Uspořádání kuchyňské linky, skříněk a šuplíků
29.12.2011
Kuchyně je centrem každé domácnosti, a ač se vám to možná nezdá, trávíme v ní více času, než v kterékoliv jiné místnosti v domě. Aby dokonale sloužila svému účelu, je důležité především funkčně zařídit kuchyňskou linku. Nemluvíme jen o sporáku, troubě a pracovní desce, důležité je rovněž uspořádání skříněk a přístup do úložných prostor.
Kuchyně je královstvím každé správné hospodyňky. Ta se v ní ale bude umět pěkně „otáčet“, jen v případě, že bude mít kuchyňská linka správné ergonomické uspořádání. Vše musí být při ruce, aby uživatel kuchyně měl při práci dokonalý komfort. Není nic horšího, když na plotně připravujete jídlo a nevíte kam sáhnout pro kořenky nebo ve kterém šuplíku najdete vařečky. Abyste se ve vlastní kuchyni necítili ztraceně, stačí se řídit několika snadnými pravidly.
Kuchyni plánujte dopředu
Uspořádání kuchyně je dobré si promyslet ještě před její samotnou koupí. Je dobré vědět, co od ní očekáváte, jaký systém práce preferujete a pro kolik osob nejčastěji jídlo připravujete. U kuchyňské linky je třeba myslet na to, že vám bude sloužit po mnoho let. Průměrná životnost kuchyně je asi 20 let, proto je třeba velmi dobře zvážit její celkový koncept. Jen díky tomu si zajistíte racionální provoz v kuchyni a budete si moci vychutnávat radost a prožitek z každodenního vaření.
Až budete zvažovat dispozice kuchyňské linky, myslete na to, že kuchyň není jen místností, kde se vaří, ale také stoluje, myje nádobí a uskladňují potraviny. Základem úspěchu je sice správné umístění sporáku či varné desky, pracovní plochy a mycího centra (kuchyňský dřez s odkapávací plochou, popřípadě myčka nádobí), ale také rozmístění jednotlivých skladovacích prostor. U těch mluvíme nejen o skladování potravin, k čemuž slouží lednička s mrazákem či špajz, ale také skříňky pro uložení nejrůznějšího nádobí.
Kuchyně a její zóny
Kuchyň je možné rozdělit do pěti základních zón tak, aby maximálně sloužila svým majitelům.
1. potravinová zóna – nejčastěji se umisťuje na levý okraj kuchyňské linky. Je to oblast, v níž se nachází zásoby jídla, které se nejčastěji dávají do výsuvných skříněk. Skříňky ještě mnohde nahrazuje spíž. V moderních kuchyních jsou k vidění potravinové skříně či dělící systémy, které skvěle zpřehledňují uskladněné potraviny. Do této zóny spadá také lednice.
2. úložná zóna – oblast sloužící pro umístění nádobí, jako jsou talíře, hrnky, skleničky a příbory. Takové nádobí, jako jsou hrnce, pokličky a pánve, je však dobré mít uložené co nejblíže u sporáku – tedy ve vařící zóně. Oproti tomu talíře, skleničky a příbory je dobré skladovat v blízkosti jídelního stolu. Horní skříňky úložné zóny by měly být umístěny do takové výšky, aby do nich pohodlně dosáhla většina členů domácnosti.
3. pracovní zóna – tato zóna by se měla vyskytovat mezi dřezem a varnou deskou. Je místem pro přípravu potravin a odkládání kuchyňských pomůcek, proto by měla být nejen dostatečně velká, ale i přiměřeně vysoká. Délka pracovní plochy by měla být alespoň 90 cm, šířka 60 cm a výška by měla být přizpůsobena výšce osoby, která v kuchyni nejčastěji vaří. Správnou výšku je možné určit pokrčením paže - pracovní plocha by měla začínat v úrovni 10 centimetrů od loktu. Pod pracovní zónou, ale také v jejím okolí by se měl nacházet dostatek vestavěných či výsuvných úložných prostor. Praktické zásuvky na ukládání příborů, vařeček a dalších potřeb by měly být mělké, abychom každou vařečku nemuseli dlouho hledat.
Do úložných prostor v blízkosti pracovní plochy je také dobré umístit nebo rovnou zabudovat nejrůznější kuchyňské roboty, ruční mixéry, šlehače, váhy, ale také náčiní, jako jsou nože nebo prkénka. Kdo dává přednost závěsným systémům na vařečky, naběračky, paličky na maso a podobně, měl by si je umístit do takové výšky, aby na ně vždy bez problémů dosáhnul.
4. mycí zóna – do této zóny patří samozřejmě dřez a myčka. Oblast se dřezem by měla být dostatečně vysoká, abychom se nemuseli při mytí nádobí příliš hrbit. V blízkosti dřezu by pochopitelně neměla chybět skříňka pro uložení mycích prostředků, saponátů a utěrek. Dřezové skříňky jsou však také vhodné pro ukrytí odpadkového koše, tablet do myčky, houbiček na nádobí nebo nákupních tašek.
5. zóna vaření a pečení – tato zóna může být včleněna do prostor kuchyňského ostrůvku. Její součástí je samozřejmě sporák, trouba, popřípadě i mikrovlnka. Rozmístění kuchyňské linky je ideální v případě, kdy sporák, lednice a dřez mezi sebou tvoří rovnoramenný trojúhelník.
Plynový sporák z bezpečnostních důvodů neumisťujte pod okno. Troubu je zase dobré umístit do úrovně očí, abyste šetřili svá záda. V této zóně je potřeba mít nejvíce po ruce hrnce a pánve, proto nezapomeňte na vhodné skříňky.
Při plánování vaší kuchyně se však nemusíte nutně držet těchto zásad. Sami si rozmyslete, jaké kuchyňské náčiní si schováte do šuplíků a přihrádek a jaké si chcete nechat venku vystavené. Jen vy sami víte, co nejvíce využíváte a potřebujete mít stále po ruce. Jedině tak bude chod vaší kuchyně co nejplynulejší.
- jap -
Foto: Kuchyně Schüller
Související články
Kořenky, hmoždíře, mlýnky na koření a uchování koření
Spotřebiče do rustikální kuchyně
Osvětlení kuchyně a jídelny
Antibakteriální dřezy aneb skutečná čistota v kuchyni
Kuchyňská pracovní deska může mít mnoho podob
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Kuchyně
Článek byl zobrazen 54873 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Kuchyně
Navštivte showroom BLUM a vyzkoušejte si všechny funkce nové kuchyně
V nových reprezentativních prostorách firmy Blum se dozvíte, jak nábytkové kování nejen vypadá, ale hlavně jak funguje přímo v nábytku při jeho používání. Proto je nábytek naplněný věcmi tak, jak to bude u vás doma.
Ostrůvek v kuchyni
Propojení kuchyně s obývacím pokojem se stalo doslova hitem dnešních novostaveb. Nikdy však nedochází k úplnému sloučení a většinou jsou obě části místnosti vzájemně odděleny alespoň opticky. K tomu slouží různé barové pulty a v poslední době stále oblíbenější kuchyňské ostrůvky. Jsou nejen vhodným estetickým řešením, ale přináší i mnohé praktické výhody.
Blum SPACE TOWER – skříň nejen na potraviny
Skříň, která skýtá spoustu úložného prostoru, s možností variabilního pojetí vnitřku, a rovněž přístupu k uloženým předmětům ze všech stran – to je SPACE TOWER firmy Blum. Máte výborný výhled ze všech stran. Pro bezúchytková čela jsou obzvlášť praktické oba způsoby otvírání od firmy Blum – mechanický i elektrický.
Malá kuchyň - více přemýšlení
Pořekadlo, co je malé, to je milé, platí i o kuchyních. Ani v jejich případě nemusí být malý prostor handicapem. Ovšem za předpokladu, že chybějící metry čtvereční nahradíte skutečně racionálním uspořádáním a vybavením.
Vaření a stolování podle Feng-šuej
Feng-šuej, kromě mnoha jiných věcí, zkoumá a popisuje energetické působení tvarů, barev a materiálů na člověka v prostoru a v čase. Stejný energetický účinek však na nás má strava, připravená našima rukama v kuchyni zařízené podle zákonitostí feng-šuej.
Jak zařídit malou kuchyň?
Pokud vaše kuchyň nepatří zrovna k největším, pak jistě víte, že je třeba v ní maximálně využít každého centimetru. Jistě chcete, aby byla hezká na pohled, ale zároveň také dokonale funkční. Jak tedy vhodně zařídit malou kuchyň tak, aby poskytovala dostatek prostoru a pohodlí při práci? Máme pro vás pár praktických tipů.
Zásuvky bez úchytek s tlumeným zavíráním TIP-ON BLUMOTION
Pro pohodlné otvírání bezúchytkových čel nábytku má firma Blum, vedle systému elektrické podpory otvírání, mechanickou variantu: TIP-ON. Toto řešení je nyní k dispozici v kombinaci s tlumením BLUMOTION, pro zavírání měkce a tiše.
Výhodné sety dřezů a baterií v nabídce SCHOCK
Kupte si dřez, který jsme si vybrali rovnou v setu s baterií, a můžete výrazně ušetřit. Nejširší dřezů a baterií německých Schock GmbH, které lze dát do cenově výhodného setu, neomezuje výběr českého zákazníka na jeden typ dřezu s jednou baterií, jak je to časté.