Nepodceňujte pravidelné čištění lednice
02.01.2012
Kdypak jste naposledy čistili vaši ledničku? Jen se přiznejte. Možná jste to zvládli v rámci vánočního úklidu, ale možná už si ani nepamatujete, jak je to dávno, co jste tomuto kuchyňskému spotřebiči věnovali trochu pozornosti. A přitom je známo, že právě lednice je největším semeništěm nebezpečných bakterií. Takže hadr do ruky a jde se na to!
Lednice je nezbytným vybavením každé domácnosti, je pro nás v kuchyni stejně nezbytná jako sporák nebo trouba. Výběr vhodné lednice závisí zcela na vkusu majitele bytu či domu. V dnešní době si můžeme vybrat z nejrůznějších typů, velikostí a objemů lednic, které mají nejrůznější uspořádání, jež umožňuje pohodlné rozdělení potravin podle druhů a podobně. Vždy ale berte v úvahu, že čím více přihrádek, šuplíků a různých okének budete v lednici mít, tím více se při čištění nadřete.
Není to tak dávno, co se hospodyňky doma pravidelně nutily do odmrazování chladniček a mrazáků, s čímž byla spojena i kompletní očista lednice. Jenže dnes nastala doba tzv. samoodmrazovacích spotřebičů a tak nás nic nenutí, abychom se pravidelnému úklidu lednice nějak zvlášť věnovali. Většinou nás k tomu donutí až něco rozlitého uvnitř nebo podivný zápach linoucí se z útrob ledničky. V takovém případě už je ale pozdě, k žádnému zápachu by v lednici nemělo vůbec dojít!
Věřte nebo ne, ale lednice by se měla čistit zhruba jednou měsíčně. Jestliže se vám to zdá přehnané a říkáte si, že za tak krátkou dobu se žádná špína nemůže ani vytvořit, vyvedeme vás z omylu. To, že není špína na pohled vidět, ještě neznamená, že je v lednici skutečně čisto.
Jak tedy postupovat při důkladné očistě?
Základem je vypnutí lednice ze zásuvky. Kdybyste tak neučinili, zbytečně byste vyplýtvali velké množství elektrické energie. Dalším krokem by mělo být kompletní vyskladnění ledničky. Pokud je venku zima, můžete dát potraviny, které potřebují být v chladu, třeba za okno. Jestliže čištění provádíte v horkých letních měsících, připravte si nádobu s ledem a do ní potraviny umístěte (pokud tedy nemáte lednici náhradní). Aby mohla být očista lednice opravdu důkladná, je nutné z ní vyndat opravdu vše, jedině tak se dostanete i do hůře přístupných zákoutí. Jakmile jste vyndali potraviny, zaměřte se na vytáhnutí veškerých poliček a šuplíků, které poté důkladně omyjte a nechejte oschnout.
Nyní můžete přejít k samotnému čištění vnitřního prostoru vaší ledničky. Použít můžete teplou vodu s čisticím prostředkem, nebo osvědčenou vodu s octem, která vám pomůže se zbavit nežádoucích pachů. Po vyčištění vnitřních prostorů přejděte na dvířka zevnitř a gumová těsnění. Nezapomeňte lednici umýt i zvenčí, přeci jen se na ní usazuje prach a dvířka jsou jistě upatlaná od rukou. Až budete mít vše hotovo, můžete do lednice vrátit omyté přihrádky a také potraviny uložit na svá místa. Nakonec nezapomeňte zapnout lednici zpět do zásuvky.
Jak správně uskladňovat potraviny?
Při uskladňování potravin do lednice bychom se měli držet jakéhosi řádu. Většina z nás nahází potraviny tam, kde je zrovna místo, což je špatně. Určité druhy potravin totiž vyžadují konkrétní chladící teplotu. Z toho důvodu má také každá moderní lednice několik chladících pásem. Kromě přihrádek na nápoje či vejce najdete v lednici i separátní box na ovoce či zeleninu. Ten bývá umístěn většinou úplně dole, kde se teplota pohybuje okolo 8 stupňů Celsia. Umisťujte tak do něj opravdu jen ovoce a zeleninu. Ne však všechny druhy ovoce jsou vhodné do lednice, například banány, ananas nebo mango by se měli uchovávat při pokojové teplotě.
Boxům určeným na ovoce a zeleninu byste měli věnovat zvláštní pozornost a čistit je tak často, jak je to možné. Vědci totiž zjistili, že právě v těchto místech dohází k největší koncentraci výskytu nebezpečných bakterií. Výjimkou údajně není bakterie E.coli, salmonela či bakterie listerie. Odborníci na výzkum bakterií uvádí, že celkově se v zeleninovém a ovocném boxu nachází průměrně až 750krát více bakterií, než je běžná hladina, která je pro zdraví bezpečná. Potenciál na množení bakterií je nejvyšší samozřejmě v teplém období. Pouze pravidelným čištěním je možné výskyt bakterií v těchto boxech minimalizovat.
O přihrádku výše se nachází místo pro maso, uzeniny a ryby. Jogurtům, sýrům, tvarohům a dalším mléčným výrobkům se nejlépe daří ve střední části lednice. Vnitřní přihrádky dveří jsou určeny pro vejce, máslo, omáčky nebo nápoje. Veškeré přihrádky v lednici je potřeba pravidelně čistit, mnoha lidem to ale nepřijde příliš důležité - obzvláště tedy těm, kdo si pořídili lednici s označením „antibakteriální“. Antibakteriální ochranou se rozumí technologie používající speciální filtry zachycující pachy, prach a bakterie. To je umožněno díky cirkulaci vzduchu uvnitř chladničky. Neznamená to však, že se vám v lednici nemohou bakterie dále množit.
Výsledkem laxního přístupu k dodržování čistoty pak může být nepříjemné překvapení v podobě plísní, hniloby a zápachu. Abyste měli jistotu, že vaše lednice neukrývá žádnou nežádoucí líheň bakterií, je nutné pravidelně kontrolovat obsah jednotlivých přihrádek a boxů. Dostatečnou pozornost věnujte také kontrole expirační doby potravin. Často se stává, že na některé potraviny zapomeneme a pak se nestačíme divit, jak nám hezky „vykvetly“.
- jap -
Foto: Electrolux
Související články
Spotřebiče vestavné, či volně stojící?
Americká lednice nabízí stále dokonalejší vymoženosti
Minipub aneb domácí výčep může být i součástí lednic
Ergonomie 5. díl - ergonomie v kuchyni
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Bílá technika a domácí spotřebiče
Článek byl zobrazen 33724 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Domácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst
Další články na téma Úklid, údržba a čištění

Mop Ultramat Turbo – užitečný pomocník pro každodenní úklid
Rychlý a efektivní úklid, pokud možno s minimální námahou, to je sen každého, kdo musí alespoň občas vytírat tvrdé podlahy. Trio hadr, kbelík a smeták jsme naštěstí dávno opustili a dnes máme mnohem účinnější a pohodlnější pomocníky – mopy a speciální kbelíky.

Čištění koberců
Jedna z mnoha činností, která hospodyňky nemine při vánočním úklidu je vyčištění koberce. Přitom je dobré vědět, kdy voda prospěje a kterým vláknům neuškodí, protože špatný postup může koberec poškodit.

Co obnáší „pokolaudační“ úklid?
Stavba domu či jen jeho rekonstrukce je náročná a vyžaduje určitou úroveň odborných znalostí. Ať už se jedná o výstavbu domu na klíč nebo stavbu domu prováděnou dodavatelským způsobem, dostanou se stavebníci posléze do stádia, kdy bude třeba řešit kolaudační úklid. Je to vlastně úklid na čisto před předáním do užívání.

Půjčovna stroje na čištění podlah a teras, údržbové prostředky z e-shopu
Úklid a vyčištění podlahy či terasy nemusí být nikterak složitý. Společnost ZAHRADNÍK PARKET, spol. s r.o. z Prahy totiž nabízí jak možnost vyčištění Vaší dřevěné podlahy účinným čistícím strojem Bona Power Scrubber, tak jeho zapůjčení. Rovněž u ní můžete zakoupit kvalitní údržbové prostředky na podlahy zn. Bona, a to jednoduše prostřednictvím e-shopu s výdejním místem přímo v provozovně Praha 6 Břevnov, kde je pro Vás otevřeno i v sobotu.

Určitě vás zima nepřekvapí?
Dalo by se předpokládat, že všichni majitelé rodinným i bytových domů jsou na zimu dávno připraveni. Není toho málo, co bychom měli před úderem mrazů ještě zvládnout. Střecha, okapy, potrubí, zahradní chodníky, okna, dveře, ... Nezapomněli jste určitě na nic?

Jak si usnadnit práci při mytí oken
Jen malé procento žen jásá nad nepříjemnou domácí prací, která se nedá odbýt a vyžaduje spoustu času a dokonce je vidět i zvenčí. Ano, je to mytí oken. Znáte postup a finty, které používají profesionální myči oken? Nebo nevíte jak na to? Nezkušeným hospodyňkám může pár rad přijít vhod.

Jak správně udržovat a čistit koberce
Jestliže chceme, aby naše koberce měly co nejdelší životnost a vypadaly stále jako nové, musíme jim věnovat potřebnou péči. Správná pravidelná údržba a vhodné čištění je základem toho, aby nám koberce dělaly doma radost po dlouhou dobu. Udrží si tak svůj vzhled, funkčnost i své specifické užitné vlastnosti.

Fázujme vstupní čisticí zóny
Víte, že až 80 % nečistot je do interiéru přineseno na podrážkách bot? Použitím rohoží zachytíte většinu nečistot již u vchodu a výrazně tak snížíte náročnost údržby podlahových ploch. Čisticí zóny jsou docela podceňovány, ale jedná se o nezbytnou součást všech typů budov. Každá čistící zóna by měla odpovídat prostorám, které má chránit před venkovními nečistotami, jak kvalitou, tak velikostí.