Napařovací hrnec a vaření v páře
21.11.2011
Příprava různých chodů najednou v napařovacím hrnci je známá věc. Tento hrnec ale na rozdíl od svých napařovacích kolegů se sítky funguje tak, že jednotlivé napařovací misky jsou opatřeny dvojitými stěnami, kterými ze spodního hrnce prochází pára. Díky této nové technologii tak nedochází k ovlivnění chutí pokrmů připravovaných v jednotlivých poschodích.
Celkem tak uvaříte najednou polévku, maso, přílohu a třeba zeleninu. Začínejte přípravou masa, vepřové doporučujeme naklepat. K potravinám můžete přidat bylinky, soli jen trošičku, ale až po dokončení vaření. K pokrmům nepřidávejte žádnou vodu, obsahují svou vlastní (kromě rýže, ta ji potřebuje). Tímto způsobem vaření se zachovají v pokrmech vitamíny, minerály, stopové prvky, pokrmy mají svoji přirozenou chuť a barvu, maso pustí svoji vlastní šťávu. Navíc vaření trvá poměrně krátkou dobu, cca 30 minut obvykle stačí. Spodní hrnec můžete samozřejmě využít i samostatně pro klasický způsob vaření. Parní hrnec využijete také jen pro obyčejné ohřátí pokrmu, do spodního hrnce dáte polévku, do vrchních pater omáčku, knedlíky, brambory či jinou přílohu a najednou ohřejete oba chody. Jednoduché, praktické a ušetří to čas i peníze a jídlo zůstane svěží a chutné i druhý den. Navíc po vychladnutí celou sadu dáte do lednice a nezabírá tolik místa jako sada běžných hrnců.
TENTO ZPŮSOB VAŘENÍ OCENÍTE
Zdůrazní vlastní chuť připravovaných pokrmů a zachová všechny jejich cenné látky. Vaření je velice zdravé a navíc rychlé.
- potraviny krájejte na stejně velké kousky, aby se stejnoměrně uvařily
- potraviny pokládejte do misek podle tvrdosti – dolů nejtvrdší, nahoru nejměkčí (nejdříve brambory, pak maso, pak zeleninu …)
- k vaření potřebujete minimum soli
- s kořením a bylinkami zacházejte také opatrně, vaření v páře dokonale využije všechny jejich aromatické látky
- hrnec otevírejte při vaření co nejméně, zbytečně tak uniká pára a prodlužuje se doba vaření
Recepty:
Krůtí rolky
Připravíme si plátky krůtího masa, které poklademe anglickou slaninou a proužky dobrého sýra, např. ovčího.
Plátky zabalíme do roličky, zpevníme párátky nebo svorkami a necháme cca 25 minut vařit v páře. Rolky jsou výborné také plněné olivami nebo houbami. Můžete je lehce dochutit saturejkou nebo tymiánem, ale opatrně, koření pro vaření v páře stačí málo!
Mleté maso v zeleném listu nebo kapustě
Připravíme si mleté hovězí nebo vepřové maso, které lehce opepříme a okořeníme, můžeme přidat najemno nakrájenou cibuli. Naplníme jím zelný nebo kapustový list, zabalíme do balíčků, které klademe do parního hrnce. Místo zelí nebo kapusty můžeme použít i paprikové lusky.
Hrnec lze zakoupit na www.zasilkovyobchod.cz, nebo na adrese:
Zásilkový obchod ORION
Na Lánech 1
570 01 Litomyšl
tel.: 461 615 522.
Článek byl zobrazen 21363 krát.
Diskuze k článku
lucasice | 02.09.2019 21:27:32
Mám malé miminko a tomu vařím pouze v parním hrnci, je to zdravé a časově naprosto nenáročné. Byla to nejlepší věc co jsem si mohla koupit.
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Vaření bez plynu a elektřiny? Jde to!
Pokud se chystáte koupit chatu nebo chalupu, která splňuje všechna vaše přání, požadavky a kterou jste si zamilovali na první pohled, ale odrazuje vás absence elektrické elektřiny a plynu, pak vězte, že i bez toho se dá příjemně užívat volných dní a dokonce i bezproblémově vařit. Postačí k tomu nejen návrat ke starým dobrým kamnům s pecí, ale také trocha důvtipu.
Jak vybrat nádobí pro děti?
Vybrat nádobí pro naše nejmenší bývá leckdy pořádný oříšek. Ačkoliv je na trhu k dostání nepřeberné množství nejrůznějších druhů, typů, tvarů i barev dětských příborů i sad nádobí, ne všechny splňují přísné hygienické normy, které zaručují jejich zdravotní nezávadnost. Proto byste měli při výběru vždy dávat opravdu dobrý pozor na to co kupujete.
Výhody elektrické pečící trouby
Možná, že právě vy rádi pečete, ale dosud vám nikdo nevysvětlil výhody elektrické trouby, a tak se stále trápíte s tou starou plynovou. V následujícím článku se pokusíme objasnit důvody, proč se při nákupu pečící trouby rozhodnout právě pro tu elektrickou.
Pořídili jste si už tepan? A víte vůbec, co to je?
Omrzely vás barbecue párty? Hledáte něco nového, čím byste mohli na hosty při dalším domácím večírku zapůsobit? Zkuste Tepan Yaki – japonský vynález, který vás nezklame.
Elegantní kuchyňský dřez udělá první dojem
Jak už na první pohled zvýšit estetickou úroveň vaší kuchyně? Jak nezůstat v dávno překonaném pohledu na kuchyňský dřez? Jak při tom dbát na užitné vlastnosti i na estetické hledisko? Jakou kvalitu a značku koupit?
Kořenky, hmoždíře, mlýnky na koření a uchování koření
Každý správný kuchař či kuchařka má ve své kuchyni nejrůznější druhy koření, z nichž mnohé používá neustále a jiné zase jen výjimečně. Aby se ovšem jednotlivé druhy koření nepletly, je dobré si na ně pořídit praktické a zároveň vkusné kořenky. Podle toho, co se nám líbí, si můžeme vybrat kořenky za pár korun, ale také za pár tisíc, záleží jen na nás.
Sortér – pomocník při třídění odpadu
Kuchyň lze bez vytáček označit za továrnu na odpadky. Podle statistických údajů každý z nás vyprodukuje ročně až 250 kg odpadu. Kolik asi z tohoto čísla skončí řádně v tříděném odpadu? Třídění a recyklace odpadů je nanejvýš nutná a naštěstí už víme, jak se odpadu z kuchyně zbavit. Na světě je pomocník jménem sortér.
Na co se zaměřit při výběru kombinované lednice? Sledujte spotřebu, vybavení i hlučnost
Při nákupu kombinované lednice je dobré dát si pozor na některá úskalí a sledovat a porovnávat klíčové parametry lednic jako je spotřeba, hlučnost, objem nebo vnitřní uspořádání a užitečné funkce a vychytávky. Výrobci používají pro některé funkce také speciální výrazy, ve kterých není jednoduché se zorientovat.