3 rady, jak uspořádat spíž + 3 věci, které do ní nikdy nedávejte
27.04.2018
Co říká špajz o vašem životě – že jste dobře organizovaní, nebo je to trochu chaos? Naučíme vás, jak do spižírny vnést pořádek a systém. Stačí totiž znát pár fíglů a špajz bude v mžiku uspořádaný, praktický a krásně přehledný.
Při uspořádání zohledněte teplotní zóny
Spižírnu byste měli mít ideálně na chladném místě, kde je teplota kolem 10 °C až 12 °C. Výhodou je, pokud se taková místnost nachází na severní straně domu a je dobře větratelná. Pokud nemáte na špajz vyčleněnou samostatnou místnost, uložte potraviny do kuchyňských skříněk, které jsou co nejdále od sporáku. Vyšší teploty a pára by nedělaly pochutinám právě dobře.
Při rovnání věcí do spíže pak myslete na teplotní zóny špajzu. Potraviny, které potřebují největší chlad, dejte co nejblíže k zemi, kde je teplota nejnižší. Patří sem například nápoje, mléko nebo trvanlivá zelenina.
Nastavitelné police a organizéry vám nafouknou prostor
Nejpraktičtější je uspořádat regály či police do tvaru písmene U či L. Ideální přitom je, když si pořídíte systém s nastavitelnou výškou desek, později tak můžete vnitřní prostory bez problémů reorganizovat. Abyste pohodlně dosáhli až dozadu, volte police s maximální hloubkou 30 cm. Nejvyšší z nich by se pak měla nacházet maximálně ve výšce 170 cm, abyste na uložené věci dobře viděli a nezapomněli hned po měsíci, že je tam máte.
Pokud se potýkáte s nedostatkem prostoru, můžete zvýšit počet úložných míst chytrými organizéry. Drátěné šuplíky využijí místo pod policemi příliš vysokých regálů, kapsáře, které zavěsíte na dvířka, pak rychle zpřístupní často používané ingredience.
Nové potraviny ukládejte dozadu
Abyste se vyvarovali plýtvání a zbytečného vyhazování zkažených potravin, doporučujeme ukládat nejnovější přírůstky až za ty starší. Nestane se vám pak, že se vám starší potraviny zkazí, nebo na ně dokonce zapomenete. Jednou za čtvrt roku také udělejte generální úklid a vyhoďte všechny prošlé produkty. Nejlepší je navázat revizi spíže na roční období – snadněji si tak uvědomíte, jestli jste už třeba na jaře zásoby probrali.
TIP: Pokud přendáváte potraviny z původních obalů do skleněných nádob, vystřihněte z obalu minimální trvanlivost nebo dobu přípravy (například u těstovin) a přilepte informace na spodek dózy. Potřebné údaje tak budete mít kdykoli rychle po ruce.
Co do spíže nepatří?
1. Nebezpečné chemikálie
Ve spižírně byste neměli skladovat agresivní čisticí prostředky, barvy, laky, ředidla a další chemikálie, které by mohly při nepozornosti nebo špatném dovření kontaminovat potraviny.
2. Prostředky proti hmyzu
Bude jim lépe někde na vyvýšeném místě, třeba u pracího prášku. Pokud se chystáte použít přípravky na hubení mravenců nebo potravinových molů přímo ve špajzu, ujistěte se, že je opravdu můžete použít v interiéru v blízkosti potravin.
3. Mrazák nebo lednice
Ve spíži byste neměli mít lednici ani mrazák. Jejich kompresory vytvářejí teplo, které potravinám právě nesvědčí. Ideální naopak je, když bude v místnosti chladnější a sušší vzduch.
- PR článek -
Článek byl zobrazen 11654 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Kuchyně
Vaření na plynu nebo na skle?
Moderní varné desky nabízí opravdu velký komfort pro své uživatele. Výrobci neustále zdokonalují a inovují nejen design, ale i funkčnost a tak se k zákazníkovi dostávají velmi kvalitní desky, které mají vysokou účinnost ohřevu, jsou odolné proti oděru a jejich údržba je velmi snadná. Stačí si jen vybrat, zda bude sklokeramická nebo plynová.
Hexagony letí - obklady Arte s plastickým povrchem
Společnost Los Kachlos, jeden z největších českých prodejců a dovozců značkových keramických obkladů a dlažeb ze Španělska, uvádí na český trh novinku v podobě Shabby- Chic keramické mozaiky Arte. Obvyklé kostičky a obdélníčky v ní vystřídaly moderní tvary šestiúhelníků, které mají velmi přesné hrany, díky nimž po seskládání vytváří jednolitou plochu.
Použití kamene v kuchyni
Kuchyň dávno není pouze místností na vaření. Je součástí vašeho interiéru, a proto jsou na její podobu kladeny mnohem vyšší nároky než dřív. Při výběru materiálu stále více lidí upřednostňuje kámen. Kámen patří mezi luxusní materiál, ale pro jeho uplatnění v kuchyni platí pravidlo střídmosti. O možnostech jeho využití se dočtete v následujícím článku.
Čistění kuchyně usnadní moderní materiály a povrchy
Čištění kuchyně, kuchyňské linky a spotřebičů je noční můrou každého, kdo pravidelně vaří a peče. Mastnota, na ní ulpívající prach, připálené zbytky jídla, občas něco ukápne, kam nechceme a tak podobně. Na snazší čištění kuchyně existuje řada čistících přípravků i speciálních pomocníků jako je třeba parní čistič. Na čistění a údržbu bychom však měli myslet už při plánování kuchyně - vhodně zvolenými povrchy, materiály a spotřebiči.
Ostrůvek v kuchyni
Propojení kuchyně s obývacím pokojem se stalo doslova hitem dnešních novostaveb. Nikdy však nedochází k úplnému sloučení a většinou jsou obě části místnosti vzájemně odděleny alespoň opticky. K tomu slouží různé barové pulty a v poslední době stále oblíbenější kuchyňské ostrůvky. Jsou nejen vhodným estetickým řešením, ale přináší i mnohé praktické výhody.
Kuchyně podle feng-šuej
Strava je důležitým zdrojem životní energie. O tom, že musí být zdravá, nikdo nepochybuje, ale ne každý také věnuje pozornost prostředí, v němž je připravována a konzumována. Čínské učení feng-šuej tvrdí, že pokud jídlo chystáme v nevyhovujícím prostředí, jeho negativní energii následně konzumujeme. Na vhodné uspořádání kuchyně je tak třeba dávat dobrý pozor.
Stropní odsavače par
Ne vždycky se z kuchyně linou jen příjemné vůně, občas se stane, že se nám povede i něco připálit. Takového zápachu se samozřejmě chceme co nejdříve zbavit. Otevřené okno příliš nepomáhá, vyhráno tak mají ti, kdo si domů pořídili stropní odsavač, který zajistí co nejrychlejší odsání výparů z místnosti.
Jak zařídit malou kuchyň?
Pokud vaše kuchyň nepatří zrovna k největším, pak jistě víte, že je třeba v ní maximálně využít každého centimetru. Jistě chcete, aby byla hezká na pohled, ale zároveň také dokonale funkční. Jak tedy vhodně zařídit malou kuchyň tak, aby poskytovala dostatek prostoru a pohodlí při práci? Máme pro vás pár praktických tipů.