Vybíráme struhadla a kráječe do kuchyně – multifunkční nebo rovnou elektrické?
14.05.2022
Struhadla jsou nenahraditelnými kuchyňskými pomocníky. Pokud si chceme práci ještě více ulehčit, můžeme upustit od klasických jednoduchých struhadel a pořídit si struhadlo multifunkční, nebo dokonce elektrický kráječ. Zeleninu a další pochutiny tak dokážeme zpracovat rychle a pohodlně, bez odřených prstů.
Klasika, která nezklame
Kuchyňská struhadla se nejčastěji vyrábí z tenkého nerezového plechu, ale setkat se můžeme i s takovými, vyrobenými z plastu – jejich ostří však nevydrží být dlouho ostré a tak výsledný efekt zdaleka nedosahuje efektu při použití kovových struhadel. I v případě, že se rozhodnete pro struhadlo z nerezu, musíte vybrat takové, které je vyrobeno ze silnějšího materiálu, protože se neprohýbá a břity zůstanou déle ostré. Velikost, množství, ostrost i naklonění břitů je u struhadel velmi důležité, protože břity již není možné opětovně nabrousit. Kvalitě materiálu bychom tak měli věnovat velkou pozornost. Všechna struhadla by měla být vybavena také rukojetí pro snadnou manipulaci.
Klasická struhadla mohou mít různé tvary – mohou být plochá obdélníková, hranatá (nejčastěji s obdélníkovou či čtvercovou základnou) i atypických tvarů (jehlan, šestihran apod.). Od tvarů struhadel se odvíjí i možnosti jejich použití. Plochá obdélníková struhadla jsou většinou jednoúčelová, tzn., že mají všechny otvory s břity stejné. Existují však i plochá struhadla, která jsou rozdělená na dvě poloviny a mají hrubší i jemnější otvory s břity. Struhadla ostatních tvarů pak již bývají víceúčelová, mají tedy rozdílné množství a velikosti strouhacích otvorů s břity. Umožňují tak jemné i hrubší strouhání, mohou mít speciální břity na strouhání okurek či brambor, citronové kůry, umožňují strouhat ingredience na kolečka či plátky apod.
Nevýhodou klasických ručních struhadel je, že strouhání zabere dost času a navíc je fyzicky poměrně náročné – obzvláště při přípravě pokrmů pro větší množství lidí. Také u nich hrozí riziko poranění prstů. Při strouhání je tak třeba být velmi opatrní, abychom společně se zeleninou nenastrouhali i naše prsty. Pokud chcete všem těmto problémům předejít, ulehčit a urychlit si práci, můžete se poohlédnout po některém multifunkčním struhadle či kráječi.
Multifunkční struhadla
Tento typ struhadel se většinou skládá ze základní nádoby, které může být plastová či skleněná. Do této nádoby padá nakrájená surovina, což může být nejen zelenina, ale i ovoce, sýry a další suroviny. Nad ní je umístěna horní odnímatelná plastová část, na níž je posuvný kráječ, do něhož se daná zelenina či jiná potravina vkládá. Součástí multifunkčního struhadla je několik krájecích ploch, které jsou vyměnitelné. Mají různé typy ostří a tak je možné získávat různé podoby nakrájených surovin. Pokud jste se rozhodli pro nákup multifunkčního struhadla, zaměřte se na kvalitu zpracování plastových částí a také na celkovou funkčnost a snadnou manipulaci s výrobkem. Některé typy těchto struhadel mají poněkud komplikované vyměňování posuvných krájecích ploch, případně se stává, že jednotlivé krájecí plochy vypadávají při práci z drážek.
Rotační struhadla
Pro snadné a rychlé strouhání a plátkování potravin je vhodné také rotační struhadlo, které pracuje v podstatě na stejném principu, jako struhadla multifunkční. Je dodáváno s několika disky z prvotřídní nerezavějící oceli, které umožňují jemné i hrubé strouhání, plátkování zeleniny, ovoce, sekání ořechů, čokolády, sýra apod. Potraviny se však v tomto případě nekrájí pohybem posuvného kráječe po plastové části, ale jednoduchým otáčením kličky. Nastrouhané potraviny padají do připravené nádoby.
Kráječe
Kráječů existuje několik druhů a mohou se od sebe lišit způsobem krájení, konstrukcí a tím, pro které suroviny jsou určeny. Některé totiž umí zpracovávat jen konkrétní druhy potravin, jiné jsou mnohem univerzálnější. Všechny však umí rychle nakrájet suroviny na různě velké, stejné části – ať už jde o kostičky, nudličky, plátky, kolečka, hranolky apod. Krájet na nich můžete nejen zeleninu, ale také určité druhy ovoce či tvrdých sýrů.
Na cibuli - Asi nejméně oblíbenou činností v kuchyni je krájení cibule. Tuto činnost za vás dnes vyřeší speciální kráječ na cibuli. Oloupaná cibule se vloží do nádoby a pak už stačí jen párkrát stlačit rukojeť kráječe, čímž se vysunují nože z nerez oceli a cibule je nasekaná. Podle toho, jak chcete, aby byla na drobno, tolikrát rukojeť stlačíte. Kromě toho, že tento kráječ skvěle naseká cibuli, je vhodný i k sekání česneku, ořechů, čokolády, případně i zeleniny.
Na vejce i knedlíky – tomuto typu kráječe se říká „mandolína“. Jde o jednoduchý plastový (někdy též nerezový) výrobek, který je svou velikostí uzpůsoben buďto krájení oloupaných uvařených vajec, nebo knedlíků. Potravina se do kráječe vloží a následně se přes něj tlakem přeloží sklopná část s napnutými ocelovými strunami. Výsledkem je vejce či knedlík nakrájený na přesné plátky. Pro krájení vajec je možné zvolit také klešťový kráječ, který vytvoří z vejce šest stejných dílků - měsíčků. Stejně tak je možné kráječ na knedlík využít i pro nakrájení tenkých plátků krémové rolády, játrového sýra, listového těsta, banánů nebo mozzarelly.
Na ovoce i zeleninu – existují také speciální kráječe na určité druhy ovoce, jako jsou manga, ananasy, melouny, ale krájet v nich můžeme i jablka či hrušky, případně brambory. Fungují na podobném principu, jako kráječe na vajíčka, ale liší se vzhledem. Většinou jde o plastový kruh, který je má uvnitř napnuty ocelové pásy či struny. Ovoce je tak možno nakrájet na stejně velké kousky, případně z něj vykrojit jadřinec či pecku.
Elektrická struhadla
Pokud chcete mít během několika vteřin zpracovány veškeré suroviny, jež vás napadnou, pořiďte si elektrické struhadlo. Bez větší námahy tak pouhým stisknutím tlačítka nastrouháte a nakrájíte zeleninu, ovoce, sýry, ořechy či rohlíky na strouhanku. Elektrická struhadla jsou v dnešní době velmi oblíbená, zejména pro rychlost s jakou pracují a účinnost. To, co byste strouhali na ručním struhadle přes 10 minut, máte s pomocí elektrického hotovo během jediné minutky. Tento typ struhadel tak oceníte hlavně v případě, že potřebujete nastrouhat větší množství surovin.
Elektrická struhadla jsou skvělá v tom, že ve většině případů zvládají více úkonů – strouhají, krájí, drtí, melou. Díky vyměnitelným strouhacím kotoučům umožňují strouhat najemno i nahrubo. Součástí výrobku bývá vždy několik kotoučů, vždy však záleží na kvalitě a pořizovací ceně konkrétního stroje. Tyto disky by měly být vždy vyrobeny z kvalitní nerezové oceli, aby uměly bez problémů zpracovat i tvrdé sýry, brambory či kořenovou zeleninu. Součástí přístroje by měla být také nádoba na nastrouhané potraviny, která by měla mít dostatečnou kapacitu. Existují však i modely, které nádobu nemají záměrně, protože umožňují použití jakékoliv vlastní nádoby o velikosti, jakou momentálně potřebujete.
V dnešní době se elektrická struhadla často vyrábí i v kombinaci s dalšími typy spotřebičů, může tak být například v kombinaci s odšťavňovačem či se stát součástí univerzálního domácího robota. Struhadla by však měla být skladná, aby nezabírala v kuchyni spoustu místa, také by měla být snadno rozebíratelná a omyvatelná. Většinu stačí očistit a opláchnout pod tekoucí vodou, mnohé je možné dávat i do myčky.
Elektrická struhadla jsou bezpečná, protože ruce člověka vůbec nepřijdou do kontaktu s ostrými čepelemi strouhacích nožů. K napěchování stroje danou surovinou slouží nejrůznější páky či mačkátka a tak nehrozí žádný úraz. Abyste mohli vyměnit krouhací kotouč, je třeba překonat bezpečnostní záklopku, disk tak sám od sebe rozhodně nemůže vypadnout.
- jpa -
Foto: Tescoma, Banquet, ECG, Moulinex
Další články z rubriky
Digitální kuchyňské váhy pro opravdu přesné vážení
Stylové i designové nádobky na olej a ocet
Praktické i veselé odkapávače na nádobí
Do každé kuchyně patří kuchyňské nože. Jak vybírat?
Lisy na česnek – užiteční pomocníci i designové doplňky do kuchyně
Článek byl zobrazen 30339 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Kam s domácím odpadem aneb kupujeme odpadkový koš
I taková zdánlivá maličkost, jako je odpadkový koš, vyžaduje při nákupu přemýšlení. I on totiž může mít mnoho forem a podob.
Ostrůvkové kuchyně nabízí více úložného prostoru i pracovní plochy
Oblíbeným řešením moderních kuchyní jsou kuchyňské ostrůvky. Pokud vám to prostor dovoluje, můžete tímto praktickým kusem nábytku, který má pestré možnosti využití, vytvořit neotřelé a zajímavé řešení interiéru. Získáte větší pracovní plochu pro přípravu jídla, tolik potřebné úložné prostory a větší komfort. Kuchyň bude nejen funkční, ale i estetická.
Kuchyňský dřez - krásný a praktický doplněk každé kuchyně
Vybrat dřez do kuchyně není jednoduché. Je to jedna z nejnamáhanějších věcí na kuchyňské lince, proto si zaslouží vaši pozornost. Pokud se chcete zorientovat v široké nabídce tvarů, materiálů a parametrů, je potřeba se zamyslet nad několika otázkami. Po přečtení tohoto článku vám bude jasné, jaký dřez vaše kuchyně potřebuje.
Jak zařídit malou kuchyň?
Pokud vaše kuchyň nepatří zrovna k největším, pak jistě víte, že je třeba v ní maximálně využít každého centimetru. Jistě chcete, aby byla hezká na pohled, ale zároveň také dokonale funkční. Jak tedy vhodně zařídit malou kuchyň tak, aby poskytovala dostatek prostoru a pohodlí při práci? Máme pro vás pár praktických tipů.
Vakuová svářečka folií - čerstvé potraviny po dlouhé týdny
Hledáte dokonalou ochranu vašich potravin proti zkáze a plísním? Uvažujete, jak dlouhodobě a ekonomicky skladovat potraviny a nejrůznější předměty? Vyzkoušejte vakuovací svářečku, která vám pomůže uchovat potraviny zdravější a déle čerstvé. Má mnohostranné využití, kromě toho, že prodlouží dobu skladování je vhodná i na marinování nebo vaření ve vakuu.
Typy kuchyňských nožů a jejich použití
Nože patří mezi nejzákladnější kuchyňské vybavení a bez různých typů nožů se v kuchyni neobejdeme. Jenže jak a na co se který nůž používá? A které typy nožů by v kuchyni rozhodně neměly chybět?
Vybíráme kuchyňský nůž
Kvalitní kuchyňský nůž je tím nejlepším společníkem každé dobré kuchařky. Vaření s ním je nejen radostí, ale práce jako by sama utíkala od ruky. Proto není divu, že se se svým pomocníkem jen těžko loučíme. Avšak správnou volbou a následnou péčí můžeme docílit toho, že nám vydrží co nejdéle.
Chladič na víno a šampaňské se bude hodit nejen o vánočních svátcích
Správná teplota je při podávání vína poměrně zásadní záležitostí. Pokud je příliš nízká, nebo naopak příliš vysoká, dokáže znehodnotit chuť i jinak znamenitého vína. Na chlazení vína existuje řada pomocníků – chladící nádoby, návleky, obaly i elektrické chladiče. Oslavy Silvestra se blíží a na nich by správně vychlazené víno či šampus rozhodně neměl chybět.