Domácí zmrzlinové království
20.08.2011
Zmrzlina - nejoblíbenější pochoutka malých i velkých. Naštěstí ani výrobci kuchyňských pomocníků nezapomněli na naše mlsné chuťové buňky, a tak si dnes můžeme pořídit malý domácí výrobník zmrzliny, který osladí život nám i celé naší rodině.
Zmrzlinu znali údajně již staří Řekové, kteří prodávali na athénských trzích smíchané ovoce s medem a ledem. V Evropě si nad touto lahůdkou pochutnávala na počátku 16. století Kateřina Medičejská a o století později přislíbil anglický král Karel I. doživotní rentu cukráři, který postup na výrobu zmrzliny uchová v tajnosti, neboť pochoutka měla být určena pouze pro královský jazýček. První písemný recept se objevil ve Francii, kde jej v roce 1674 opublikoval ve své knize Nicholas Lemery. Avšak na skutečný výrobník zmrzliny si museli cukráři počkat ještě dalších dvě stě let. V roce 1846 byla veřejnosti představena jednoduchá dřevěná nádoba, ve které se rozdrcený led ručně mísil s cukrem, smetanou a ovocem. Jednalo se o poměrně pracnou výrobu, ale popularita zmrzliny dosáhla takových rozměrů, že se námaha cukrářům vyplácela. Dnešní moderní výrobníky zmrzliny jsou naštěstí již plně automatizovány a uspokojí i ty nejnáročnější požadavky na kvalitu a výrobu zmrzliny, mražených jogurtů či sorbetů. Stačí jen připravit zmrzlinový krém, nalít jej do přístroje a během chvilky si můžeme vychutnávat naše sladké pokušení.
„Tělo“ výrobníku tvoří nádoba s dvojitými stěnami. Mezi nimi je chladící tekutina, díky které zmrzlinová hmota, jež je zpracovávána malým robotkem uprostřed, pozvolně tuhne. Na tomto principu jsou v podstatě založeny veškeré zmrzlinové výrobníky. Liší se od sebe zejména způsobem obsluhy, cenou a objemem nádoby. Ty nejlevnější, které jsou na našem trhu k mání již za 2 500 korun, se musí před použitím dát zhruba na 10 hodin do mrazničky. Teprve po dostatečném namražení můžeme dovnitř nalít připravený zmrzlinový krém, který lze v průběhu jeho míchání dobavit kousky oblíbeného ovoce či jinými doplňky. Po necelé půlhodině je připraveno až 950 gramů mražené pochoutky.
Téměř čtyřnásobně dražší jsou domácí výrobníky střední cenové kategorie. Jejich hlavní výhodou je především ta skutečnost, že je není třeba před použitím namrazit, neboť se chladí samy. Příkon je sedmkrát vyšší a také celková kapacita je až dvojnásobná oproti předchozímu výrobku. Oba typy zmrzlinovačů vyrábí a na náš trh dodává firma DéLonghi.
Do nejvyšší cenové kategorie pak spadají zmrzlinovače od společnosti Baumatic. Vlastnostmi sice odpovídají konkurenčním výrobkům, jejich výhodou je elegantní chromové provedení. V šechny výrobníky zmrzliny lze používat také na chlazení nápojů.
Autor: Ing. Kateřina Maňasová
Foto: archiv firem Baumatic, Musso
Články s podobnou tématikou
Vybíráme vhodný odšťavovač
Dokonalé chlazení
Jak si vybrat mrazničku?
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekcích
Bílá technika a domácí spotřebiče
Internetové obchody
Článek byl zobrazen 27133 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Domácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místKvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Bílá technika a domácí spotřebiče

Kupujeme vysavač
Luxování nepatří zrovna k nejoblíbenějším domácím činnostem, a snad právě proto je důležité vybrat takový vysavač, se kterým odvedeme práci rychle a kvalitně. Ani to však není jednoduché. Ze všech stran na nás útočí řada firem, která nás prostřednictvím reklam a poutačů přesvědčuje, že právě ten jejich přístroj je nejlepší. Ještě než uvěříte, přesvědčte se, zda tomu skutečně tak je.

Parní pračka vypere důkladněji, tišeji a s nižšími náklady
Parní pračky posouvají technologii praní zase o krok dále. Parní generátor těchto praček mění totiž vodu běžné teploty v páru. Technologie parního praní spočívá v tom, že pára přirozeně uvolňuje vlákna. Umožní tak pracímu prostředku proniknout více do hloubky a odstranit třeba i velmi odolné skvrny. Už si také nemusíte dělat starosti kvůli vysokým účtům za energie.

Zařizujeme kuchyni od A do Z
Zařizování kuchyně představuje běh na dlouhou trať. Vymyslet vše tak, aby byla nejen praktická, ale zároveň estetická a kvalitní, není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Podívejme se alespoň ve zkratce, co nás v takovém případě čeká a na co bychom neměli zapomenout.

Filtrační konvice odstraní chlor i změkčí vodu
Voda z vodovodního kohoutku je sice velmi přísně kontrolována a je zdravotně nezávadná, mnohde se však lidé potýkají s její vysokou tvrdostí, která způsobuje usazování vodního kamene v kuchyňských přístrojích. Někomu také může vadit nepříjemný zápach a horší kvalita chuti vody zapříčiněná chlórem. Tyto problémy vám pomohou eliminovat či zcela odstranit filtrovací konvice.

Vybíráme pračku podle kapacity a rozměrů
Zatímco dříve byly standardem pračky s kapacitou 5 kg prádla a hloubkou nad 50 cm, dnes se stále častěji setkáme mnohem větší kapacitou bubnu, ale také i pračkami úzkými. Na co si dát pozor při nákupu pračky a s jakými rozměry se na trhu můžete setkat?

Jak vybírat rychlovarnou konvici
Rychlovarná konvice je jedním z nejpopulárnějších a nejpoužívanějších spotřebičů, který dnes nechybí snad v žádné kuchyňské výbavě moderní domácnosti. A tak není divu, že trh předkládá jejich široký výběr, co se týče typu, velikostí i tvarů. Podívejme se, na co se při její koupi zaměřit.

Co všechno umí foodprocessory?
Představte si, že by vám nějaký přístroj připravil suroviny na bramborový salát včetně oloupání brambor během pár minut. Ano, přesně toto umí food procesory a ještě mnohem více. Záleží na tom, jaký zvolíte typ a jaké nástavce bude mít ve výbavě.

Jak vybrat odsavač par? Podle velikosti kuchyně i stylu vaření
V kuchyni každé moderní domácnosti je dnes možné narazit na odsavač par neboli digestoř. Slouží k odsávání par z místnosti, zbavuje nás nepříjemných pachů a pomáhá zamezit výskytu plísní. Na co se ale při výběru odsavače zaměřit? Jaká velikost, tvar a výkon bude pro naši kuchyni nejvhodnější?