dřezy jsou už dostupné
Antibakteriální stříbrem obohacené a hedvábně hladké kuchyňské dřezy představené v minulých článcích, vyžadující minimální nároky na údržbu, se díky svým vlastnostem stávají hitem v moderních kuchyních. Přestaly být luxusem.

Jak vybrat správnou sklenici na víno?
Taky už jste někdy bezradně stáli před policí se sklenicemi na víno a přemýšleli, k čemu je tolik různých tvarů a velikostí? Vybrat si tu správnou je trochu věda, ale víno z ní chutná podstatně lépe. Co tedy nabízí trh a jaké máte možnosti? Jaký je rozdíl mezi tvary? Pojďme se na to podívat.

Drátěný program UVAX – dejte kuchyni řád
Snad v každé kuchyni či koupelně občas bojujeme s nedostatkem odkládacího prostoru. V těchto chvílích si říkáme, že už konečně musíme pro všechno to náčiní najít stálé místo, aby bylo uloženo přehledně a bylo vždy po ruce. Tento problém nám pomůže vyřešit drátěný program, který je velmi praktický a stane se i vkusným doplňkem interiéru.