3 rady, jak uspořádat spíž + 3 věci, které do ní nikdy nedávejte
27.04.2018
Co říká špajz o vašem životě – že jste dobře organizovaní, nebo je to trochu chaos? Naučíme vás, jak do spižírny vnést pořádek a systém. Stačí totiž znát pár fíglů a špajz bude v mžiku uspořádaný, praktický a krásně přehledný.
Při uspořádání zohledněte teplotní zóny
Spižírnu byste měli mít ideálně na chladném místě, kde je teplota kolem 10 °C až 12 °C. Výhodou je, pokud se taková místnost nachází na severní straně domu a je dobře větratelná. Pokud nemáte na špajz vyčleněnou samostatnou místnost, uložte potraviny do kuchyňských skříněk, které jsou co nejdále od sporáku. Vyšší teploty a pára by nedělaly pochutinám právě dobře.
Při rovnání věcí do spíže pak myslete na teplotní zóny špajzu. Potraviny, které potřebují největší chlad, dejte co nejblíže k zemi, kde je teplota nejnižší. Patří sem například nápoje, mléko nebo trvanlivá zelenina.
Nastavitelné police a organizéry vám nafouknou prostor
Nejpraktičtější je uspořádat regály či police do tvaru písmene U či L. Ideální přitom je, když si pořídíte systém s nastavitelnou výškou desek, později tak můžete vnitřní prostory bez problémů reorganizovat. Abyste pohodlně dosáhli až dozadu, volte police s maximální hloubkou 30 cm. Nejvyšší z nich by se pak měla nacházet maximálně ve výšce 170 cm, abyste na uložené věci dobře viděli a nezapomněli hned po měsíci, že je tam máte.
Pokud se potýkáte s nedostatkem prostoru, můžete zvýšit počet úložných míst chytrými organizéry. Drátěné šuplíky využijí místo pod policemi příliš vysokých regálů, kapsáře, které zavěsíte na dvířka, pak rychle zpřístupní často používané ingredience.
Nové potraviny ukládejte dozadu
Abyste se vyvarovali plýtvání a zbytečného vyhazování zkažených potravin, doporučujeme ukládat nejnovější přírůstky až za ty starší. Nestane se vám pak, že se vám starší potraviny zkazí, nebo na ně dokonce zapomenete. Jednou za čtvrt roku také udělejte generální úklid a vyhoďte všechny prošlé produkty. Nejlepší je navázat revizi spíže na roční období – snadněji si tak uvědomíte, jestli jste už třeba na jaře zásoby probrali.
TIP: Pokud přendáváte potraviny z původních obalů do skleněných nádob, vystřihněte z obalu minimální trvanlivost nebo dobu přípravy (například u těstovin) a přilepte informace na spodek dózy. Potřebné údaje tak budete mít kdykoli rychle po ruce.
Co do spíže nepatří?
1. Nebezpečné chemikálie
Ve spižírně byste neměli skladovat agresivní čisticí prostředky, barvy, laky, ředidla a další chemikálie, které by mohly při nepozornosti nebo špatném dovření kontaminovat potraviny.
2. Prostředky proti hmyzu
Bude jim lépe někde na vyvýšeném místě, třeba u pracího prášku. Pokud se chystáte použít přípravky na hubení mravenců nebo potravinových molů přímo ve špajzu, ujistěte se, že je opravdu můžete použít v interiéru v blízkosti potravin.
3. Mrazák nebo lednice
Ve spíži byste neměli mít lednici ani mrazák. Jejich kompresory vytvářejí teplo, které potravinám právě nesvědčí. Ideální naopak je, když bude v místnosti chladnější a sušší vzduch.
- PR článek -
Článek byl zobrazen 12253 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místKvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Domácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Kuchyně

Čistění kuchyně usnadní moderní materiály a povrchy
Čištění kuchyně, kuchyňské linky a spotřebičů je noční můrou každého, kdo pravidelně vaří a peče. Mastnota, na ní ulpívající prach, připálené zbytky jídla, občas něco ukápne, kam nechceme a tak podobně. Na snazší čištění kuchyně existuje řada čistících přípravků i speciálních pomocníků jako je třeba parní čistič. Na čistění a údržbu bychom však měli myslet už při plánování kuchyně - vhodně zvolenými povrchy, materiály a spotřebiči.

Osvětlení v kuchyni – jak vybírat, kam ho umístit a jak ho ovládat
Kuchyně je srdcem domova, místem, kde se připravují jídla, sdílí rodinné chvíle a setkávají přátelé. Správné osvětlení kuchyně hraje klíčovou roli, neboť kombinuje funkčnost s estetikou. Při výběru osvětlení v kuchyni je třeba zvážit několik aspektů: typ osvětlení, jeho umístění a způsob ovládání.

Malá kuchyně v paneláku – jak jí zařídit?
Paneláková kuchyně je životní realitou pro více než 2 milióny Čechů, kteří žijí panelových domech. Jak zařídit malou kuchyni v paneláku, abyste měli dostatek místa na přípravu jídla i úložné prostory? Přinášíme vám rady, tipy, fotogalerie i množství inspirace.

Rohový dřez – dost místa pro všechno
Stále častěji se, hlavně díky novým technologiím a materiálům, objevují v kuchyních atypicky umístěné dřezy a integrovaná mycí centra. Novým umístění pro dřezy se tak stávají dosud nevyužité a problematické rohy.

Nové vodovodní armatury pro báječnou kuchyň
Kdo by si to nepřál - blýskavé armatury a design, které kuchyni s malými náklady propůjčí moderní vzhled, kuchyň, ve které používání vody není prací, ale zábavou? Přejete si více? Vyšší kvalitu? Více inteligentní techniky? Nebo méně? Menší cenu? Menší náročnost při instalaci? Menší plýtvání vodou?

Pomocníci v kuchyni od firmy Blum
Kdo chce, aby mu práce v kuchyni šla hezky od ruky, by měl věnovat dostatečnou pozornost způsobu uložení pomůcek, které pro vaření a přípravu jídla používá. To, že máme vyšperkovanou kuchyň je sice hezké, ale když není dostatečně funkční, je nám na nic. Proto je dobré si pořídit několik chytrých pomocníků, kteří do naší kuchyně vnesou systém.

Uspořádání kuchyňské linky, skříněk a šuplíků
Kuchyně je centrem každé domácnosti, a ač se vám to možná nezdá, trávíme v ní více času, než v kterékoliv jiné místnosti v domě. Aby dokonale sloužila svému účelu, je důležité především funkčně zařídit kuchyňskou linku. Nemluvíme jen o sporáku, troubě a pracovní desce, důležité je rovněž uspořádání skříněk a přístup do úložných prostor.

Stropní odsavače par
Ne vždycky se z kuchyně linou jen příjemné vůně, občas se stane, že se nám povede i něco připálit. Takového zápachu se samozřejmě chceme co nejdříve zbavit. Otevřené okno příliš nepomáhá, vyhráno tak mají ti, kdo si domů pořídili stropní odsavač, který zajistí co nejrychlejší odsání výparů z místnosti.