Chytré hrnce jdou s dobou – šetří čas a peníze
29.11.2009
Návrat k domácímu vaření jsme zaznamenali už asi všichni. Navádí k tomu nejen současná ekonomická situace, ale přicházíme také na to, že stravování v restauracích nepatří k právě nejzdravějším. Samozřejmě si chceme domácí vaření zrychlit a hlavně usnadnit. Novinky na trhu - elektrický tlakový hrnec nebo elektrický pomalý hrnec nám to umožní.
Více než tři sta let známe tlakový hrnec, tzv. „papiňák". V roce 1682 Denis Papin předvedl jídlo uvařené v tlakovém hrnci a dal ho okusit královským hostům v Londýně. Všichni byli nadšeni měkkostí vybraných lahůdek. Dříve těžko poživatelné tuhé hovězí bylo rázem měkké. O výhodnosti vaření v tlakovém hrnci nikdo nepochybuje. Tlakový hrnec neboli „papiňák“ určitě znají skoro v každé domácnosti. Výjimkou jsou snad jen ti, kteří se tlakového hrnce bojí, nebo zažili nějakou nehodu. U tlakových hrnců oceňujeme především úsporu času a energie.
Podstatnou nevýhodou je fakt, že se vaření nedá regulovat. Všichni jsme si zvykli, že při vaření v tlakovém hrnci neustále musíme hlídat intenzitu plynu pod hrncem. Případně je občas nutné silně odfukující hrnec z plotýnky elektrického sporáku odstavit. Ať již vaříme na plynovém sporáku nebo na moderní sklokeramické desce, je třeba tlakový hrnec stále hlídat . Občas se do hrnce podíváme, jestli už je maso měkké a hrnec znovu zapneme. Z hrnce stále uniká syčící pára a mnohdy se stává, že se odpaří veškerá tekutina a jídlo se připálí.
U elektrického tlakového hrnce je všechno jinak
Elektrický tlakový hrnec s automatickým ovládáním je výrobek, který v našich domácnostech chyběl. Díky nové koncepci vlastního ohřevu a řízení celého procesu vaření mikroprocesorem odpadají všechny nevýhody vaření v obyčejném tlakovém hrnci. Moderní tlakový hrnec vaří úsporněji a především bezpečněji nebo tlakový hrnec obyčejný, s kterým někteří mají špatné zkušenosti.
Digitální technologie si vše reguluje sama za pomoci sedmi bezpečnostních prvků. Systém snižování tlaku automaticky kontroluje a reguluje tlak v hrnci při vaření. Ventil automaticky přebytečnou páru vypouští. Termostat hrnce sám přeruší vytápění, je-li dosažena nastavená teplota. Tu udržuje izolační vrstva v plášti hrnce, což ušetří elektrickou energii a podstatně zkracuje dobu vaření. Automatika uzavírání a otevírání víka hrnce nedovolí jeho otevření pod tlakem. Pojistný ventil je zabezpečen blokací, která se spustí v případě zanesení ventilu zpracovávanými surovinami. Samozřejmostí je tepelná pojistka. Vyjímatelná nádoba s teflonovou vnitřní úpravou je velmi praktická.
Dá se říct, že elektrický tlakový hrnec ve vaření znamená takovou revoluci, jakou v minulosti pro praní představovaly automatické pračky. Možná, že se někteří budou obávat, že ovládání je příliš složité, ale opak je pravdou. Programování hrnce je snadné a rychlé. Hrnec je vybavený 5 programy vaření, které se na panelu ovládají jen tlačítkem. Jeden program je na odložené vaření. Po ukončení vaření se hrnec automaticky přepíná na program ohřívání.
Revoluční novinka vaří samozřejmě všechna jídla - polévky, guláše, ptáčky, dušené pokrmy, zeleninou jako klasický „papiňák“, ale mnohem rychleji a spolehlivěji. Velmi rychle v něm uvaříme i přílohy – tedy rýži, brambory, luštěniny, zelí, ale i vejce a mléko. Nahradí tak několik speciálních hrnců, které by třeba v kuchyni zabíraly místo. Hrnec bez víka můžeme využít i na smažení místo pánve a částečně tak zastoupí i fritovací hrnec. Pak v něm můžeme i smažit hranolky, řízky, obalovaný sýr nebo houby.
Při vaření je potřeba minimální množství vody. Doba vaření se tak výrazně zkrátí až o 40 %. Tepelná izolace a termostat ušetří při vaření až 60 % elektrické energie. Navíc je jídlo připravené v papiňáku na elektřinu mnohem chutnější, protože nedochází k odpařování tekutiny a ke ztrátě aroma.
Hrnec je díky své technologii velmi bezpečný a univerzální, bereme-li v úvahu, že v něm lze vařit, dusit, smažit i ohřívat. Navíc má novodobý „tlakáč" s optimálním objemem 5 litrů stříbrnočerný design, který působí elegantně a sympaticky. Tento malý zázrak je na trhu k dostání v cenové relaci kolem 2 500 korun.
Pomalé vaření s pomalým hrncem
K novým trendům v přípravě jídel patří v současné době pomalé vaření. Takto připravené jídlo ocení určitě ti, kteří mají své stravování pod dohledem nejrůznějších diet. Při pomalém vaření získávají pokrmy výraznější chuť, ačkoliv se připravují jen s malým množstvím tekutiny, koření, soli a bez tuku.
Tento způsob přípravy jídla jistě usnadní zajímavá novinka na trhu – elektrický pomalý hrnec, který je velmi populární nejen v Americe, ale i v Evropě, především v Anglii. Šetří totiž výrazně čas, peníze a přitom vaří zdravě a chutně. V pomalém hrnci se vaří „jídla z jednoho hrnce“ a třeba maso se peče vcelku. Připravují se v něm s oblibou také zapékané pokrmy i dezerty.
Základem elektrického pomalého hrnce je kameninová nádoba. Tento vynález umožňuje kombinovat vaření v pomalém hrnci s pečením v klasické troubě nebo s vařením na sporáku. Díky speciální kameninové nádobě je provoz pomalého hrnce velmi úsporný (příkon 185 – 250W podle velikosti hrnce).
V pomalém hrnci se vaří z čerstvých surovin, které jsou levnější než různé polotovary. Používá se jen velmi málo tuku nebo žádný a vystačíte s malým množstvím koření a přísad. Jídlo se v hrnci vaří pomalu několik hodin. Obsah hrnce se nemusí průběžně míchat, protože se při pomalém vaření neodpařuje tekutina, jídlo se nepřipálí, ani „neuteče“. Díky těmto vlastnostem můžeme nechat hrnec vařit bez dozoru během dne, ale například i přes noc. V hrnci je udržována stále dostatečná teplota, aby bylo jídlo bezpečně uvařené.
Dnešní nástupci klasických „papiňáků“ rozhodně uspoří v kuchyni čas i energii, jsou z nerezu a dobře se čistí. Při rozhodování je důležité uvědomit si, proč si hrnec pořizujeme. Zda jde o úsporu času a energie při vaření nebo zda hlavně chceme vařit zdravě při zachování důležitých biolátek v potravinách.
Autor: Alexandra Rohanová
Foto: www.bionaire.cz
Články s podobnou tématikou
Zavařování může být také kulinářský zážitek
Silikonové nádobí a doplňky do kuchyně
Hot-dog maker není jen párkovač
Nádobí vhodné do trouby
Jaké nádobí je vhodné do mikrovlnky
Vakuování potravin
Článek byl zobrazen 28750 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.
Další články na téma Bílá technika a domácí spotřebiče
Co všechno umí dnešní mikrovlnné trouby
Málokterou domácnost si dnes dokážeme představit bez mikrovlnné trouby. Používáme ji k ohřátí jídel i nápojů, ráno rychle ohřejeme čaj, za pár minut připravíme večeři a dokonalejší přístroje využíváme jako teplovzdušné trouby. Čím mikrovlnky konkurují jiným kuchyňským spotřebičům?
Kvalitní mixér zvládne rozmixovat i syrovou mrkev
Mixér je skvělý pomocník, který nám výrazně usnadní práci v kuchyni. Vždy bez problémů rozmixuje a naseká, co je potřeba. Jenomže jaký mixér vybrat? Tyčový, stolní, barový, nebo raději multifunkčního robota? Stačí vám, když rozmixuje zeleninovou polévku, nebo od něj očekáváte ještě něco víc?
Průmyslové vysavače se dají využít v garáži, na stavbě i v dílně
Základní charakteristikou průmyslových vysavačů je vyšší sací výkon, vyšší odolnost a robustnost. Jsou určeny pro průmysl a stavebnictví, ale lze je využívat také doma, v dílně v garáži nebo kolem domu. S jakými typy průmyslových vysavačů se můžete setkat?
Jak vybrat sušičku prádla aneb na co všechno při výběru myslet?
Chcete se zbavit strachu, že vám nestihnou uschnout šaty na večeři? Nebo nemáte dostatek prostoru na sušení prádla a zároveň chcete ušetřit nějaký čas? Pak si pořiďte sušičku prádla. Pro někoho může tento spotřebič znamenat zbytečnou ztrátu místa i peněz, ale její přednosti nakonec určitě oceníte.
Jak vybírat akumulátorový vysavač? Sledujte výdrž baterie, dobu nabíjení i kapacitu baterie
Akumulátorové vysavače jsou velmi praktické z hlediska skladnosti, jednoduchosti ovládání a jejich mobility. Bezdrátové vysavače lze používat kdekoliv - doma, v autě, na chatě i na cestách. Při výběru však buďte opatrní, abyste nebyli některými parametry později zaskočeni.
Zařizujeme kuchyni od A do Z
Zařizování kuchyně představuje běh na dlouhou trať. Vymyslet vše tak, aby byla nejen praktická, ale zároveň estetická a kvalitní, není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Podívejme se alespoň ve zkratce, co nás v takovém případě čeká a na co bychom neměli zapomenout.
Výběr myčky nádobí podle velikosti a vnitřního uspořádání
Pokud uvažujete o nákupu nové myčky na nádobí, pak máte, co se týče velikosti, na výběr ze 3 variant – myčky šíře 60 cm, myčky široké 45 cm a stolní myčky nádobí. Ovšem někdy i malá myčka dokáže díky šikovnému vnitřnímu upořádání pojmout hodně nádobí. Na co se tedy zaměřit a které vychytávky nabízejí výrobci myček?
Vaříme v malém
Ať už si zařizujeme malý kuchyňský koutek na chalupě, v zaměstnání, či jen bydlíme v jednočlenné domácnosti, jednou z variant, která nám nepochybně vyvstane na mysli, je pořízení si menšího vařiče. Nejen, že tím ušetříme cenné místo na pracovní desce, ale zároveň budeme mít spotřebič, který zcela plnohodnotně zastoupí své větší kolegy.