Na co se zaměřit při výběru kombinované lednice? Sledujte spotřebu, vybavení i hlučnost
13.03.2020
Při nákupu kombinované lednice je dobré dát si pozor na některá úskalí a sledovat a porovnávat klíčové parametry lednic jako je spotřeba, hlučnost, objem nebo vnitřní uspořádání a užitečné funkce a vychytávky. Výrobci používají pro některé funkce také speciální výrazy, ve kterých není jednoduché se zorientovat.
Lednici najdeme v každé domácnosti, i tam, kde se moc nevaří. Je to také spotřebič, který je neustále v provozu, doslova 365 dní v roce. Při výběru je proto velmi důležitá spotřeba energie.
Kombinované lednice v sobě kombinují dvě základní funkce – chlazení a mražení. Podle počtu osob v domácnosti a také nákupních zvyklostech volíme velikost lednice i mrazáku. Pro 3-4 člennou rodinu vybíráme zpravidla lednici s objemem kolem 230 litrů, na mrazák potom připadá prostor zhruba kolem 90 litrů. Poměr chladící a mrazící části se liší u jednotlivých typů ledniček. Výška těchto lednic se pohybuje kolem 180 cm a mrazák je zpravidla umístěn dole.
Pro menší rodiny a jednočlenné domácnosti je dostačující ledničky s objemem kolem 170 litrů a mrazákem přibližně 40 litrů. Ovšem i tyto poměry se můžou u jednotlivých lednic lišit.
Kdy si vybrat větší lednici?
Velikost lednice volíme nejen podle počtu členů domácnosti, ale také podle nákupních zvyklostí. Pokud jezdíte jednou za týden na velký nákup, kdy domů přivezete 3 tašky plné chlazených potravin, pak určitě sáhněte po větší lednici. Pokud jste naopak zvyklí chodit na malý nákup denně, bude vám stačit menší lednice, protože byste velkou prostě nenaplnili a zbytečně byste zaplatili za větší lednici a následně také za větší spotřebu energie.
Totéž se týká velikosti mrazničky. Pokud nakupujete mražené potraviny do zásoby, nebo si zamrazujete hotová jídla, výpěstky ze zahrádky, houby apod., pak vybírejte lednici s větší mrazničkou.
Obecné doporučení radí objem zhruba 70 litrů chladícího prostoru na osobu a 25 litrů mrazícího. Ovšem je potřeba tyto údaje vždy přizpůsobit konkrétní rodině. Někde je lednice plná jogurtů, v jiných rodinných se zase jí spíše chleba se salámem.
Umístění mrazáku
U větších kombinovaných ledniček je mrazák umístěn většinou dole, protože výrobci vycházejí z toho, že do mrazící části nechodíme zase tak často a bylo by celkem nepraktické, ohýbat se pokaždé, když si chceme vytáhnout něco z ledničky. U menších a nižších ledniček je naopak mrazák umístěn nahoře, protože není tak velký, aby komplikoval používání lednice. Navíc tyto lednice jsou často v domácnostech seniorů, kteří tak mají i do mrazáku pohodlný přístup.
Spotřeba energie – energetický štítek
Podobně jako u ostatních domácích spotřebičů jsou i lednice stále úspornější a lednice A+++ nejsou žádnou výjimkou. Spotřeba energie, která je uváděna na energetickém štítku, ukazuje spotřebu za rok v ideálních podmínkách, tedy při okolní teplotě 20 °C a 70% zaplnění prostoru lednice. Pokud je v létě teplota v interiéru vyšší a lednice plnější, bude spotřeba pochopitelně vyšší. Totéž platí i naopak, pokud je lednice umístěna například v chladnější místnosti. Už od roku 2010 se v zemích EU nesmí prodávat lednice a mrazáky v energetické třídě B a nižší. Ovšem i lednice v energetické třídě A může mít dvojnásobnou spotřebu energie než lednice A+++.
Na energetickém štítku dále najdete užitný objem ledničky, užitný objem mrazáku a hlučnost v decibelech, která se u kombinovaných ledniček pohybuje v rozmezí 36 – 42 dB. Do malého bytu, který často tvoří jediný otevřený prostor, volte co nejtišší lednici.
Doplňkovým, ale důležitým údajem může být také akumulační doba, která udává, jak dlouho zůstanou potraviny zmražené i po výpadku proudu (jak je mrazák dobře zaizolovaný).
Dále se setkáme také s pojmy mrazící výkon a výkon mražení, které neznamenají totéž. Mrazicí výkon udává, kolik kilogramů potravin je mrazák schopný zamrazit za 24 hodin. U kombinovaných chladniček se mrazicí výkon pohybuje v rozmezí od 2 do 33 kg za 24 hodin. Výkon mrazení pak uvádí, na jakou teplotu dokáže mrazák potraviny zmrazit. Na mrazácích je tento údaj zobrazen počtem hvězdiček. Jedna * mrazí na teplotu - 6 °C, ** na - 12 °C, *** na - 18 °C a **** na - 24 °C.
Pokud budete mít lednici umístěnou jinde než v kuchyni, sledujte také klimatickou třídu. Ta říká, jaká by měla být teplota okolního prostředí, ve kterém bude chladnička umístěna. Některé lednice jsou schopny pracovat ve všech klimatických třídách tedy od +10 až do +43°C.
Autor: redakce
Foto: archiv firem
Článek byl zobrazen 12132 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Domácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst
Další články na téma Bílá technika a domácí spotřebiče

Tajemství půvabu rustikální kuchyně
Rustikální je vlastně selský, chcete-li také tradiční nebo klasický. Kde jinde ve svém domově zažíváme chvíle pohody a klidu, než v kuchyni. Tady jsme si jako malí špunti hráli poblíž máminy sukně, později u kuchyňského stolu mastili domácí úkoly a tady voněly ty nejlepší buchty na světě.

Víte, jak správně používat a čistit myčku nádobí?
Pomocník v domácnosti se vždycky hodí, ať už je napojen na zdroj elektrické energie anebo pracuje za odměnu v podobě teplé večeře a pochvaly. Většina současných domácností však praktikuje mytí nádobí v myčce. Víte, jak jí správně používat, jaký program a prostředek zvolit a co do myčky nepatří?

Terakotový pomalý hrnec JATA - vařte zdravě a jednoduše
Objevte kouzlo terakotového pomalého hrnce JATA JEOL2135, ve kterém připravíte lahodná jídla bez větší námahy. Stačí si pouze připravit všechny potřebné ingredience, vložit je do hrnce a nastavit pomocí otočného knoflíku vhodnou funkci. O všechno ostatní se už díky pomalému a rovnoměrnému vaření postará sám.

Vaflovače a jiní pomocníci pro sladkou snídani
Den by měl začínat snídaní, mnoho lidí se ale vymlouvá, že na přípravu snídaně zkrátka nemá čas. Chutnou snídani si však můžete s chytrými elektrospotřebiči – vaflovači, palačinkovači nebo toustovači - připravit za několik málo minut. Na trhu dnes najdete celou řadu nejrůznějších kuchyňských pomocníků, kteří šetří čas, práci a připraví vám neodolatelnou sladkou snídani.

Chytré hrnce jdou s dobou – šetří čas a peníze
Návrat k domácímu vaření jsme zaznamenali už asi všichni. Navádí k tomu nejen současná ekonomická situace, ale přicházíme také na to, že stravování v restauracích nepatří k právě nejzdravějším. Samozřejmě si chceme domácí vaření zrychlit a hlavně usnadnit. Novinky na trhu - elektrický tlakový hrnec nebo elektrický pomalý hrnec nám to umožní.

Rýže snadno a rychle
Hledáte ideální dárek a výborného pomocníka do každé kuchyně? Zkuste hit letošního roku - rýžovar.

Jak si poradit s umístěním pračky a sušičky?
Kdysi jsme ani neuvažovali o tom, že by se dala pračka umístit jinam než do koupelny. Měl ji tam snad každý a bylo to považováno za samozřejmost. Doba ovšem pokročila, v koupelně chceme mít více místa pro sebe a pračka se musí přestěhovat jinam. Možností, kam přemístit pračku a případně i sušičku, je hned několik, zvláště pokud máte větší byt či dům…

Čisté nádobí bez práce
Myčku nádobí vlastní dnes zhruba 12 % domácností. Přesto je u nově pořizovaných kuchyní již standardem. Důvodů nalezneme hned několik – úspora času, energie, vody a také možnost věnovat se místo mytí špinavého nádobí svým koníčkům, práci či rodině.