Horkovzdušná fritéza – revoluční zdravé fritování
05.01.2011
Pokud také nedokážete odolat zlatavým hranolkům či smaženým kuřecím kouskům a poté si vyčítáte, že jste snědli něco tak nezdravého, máme pro vás dobrou zprávu! Své chutě už nemusíte držet na uzdě. Díky horkovzdušné fritéze si můžete pochutnávat na smažených jídlech a vyhnout se přitom přepálenému tuku i zbytečným kaloriím. Nevěříte?
Horkovzdušné fritézy jsou hitem poslední doby, nejedna kuchařka snažící se o zdravou přípravu pokrmů o nich již slyšela. Ty, které se rozhodly si takovouto fritézu pořídit, si ji nemohou vynachválit. Jedinečnost horkovzdušných fritéz spočívá totiž v tom, že nám umožní připravit zdravé a přitom chutné jídlo, což přiznejme si, někdy není jednoduché. Pokud se chcete zdravě stravovat, musíte kromě zdravých potravin zvolit také jejich zdravou přípravu. Horkovzdušné fritézy tak potěší všechny, kterým záleží na tom, co jedí – tedy lidem vyznávajícím zdravý životní styl, lidem majícím určitý zdravotní problém, kteří musí jíst dietně a také těm, kdo se chtějí úpravou jídelníčku zbavit nějakých těch kil. Díky horkovzdušné fritéze si nejen pochutnáte, ale navíc nebudete přijímat zbytečné kalorie navíc a najdete správnou rovnováhu ve stravování.
Jak je to s olejem?
Celé tajemství horkovzdušných fritéz tkví v tom, že se jídlo nepřipravuje ponořené v oleji, ale v horkém vzduchu, který proudí uvnitř fritézy. Na přípravu potravin je tak potřeba jen minimální množství oleje. Například k usmažení kilogramu hranolků z čerstvých brambor vám naprosto vystačí jediná lžíce oleje. Takto se do připravovaných potravin dostane jen minimum oleje, hranolky nebudou tolik mastné a tučné. V kilogramu hranolek připravovaném v horkovzdušné fritéze se budou nacházet pouze 3% tuku. Po skončení přípravy pokrmu není potřeba se zabývat tím, kam se zbylým olejem. Vždy použijeme totiž jen tolik oleje, kolik zrovna potřebujeme. Díky tomu máme zaručeno, že nebude docházet k jeho přepalování a s tím spojenému zápachu.
Pro přípravu potravin v horkovzdušné fritéze můžete použít jakékoliv oleje, což je velkou výhodou. Vyzkoušet můžete kvalitní nebo méně obvyklé oleje, které jsou například obohaceny o různé složky. Může to být olej Omega 3, Omega 6, olivový olej, sezamový olej a mnohé další. Všechny tyto oleje jsou velmi zdravé a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, čímž prospívají našemu zdraví. Do nádoby můžeme navíc před fritováním přidat ještě nejrůznější dochucovadla, jako jsou oříšky, semínka a další. V horkovzdušné fritéze je možné připravovat také již předsmažené hranolky, ke kterým však nemusíte přidávat žádný olej navíc.
Nepřipálí se to?
O to, aby byl olej rovnoměrně rozmístěn se stará míchací lopatka, která dané potraviny jemně promíchává. Do fritování tak nemusíme vůbec zasahovat, díky průhlednému víku však můžeme přípravu pokrmů sledovat a mít přehled o jejím průběhu. Nejen že se nám nepřipálí jídlo uvnitř, ale nespálíme se ani my, když budeme s fritézou manipulovat, je totiž vespod vybavena studenou zónou.
Co vše mohu připravovat?
V horkovzdušné fritéze můžeme připravovat nejen skvělé křupavé hranolky, ale také maso, zeleninu, plody moře, korýše, ovoce a dokonce i mražené výrobky. Podaří se nám také jednoduché omáčky či nejrůznější směsi. Vše záleží jen na fantazii mistra kuchaře. Jednotlivé potraviny samozřejmě nemusíme dělat zvlášť, například maso můžeme dát se zeleninou připravovat najednou, což nám ušetří spoustu času.
Budu umět s fritézou zacházet?
Obsluha je velmi jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. Potraviny se vloží do nádoby, přidá se jedna lžíce oleje, pokud chceme tak potraviny dochutíme kořením a poté přístroj zapneme. Fritéza je vybavena jednoduchým LCD displejem, který zaručuje jednoduché intuitivní ovládání. Pro lepší představu o průběhu fritování je spotřebič vybaven časovačem, jenž signalizuje konec fritování. Tak si snadno nastavíte dobu, po kterou chcete, aby se jídlo fritovalo. Přístroj vás poté zvukovým signálem upozorní, že je vše hotové.
Jak je to s údržbou?
Nádoba, do níž se potraviny ukládají je snadno vyjímatelná a navíc má nepřilnavý povrch, její údržba je proto opravdu jednoduchá. Nejen nádobu, ale také lopatku otáčející s potravinami a odnímatelné víko jednoduše umyjeme buď v ruce, nebo v myčce. Celkově je spotřebič nenáročný na údržbu a navíc je velmi bezpečný na obsluhu. Díky absenci přepáleného oleje již nebudete informovat všechny vaše sousedy o tom, že se u vás doma smažilo. Při použití horkovzdušné fritézy se nemusíte bát žádných výrazných pachů, které k fritování neodmyslitelně patří.
Nejprodávanější horkovzdušnou fritézou je v dnešní době Tefal Actifry s příkonem 1500 W. Její cena se pohybuje okolo 6 tisíc korun.
- jap -
Foto: Tefal
Články s podobnou tématikou
Ve fritovacím hrnci lze smažit i řízky z kapra
Zdravé vaření v nádobí s keramickým povrchem
Multifunkční hrnec - to je nástup nové generace spotřebičů
Tanec s kuchyňským náčiním
Titanové nádobí se vyplatí
Mikrovlnná trouba s párou má páru
Tlaková parní trouba je kuchyňský profesionál
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Bílá technika a domácí spotřebiče
Článek byl zobrazen 42111 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místDomácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Bílá technika a domácí spotřebiče

Robotický vysavač iClebo uklidí za Vás!
Běhání s vysavačem po bytě je málo oblíbená činnost snad každého z nás, ale pokud za nás po bytě běhá robotický vysavač iClebo, to už je jiná zábava. Díky každodennímu vysávání nečistot se robotický vysavač postará o dokonalou čistotu vašeho domova a vy máte čas na rodinu a přátele.

Osobní váhy měří hmotnost, tuk i vodu v těle
Nejfrekventovanějším přístrojem v řadě domácností bývá zejména první měsíc v roce osobní váha. Je to totiž období, kdy se lidé ještě snaží dodržovat nejrůznější novoroční předsevzetí. Ta zní většinou jednoznačně: „Zhubnu“!. Abychom však mohli sledovat, jak hezky jdou nadbytečná kila dolů, potřebujeme k tomu kvalitní a přesnou osobní váhu.

Malé lednice se hodí do kanceláře nebo do jednočlenné domácnosti
Ne každý potřebuje velkou lednici a jsou naopak místa, kam se hodí spíše lednice malá – menší kanceláře, chaty, chalupy, domácnosti seniorů, jednočlenné domácnosti apod. Malá lednice má nižší spotřebu a nezabere tolik místa. Některé lze dokonce zabudovat pod kuchyňskou linku jako vestavné.

Cyklonové versus sáčkové vysavače – jak vybírat a na co se zaměřit?
Rozdíl mezi cyklonovými a klasickými sáčkovými vysavači je hlavně v tom, že ty cyklonové pracují bez sáčků. Rozdílů je ale mnohem více, a možná vás následující článek přesvědčí, že sáčkovým vysavačům už tak trochu odzvonilo. Jaká je tedy současná nabídka v oblasti vysavačů?

Pivo doma čepované…
Chutná česká kuchyně, posezení s přáteli nebo sledování televizního přenosu z fotbalového utkání, to vše jsou příležitosti, ke kterým pivo bezpochyby patří. Jenže představa zakouřené hospody s potácejícími se štamgasty není vždy zrovna lákavá a „lahváče“ ze sousední samoobsluhy prostě nemají ten správný šmak. Pořiďte si domácí minipub a máte vyhráno.

Pečící trouby – nové funkce, programy a vychytávky pro snazší pečení
Pečící trouby jsou dnes již vybaveny tolika funkcemi, že se s nimi v kuchyních dají dělat doslova kouzla. Díky novým funkcím a programům je příprava pokrmů hračka. Pečící trouby pochopitelně nenabízejí jen stabilní pečení, ale také předehřívání, grilování, rozmrazování anebo možnost udržet u pokrmů servírovací teploty. Jsou vybaveny rovněž dvěma typy samočištění, takže ani po přípravě jídla nemusíte trávit čas nad tím, abyste je opět uvedli do původního stavu.

Uchovejte čerstvé jídlo déle díky vakuové svářečce fólií
Možná Vás stejně jako mne mrzí vždy, když vyhazujete zkažené potraviny z ledničky nebo spíže. Zároveň jste si v obchodech všimli, že vakuově balené zboží má delší expiraci. Že to spolu nesouvisí? Jen zdánlivě. Dnes si totiž můžete prodloužit životnost drahých a pečlivě vybíraných potravin sami. Co k tomu budete potřebovat? Vakuovou svářečku fólií a drážkovanou fólii.

Malý, ale šikovný
Jednotlivci, páry nebo menší rodiny, které doma příliš nevaří, se mohou při vaření a přípravě jídla spokojit s obyčejným ručním šlehačem. Kuchyňský robot potom ocení zejména rodiny s dětmi, kde jim tento pomocník ušetří spoustu práce, času i energie.