Domácí zmrzlinové království
20.08.2011
Zmrzlina - nejoblíbenější pochoutka malých i velkých. Naštěstí ani výrobci kuchyňských pomocníků nezapomněli na naše mlsné chuťové buňky, a tak si dnes můžeme pořídit malý domácí výrobník zmrzliny, který osladí život nám i celé naší rodině.
Zmrzlinu znali údajně již staří Řekové, kteří prodávali na athénských trzích smíchané ovoce s medem a ledem. V Evropě si nad touto lahůdkou pochutnávala na počátku 16. století Kateřina Medičejská a o století později přislíbil anglický král Karel I. doživotní rentu cukráři, který postup na výrobu zmrzliny uchová v tajnosti, neboť pochoutka měla být určena pouze pro královský jazýček. První písemný recept se objevil ve Francii, kde jej v roce 1674 opublikoval ve své knize Nicholas Lemery. Avšak na skutečný výrobník zmrzliny si museli cukráři počkat ještě dalších dvě stě let. V roce 1846 byla veřejnosti představena jednoduchá dřevěná nádoba, ve které se rozdrcený led ručně mísil s cukrem, smetanou a ovocem. Jednalo se o poměrně pracnou výrobu, ale popularita zmrzliny dosáhla takových rozměrů, že se námaha cukrářům vyplácela. Dnešní moderní výrobníky zmrzliny jsou naštěstí již plně automatizovány a uspokojí i ty nejnáročnější požadavky na kvalitu a výrobu zmrzliny, mražených jogurtů či sorbetů. Stačí jen připravit zmrzlinový krém, nalít jej do přístroje a během chvilky si můžeme vychutnávat naše sladké pokušení.
„Tělo“ výrobníku tvoří nádoba s dvojitými stěnami. Mezi nimi je chladící tekutina, díky které zmrzlinová hmota, jež je zpracovávána malým robotkem uprostřed, pozvolně tuhne. Na tomto principu jsou v podstatě založeny veškeré zmrzlinové výrobníky. Liší se od sebe zejména způsobem obsluhy, cenou a objemem nádoby. Ty nejlevnější, které jsou na našem trhu k mání již za 2 500 korun, se musí před použitím dát zhruba na 10 hodin do mrazničky. Teprve po dostatečném namražení můžeme dovnitř nalít připravený zmrzlinový krém, který lze v průběhu jeho míchání dobavit kousky oblíbeného ovoce či jinými doplňky. Po necelé půlhodině je připraveno až 950 gramů mražené pochoutky.
Téměř čtyřnásobně dražší jsou domácí výrobníky střední cenové kategorie. Jejich hlavní výhodou je především ta skutečnost, že je není třeba před použitím namrazit, neboť se chladí samy. Příkon je sedmkrát vyšší a také celková kapacita je až dvojnásobná oproti předchozímu výrobku. Oba typy zmrzlinovačů vyrábí a na náš trh dodává firma DéLonghi.
Do nejvyšší cenové kategorie pak spadají zmrzlinovače od společnosti Baumatic. Vlastnostmi sice odpovídají konkurenčním výrobkům, jejich výhodou je elegantní chromové provedení. V šechny výrobníky zmrzliny lze používat také na chlazení nápojů.
Autor: Ing. Kateřina Maňasová
Foto: archiv firem Baumatic, Musso
Články s podobnou tématikou
Vybíráme vhodný odšťavovač
Dokonalé chlazení
Jak si vybrat mrazničku?
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekcích
Bílá technika a domácí spotřebiče
Internetové obchody
Článek byl zobrazen 26308 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.
Další články na téma Bílá technika a domácí spotřebiče
Tipy, jak ušetřit při praní a sušení prádla
Praní prádla je v mnohých domácnostech každodenní nutnost, se kterou jsou spojeny náklady na vodu, elektrickou energii, prací prášek a aviváž, v případě sušičky pak ještě další energie, případně vůně do sušičky. A samozřejmě čas, který manipulací s prádlem strávíte. Jak tedy při praní a sušení ušetřit co nejvíce? A jaké funkce praček k tomu přispívají?
Když vysavač zapáchá
Ač je v dnešní době na trhu již nepřeberné množství vysavačů různých typů, druhů a funkcí, stále u mnoha z nich (zejména těch sáčkových) zůstává jeden starý problém. Po čase většina z nich začne zapáchat. Jak se této nepříjemnosti zbavit?
Když kuchyňský robot umí i vařit
Kuchyňské roboty zvládnou spoustu práce a ty dobře vybavené jsou v kuchyni všestranným pomocníkem. Zvládají šlehání, míchání, hnětení, ale i mixování, krouhání, mletí, sekání, a ty nejdokonalejší dokonce i vaří. K čemu všemu lze takový kuchyňský robot použít a co všechno zvládne uvařit?
Elektrická udírna – snadné a rychlé uzení
Vůni uzeného masa odolá jen málokdo. Dnes už nemusíme složitě hledat prostory ani si vyhrazovat dostatek času na jeho přípravu. K tomu, abychom si mohli pochutnat na dobře vyuzené klobáse, šunce či rybě nám totiž poslouží domácí elektrická udírna, v níž si připravíme jakýkoliv pokrm. Je to snadné, rychlé a výsledek stojí za to!
Stropní ventilátor využijete v létě i v zimě
„Už je Ti ZIMA, děvče?“ „Ano ZIMA, dědečku Mrazíčku.“ Ať je zima nebo léto, hledáme stejně jako Nastěnka teplotní komfort. Aktuálně v létě asi takový, abychom si odpočali a v noci vyspali a nebudili se horkem.
Žehlicí automat
Také váš manžel potřebuje denně čistou košili, ale vás už z toho věčného žehlení límečků přemáhá pocit beznaděje? Pak si pořiďte domů žehlicí dámu vašich snů. Ale pozor, nejedná se o žádnou hospodyňku, která by k vám pravidelně docházela. Tu, o které bude řeč, můžete schovat do komory a vytáhnout ji, kdykoliv pro ni máte práci.
Čisté nádobí bez práce
Myčku nádobí vlastní dnes zhruba 12 % domácností. Přesto je u nově pořizovaných kuchyní již standardem. Důvodů nalezneme hned několik – úspora času, energie, vody a také možnost věnovat se místo mytí špinavého nádobí svým koníčkům, práci či rodině.
Co může nabídnout moderní chladnička
Chladničku už dávno nelze vybírat pouze podle objemu a energetické spotřeby. Výrobci dnešních moderních chladniček nabízejí spoustu vychytávek, o kterých je dobré vědět a třeba si je i pořídit.