Chytré hrnce jdou s dobou – šetří čas a peníze
29.11.2009
Návrat k domácímu vaření jsme zaznamenali už asi všichni. Navádí k tomu nejen současná ekonomická situace, ale přicházíme také na to, že stravování v restauracích nepatří k právě nejzdravějším. Samozřejmě si chceme domácí vaření zrychlit a hlavně usnadnit. Novinky na trhu - elektrický tlakový hrnec nebo elektrický pomalý hrnec nám to umožní.
Více než tři sta let známe tlakový hrnec, tzv. „papiňák". V roce 1682 Denis Papin předvedl jídlo uvařené v tlakovém hrnci a dal ho okusit královským hostům v Londýně. Všichni byli nadšeni měkkostí vybraných lahůdek. Dříve těžko poživatelné tuhé hovězí bylo rázem měkké. O výhodnosti vaření v tlakovém hrnci nikdo nepochybuje. Tlakový hrnec neboli „papiňák“ určitě znají skoro v každé domácnosti. Výjimkou jsou snad jen ti, kteří se tlakového hrnce bojí, nebo zažili nějakou nehodu. U tlakových hrnců oceňujeme především úsporu času a energie.
Podstatnou nevýhodou je fakt, že se vaření nedá regulovat. Všichni jsme si zvykli, že při vaření v tlakovém hrnci neustále musíme hlídat intenzitu plynu pod hrncem. Případně je občas nutné silně odfukující hrnec z plotýnky elektrického sporáku odstavit. Ať již vaříme na plynovém sporáku nebo na moderní sklokeramické desce, je třeba tlakový hrnec stále hlídat . Občas se do hrnce podíváme, jestli už je maso měkké a hrnec znovu zapneme. Z hrnce stále uniká syčící pára a mnohdy se stává, že se odpaří veškerá tekutina a jídlo se připálí.
U elektrického tlakového hrnce je všechno jinak
Elektrický tlakový hrnec s automatickým ovládáním je výrobek, který v našich domácnostech chyběl. Díky nové koncepci vlastního ohřevu a řízení celého procesu vaření mikroprocesorem odpadají všechny nevýhody vaření v obyčejném tlakovém hrnci. Moderní tlakový hrnec vaří úsporněji a především bezpečněji nebo tlakový hrnec obyčejný, s kterým někteří mají špatné zkušenosti.
Digitální technologie si vše reguluje sama za pomoci sedmi bezpečnostních prvků. Systém snižování tlaku automaticky kontroluje a reguluje tlak v hrnci při vaření. Ventil automaticky přebytečnou páru vypouští. Termostat hrnce sám přeruší vytápění, je-li dosažena nastavená teplota. Tu udržuje izolační vrstva v plášti hrnce, což ušetří elektrickou energii a podstatně zkracuje dobu vaření. Automatika uzavírání a otevírání víka hrnce nedovolí jeho otevření pod tlakem. Pojistný ventil je zabezpečen blokací, která se spustí v případě zanesení ventilu zpracovávanými surovinami. Samozřejmostí je tepelná pojistka. Vyjímatelná nádoba s teflonovou vnitřní úpravou je velmi praktická.
Dá se říct, že elektrický tlakový hrnec ve vaření znamená takovou revoluci, jakou v minulosti pro praní představovaly automatické pračky. Možná, že se někteří budou obávat, že ovládání je příliš složité, ale opak je pravdou. Programování hrnce je snadné a rychlé. Hrnec je vybavený 5 programy vaření, které se na panelu ovládají jen tlačítkem. Jeden program je na odložené vaření. Po ukončení vaření se hrnec automaticky přepíná na program ohřívání.
Revoluční novinka vaří samozřejmě všechna jídla - polévky, guláše, ptáčky, dušené pokrmy, zeleninou jako klasický „papiňák“, ale mnohem rychleji a spolehlivěji. Velmi rychle v něm uvaříme i přílohy – tedy rýži, brambory, luštěniny, zelí, ale i vejce a mléko. Nahradí tak několik speciálních hrnců, které by třeba v kuchyni zabíraly místo. Hrnec bez víka můžeme využít i na smažení místo pánve a částečně tak zastoupí i fritovací hrnec. Pak v něm můžeme i smažit hranolky, řízky, obalovaný sýr nebo houby.
Při vaření je potřeba minimální množství vody. Doba vaření se tak výrazně zkrátí až o 40 %. Tepelná izolace a termostat ušetří při vaření až 60 % elektrické energie. Navíc je jídlo připravené v papiňáku na elektřinu mnohem chutnější, protože nedochází k odpařování tekutiny a ke ztrátě aroma.
Hrnec je díky své technologii velmi bezpečný a univerzální, bereme-li v úvahu, že v něm lze vařit, dusit, smažit i ohřívat. Navíc má novodobý „tlakáč" s optimálním objemem 5 litrů stříbrnočerný design, který působí elegantně a sympaticky. Tento malý zázrak je na trhu k dostání v cenové relaci kolem 2 500 korun.
Pomalé vaření s pomalým hrncem
K novým trendům v přípravě jídel patří v současné době pomalé vaření. Takto připravené jídlo ocení určitě ti, kteří mají své stravování pod dohledem nejrůznějších diet. Při pomalém vaření získávají pokrmy výraznější chuť, ačkoliv se připravují jen s malým množstvím tekutiny, koření, soli a bez tuku.
Tento způsob přípravy jídla jistě usnadní zajímavá novinka na trhu – elektrický pomalý hrnec, který je velmi populární nejen v Americe, ale i v Evropě, především v Anglii. Šetří totiž výrazně čas, peníze a přitom vaří zdravě a chutně. V pomalém hrnci se vaří „jídla z jednoho hrnce“ a třeba maso se peče vcelku. Připravují se v něm s oblibou také zapékané pokrmy i dezerty.
Základem elektrického pomalého hrnce je kameninová nádoba. Tento vynález umožňuje kombinovat vaření v pomalém hrnci s pečením v klasické troubě nebo s vařením na sporáku. Díky speciální kameninové nádobě je provoz pomalého hrnce velmi úsporný (příkon 185 – 250W podle velikosti hrnce).
V pomalém hrnci se vaří z čerstvých surovin, které jsou levnější než různé polotovary. Používá se jen velmi málo tuku nebo žádný a vystačíte s malým množstvím koření a přísad. Jídlo se v hrnci vaří pomalu několik hodin. Obsah hrnce se nemusí průběžně míchat, protože se při pomalém vaření neodpařuje tekutina, jídlo se nepřipálí, ani „neuteče“. Díky těmto vlastnostem můžeme nechat hrnec vařit bez dozoru během dne, ale například i přes noc. V hrnci je udržována stále dostatečná teplota, aby bylo jídlo bezpečně uvařené.
Dnešní nástupci klasických „papiňáků“ rozhodně uspoří v kuchyni čas i energii, jsou z nerezu a dobře se čistí. Při rozhodování je důležité uvědomit si, proč si hrnec pořizujeme. Zda jde o úsporu času a energie při vaření nebo zda hlavně chceme vařit zdravě při zachování důležitých biolátek v potravinách.
Autor: Alexandra Rohanová
Foto: www.bionaire.cz
Články s podobnou tématikou
Zavařování může být také kulinářský zážitek
Silikonové nádobí a doplňky do kuchyně
Hot-dog maker není jen párkovač
Nádobí vhodné do trouby
Jaké nádobí je vhodné do mikrovlnky
Vakuování potravin
Článek byl zobrazen 27329 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
Další články na téma Bílá technika a domácí spotřebiče
Tipy na vánoční dárky – spotřebiče Maxwell, kvalita za skvělou cenu
Za spotřebiči produktové řady Maxwell se neskrývá nic jiného než roky prověřená a spotřebiteli na celém světě velmi oblíbená značka Vitek. Tak jako Vitek nabízí nejvyšší kvalitu svých výrobků, tak i produkty Maxwell překvapí svou kvalitou za velmi příznivou cenu. Design těchto výrobků je koncipován netradičním netuctovým způsobem, z obyčejného elektrického spotřebiče se tak v domácnosti stává doslova módní doplněk, který navíc věrně slouží, šetří energii a je spolehlivý.
Vaříme v elektrické pánvi: Jaké jsou její hlavní výhody?
Kdo by neznal Remosku, klasiku české kuchyně? Je to lety osvědčená stálice, v níž vaří generace žen. Jedná se o elektrickou pánev, která má široké využití a hodí se jak doma, tak třeba i na chatu či chalupu. Vedle Remosky dnes najdete na trhu mnoho dalších druhů a typů elektrické pánve, tak si je pojďme blíže představit.
Chytré hrnce jdou s dobou – šetří čas a peníze
Návrat k domácímu vaření jsme zaznamenali už asi všichni. Navádí k tomu nejen současná ekonomická situace, ale přicházíme také na to, že stravování v restauracích nepatří k právě nejzdravějším. Samozřejmě si chceme domácí vaření zrychlit a hlavně usnadnit. Novinky na trhu - elektrický tlakový hrnec nebo elektrický pomalý hrnec nám to umožní.
Výběr myčky nádobí podle programů a funkcí
Každá moderní myčka, i ta nejlevnější, nabízí několik základních programů mytí nádobí. Dražší myčky potom nabízejí další programy a funkce, které zefektivní mytí nádobí, ušetří vodu, energii a zpříjemní její používání. S čím se tedy můžeme aktuálně na trhu myček setkat?
Tip na dárek pro malé kuchaře – dětská aku sada šlehače, sekáčku a formy na pečení
Máte doma malého kuchtíka, který rád pomáhá při pečení a přemýšlíte, čím mu udělat radost? Co třeba plně funkční a přitom bezpečná sada dětských spotřebičů JATA?
Proč si pořídit parní vysavač a pro koho není vhodný?
Parní vysavače jsou jako multifunkční vysavače v kombinaci s parním mopem velmi užitečným pomocníkem při úklidu. Hodí se nejen do domácností alergiků, protože pomocí páry likvidují bakterie a plísně. Jak vybírat parní vysavač a s jakými typy se obchodech můžeme setkat?
Stropní ventilátor využijete v létě i v zimě
„Už je Ti ZIMA, děvče?“ „Ano ZIMA, dědečku Mrazíčku.“ Ať je zima nebo léto, hledáme stejně jako Nastěnka teplotní komfort. Aktuálně v létě asi takový, abychom si odpočali a v noci vyspali a nebudili se horkem.
5 TOP parametrů, které řešit při výběru pračky
Stará pračka dosloužila a nezbývá vám, než koupit novou? Její oprava by totiž stála víc než nová pračka. Na co se při výběru nové pračky zaměřit? Určitě nejde jen o vzhled a rozměry.