Do každé kuchyně patří kuchyňské nože. Jak vybírat?
09.05.2013
V kuchyni člověk stráví poměrně velkou část svého života. Co si budeme vykládat, jídlo je jeho příjemnou součástí. Aby se ale příprava krmě nestala utrpením a tak trochu adrenalinovým zážitkem, je dobré si najít trochu času a věnovat jej výběru vhodného kuchyňského nože.
Jaké nože by v kuchyni neměly chybět?
Mít doma dvacet nožů je naprosto zbytečné. V začátku si bohatě vystačíte se třemi, postupně můžete dokoupit další. Základem je jeden velký nůž s čepelí okolo 17 cm. Musí být hlavně ostrý, těžký a dobře sedět v ruce. Proč? Ostré a těžké nože paradoxně způsobují naprosto minimum zranění. Samozřejmě, že když si nedáte pozor, tak se snadno říznete. Situace kdy tlačíte na nůž ve snaze nakrájet třeba mrkev na kolečka a on se vám sveze, už bude ale pasé. Čím větší má nůž váhu, tím méně na něj musíte tlačit. Samozřejmě vše s rozumem, kudla, kterou máte problém zvednout, také nebude úplně to pravé ořechové.
Základní pravidlo zní, malý nůž je na okrajování a drobné práce! Zejména něžné pohlaví mívá ve zvyku pořizovat si domů spousty miniatur. Ty do kuchyně patří, mají ale svou roli. Schopnost nakrájet malým nožíkem tele na nudličky je sice obdivuhodná, leč obvykle doprovázená zvýšenou spotřebou náplastí a obvazů. Na tele je velký nůž.
Optimální sada nožů - velký kuchařský nůž, velký nůž na maso, nůž na chleba, univerzální menší nůž a malý nůž na zeleninu. Foto: WMF
Třetím potřebným pomocníkem je nůž s vlnitou čepelí na pečivo. Výborně řeže tvrdou kůrku chleba a projde i měkčí vnitřní částí. Velmi jej ocení také milovníci baget. Krájení baget jiným nožem než s vlnitou čepelí končí zpravidla nezdarem, spoustou drobků a placatými kousky nakrájeného pečiva. Není dobré nůž používat na cokoli jiného, než je jeho úloha. Lze jej nahradit velkým nožem.
Sekáček na bylinky neboli kolébka s dvojitou čepelí, Foto: WMF
Japonské nože jsou kategorie sama pro sebe…
Japonské nože jsou poněkud vyšší liga. Jsou to nejen pracovní nástroje, ale i umělecká díla. Mají velmi úzké ostří broušené pod úhlem okolo 15 stupňů. Úzký břit, který umožňuje snadné krájení zeleniny, masa i lepivého sushi, aniž by potraviny nějak deformoval, vydrží díky použitému materiálu dlouho ostrý. Aby se takto broušený nůž rychle neztupil, používá se uhlíková (karbonová) ocel. Ta má sice trochu vyšší nároky na údržbu, protože je náchylnější ke korozi, déle však vydrží. Na tento materiál jsou ideální kameny, rozhodně nepoužívejte ocílku.
Japonských nožů je několik základních typů. Santoku, Gyuto (univerzální nůž se čepelí užší než Santoku), Usuba, Ajikiri (malý nožík určený zejména k čištění zeleniny), Sashimi (dlouhý úzký nůž na porcování ryb a plátkování) a Deba (sekáček se širokou čepelí a špičkou).
Santoku je univerzální nůž, se kterým se setkáte pravděpodobně nejčastěji. V japonštině jeho označení znamená „Nůž ze tří ctností“. Na rozdíl od tradičních japonských nožů má oboustranný výbrus. Má širokou čepel dlouhou okolo 17 centimetrů a krásný elegantní tvar. Je dokonale vybalancovaný. Co jiného taky od Japonců čekat, že?
Ručně vyráběné Santoku nože WMF a Hattori
Znáte takový ten hranatý sekáček, co vypadá příliš orientálně, než aby byl z Evropy? To je Usuba. Nůž určený na krájení zeleniny. Ostří je velmi tenké s jednostranným výbrusem, aby zelenina při krájení nepraskala. Většina kuchařek z něj má naprosto zbytečnou hrůzu. Zachází se s ním jedna báseň, a kdo jednou okusí kouzlo Usuby, nedokáže si bez ní kuchyni ani představit.
Usuba nůž Suncraft
Proslulé jsou nože výrobců Mcusta a Hattori.
Údržba nožů
V první řadě je potřeba si uvědomit, že nůž berete do ruky denně. Je to váš přítel, který vám usnadňuje život. Jak se budete chovat vy k němu, tak dlouho vydrží a bude sloužit. Nože skladujte odděleně. Použijte magnet, dřevěné stojany, oddělovače nebo jakoukoli jinou metodu, hlavně zabraňte tomu, aby se o sebe v jednom šuplíku otíraly čepele. Nože se tak velmi rychle tupí a ostří se vylamuje.
Po použití nezapomeňte nůž dobře očistit. Umyjte nečistoty a otřete jej dosucha. Nenechávejte ho zbytečně se povalovat v mokrém dřezu a nehažte na něj nádobí. Nože s dřevěnou ručkou či uhlíkovou čepelí také zbytečně nevystavujte vyšší vlhkosti a nemyjte je v myčce. Pokud takovému noži chcete dopřát ozdravnou lázeň, můžete jej čas od času promazat kapkou olivového oleje, bude vám vděčný.
Ať budete řezat či krájet cokoli, používejte vždy měkký podklad. Výborná jsou plastová a dřevěná prkýnka. Řezání na talíři, plechu nebo skle ničí ostří. A pokud se vám nůž ztupí, ostřete jej vhodnými nástroji k tomu určenými. Pokud v domácnosti zrovna nevlastníte brusné kameny, pořiďte si kvalitní ostřič. Méně kvalitní obvykle napáchají více škody než užitku. Lehounce můžete nůž dobrousit na kusu řemene s brusnou pastou.
Umyté a suché nože je nejlépe skladovat v bloku. Foto: WMF
Kde nakoupit nože?
Pokud si chcete pořídit opravdu kus kvalitní oceli, zajděte do nožířské speciálky, kde vám poradí. Na internetu je také poměrně dobrá nabídka. Dobré nože se pohybují od pár set až po několik tisíc, v závislosti na kvalitě materiálu a provedení. Zvolit můžete mezi noži evropskými nebo japonskými. Evropské kuchyňské nože jsou obvykle z nerez oceli a úhel broušení bývá okolo 25 stupňů. V Evropě se výroba soustředí například do oblasti Solingen, kde působí mnoho různých výrobců. Namátkově Zwilling. Spolu s firmou Wüsthof se řadí mezi dva největší výrobce kuchyňských nožů v Německu. Kvalitní kuchyňák lze pořídit i od Švýcarů (Victorinox) a Francouzů (Opinel), pro vlastence je tu česká značka KDS Sedlčany.
- lub -
Další články z rubriky Kuchyně
Příprava sushi – chuť tradičního Japonska
Nepostradatelní pomocnící pro milovníky ovoce a zeleniny
Uspořádání kuchyňské linky, skříněk a šuplíků
Kvalitní brousek aneb ostré nože během chvilky
Článek byl zobrazen 32905 krát.
Diskuze k článku
Pavlína | 08.01.2016 22:47:02
super článek! :) Pro ty, co mají rádi méně obvyklé bych doporučila nějaký čínský nůž. Je to velký pomocník :)
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.
Další články na téma Domácí potřeby a železářství
Vyvarujte se chybám při žehlení. Ušetříte čas, energii a především nervy
Leží vám doma přeplněný koš s prádlem a vám se do jeho žehlení zrovna dvakrát nechce? Jedno je jisté – samo to oblečení nezmizí! Naštěstí pro vás máme pár rad a tipů, díky kterým si ušetříte nejenom čas, ale i nervy. Přestaňte prokrastinovat a pusťte se do toho. Slibujeme, že vám budou komínky mizet pod rukama.
Co všechno umí elektrický mlýnek na maso?
Elektrické mlýnky na maso toho zvládnou mnohem víc, než ruční mlýnky, za zlomek času, pouze stisknutím tlačítka. Jejich ceny přitom nejsou o tolik vyšší než ceny kvalitních ručních mlýnků. Co všechno tedy umí elektrický mlýnek na maso a jaký další spotřebič může nahradit?
Přenosné skládací schůdky – nahoru a bezpečně
Náš domov se někdy stává rizikovým pracovištěm. Občas se potřebujeme dostat třeba do horních pater skříně a rozhodně by to nemělo být balancováním na sestavě složené ze stolku a židle, případně na židličce od klavíru. V zájmu vlastního zdraví a dalších členů rodiny je důležité, abychom pro práci ve „výškách“ používali schůdky k tomu určené.
Šikovný pomocník – hřebíkovačka nebo sponkovací pistole
Velkým pomocníkem při stavbě domu nebo jen i rekonstrukci bytu je sponkovačka nebo hřebíkovačka. Tytam jsou časy, kdy se dřevěné trámy, lišty, obložení, rozhože, koberce, korek, PVC nebo fólie přitloukaly hřebíky kladívkem.
Spray mopy pro snadnou údřbu dřevěných podlah i koupelen
Určitě vás již nebaví udržovat podlahu v čistotě tak, že vezmete kbelík, čisticí prostředek a hadr, kleknete na kolena a vytíráte ji ručně. Tento způsob nejenže je fyzicky náročný, ale také není příliš účinný. Revoluční novinkou v oblasti péče o podlahy jsou nové mopy s dávkovačem a rozprašovačem čistícího prostředku, s nimiž je vytírání hračkou a výsledek je více než úžasný.
Chcete si vytvořit ekologičtější návyky? Víme jak na to!
Každý by se měl snažit za svůj život udělat něco prospěšného pro životní prostředí. Vysadit strom, omezit používání plastů, třídit odpad, šetřit s vodou a tak dále. Možností, co můžete pro přírodu a její zlepšení udělat, je celá řada. Pokud vám na přírodě záleží, začněte s jejím zlepšováním u sebe právě teď. Poradíme vám, jak si osvojíte základní ekologické návyky, které naší planetě skutečně pomohou.
Trendem v úklidu podlah jsou parní mopy, např. Vileda Steam Plus XXL
Parní mopy jsou skvělým pomocníkem při úklidu tvrdých podlah. Čistí rychle a bez použití chemie zabijí až 99,99 % bakterií a virů. Vileda Steam Plus XXL má navíc extra velkou vytírací hlavici, se kterou během několika minut vytřete i větší místnost. A použít jej lze i na koberce.
Tipy na vánoční dárky pro milovníky čaje a kávy
Také máte v rodině nebo mezi přáteli někoho, kdo nedokáže odolat vůni a hlavně chuti kávy? Kdo si rád připravuje kvalitní čaje z nejvzdálenějších koutů světa? V tom případě máte problém s vánočním dárkem vyřešen. Stačí vybrat nějaký netradiční hrníček, konvičku, kávovar, sadu na přípravu čaje, nebo přímo luxusní čaj či kávu a máte vyhráno.