Kuchyňské dřezy a jejich správný výběr. Jak poznáte kvalitu?
17.11.2021
Základem při výběru kuchyňského dřezu jsou rozměry a použitý materiál. Nejoblíbenější je stále nerez, dotahují ho dřezy granitové a tectonitové a setkáme se také s keramikou a sklem. Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými materiály i kvalitou zdánlivě podobných výrobků?
Při výběru kuchyňského dřezu řešíme zejména materiál, ze kterého je dřez vyroben, a jeho rozměry. Do moderních kuchyní se dnes v hojné míře montují dřezy granitové a tectonitové, které jsou pohledově velmi atraktivní a oslovují také funkčními vlastnostmi a přednostmi. Zatímco granitové dřezy jsou vyrobeny z 80 % drceného přírodního kamene (nejčastěji z žuly) a zbytek tvoří polymerové pryskyřice, tectonitové dřezy jsou 100 % syntetické. Jejich povrch s příměsí skelných vláken je velmi odolný vůči usazeninám, poškrábání, chemikáliím i kyselinám obsaženým v potravinách a čistících prostředních. Krátkodobě odolávají teplotám až 300 °C. Dřezy z tectonitu (někdy psáno také jakoTectonite) jsou velmi lehké a proto se s nimi dobře manipuluje při montáži a usazení na kuchyňskou desku. Před svou nízkou hmotnost jsou však odolné vůči nárazu.
Kompletní informace o granitových dřezech najdete v článku Granitové dřezy jsou odolné, snadno se čistí a skvěle vypadají.
Ceny granitových a tectonitových dřezů stejných výrobců jsou velmi podobné.
Nejoblíbenější jsou však stále dřezy nerezové, které se hodí do jakékoliv kuchyně, ať už je to malá paneláková kuchyň, kde místa není nazbyt, kuchyňka na chatě nebo velkorysá moderní kuchyň. Pro nerezové dřezy hovoří především cena a také jejich neutrální vzhled i konzervativní přístup zákazníků. Dokonale hladký povrch se snadno čistí, zabraňuje usazování bakterií, a proto se nerezové dřezy využívají také v gastro provozech.
Kvalita materiálu je u nerezových dřezů velmi rozdílná. Setkáme se s velmi kvalitními nerezovými dřezy z chromnikolové oceli, které jsou odolné vůči korozi i po porušení povrchu dřezu a odolávají chemikáliím (např. dřezy Franke, Blanco, Alveus, Teka), bohužel je na trhu i spousta poměrně levných dřezů, které můžou jevit známky poškození už po několika týdnech používání. Doporučení tedy zní: raději si pár stokorun nebo jednotek tisíc připlaťte, ale máte jistotu, že budete mít kvalitní dřez, který vám bude sloužit a dobře vypadat třeba 10 let i déle. I levný dřez můžete reklamovat, ale ruku na srdce, komu se chce dřez demontovat a pak vše znovu zapojovat? Odpad, těsnění, baterii apod.
Zajímavou alternativou jsou keramické dřezy, jejich nabídka na našem trhu není příliš široká, takže pokud toužíte po keramickém dřezu, máte trochu omezený výběr. Keramické dřezy s poněkud vyšší pořizovací hodnotou se používají spíše do stylových designových kuchyní. Jejich užitné vlastnosti jsou vynikající – tepelná i mechanická odolnost, dokonale hladký povrch a atraktivní vzhled, i když pro někoho tak trochu retro.
Rozměry dřezu
Rozměry dřezu jsou samozřejmě klíčové pro následné vyvrtání otvoru v kuchyňské pracovní desce. Zvažte si, jak velký dřez budete potřebovat, zda potřebujete dvojdřez nebo postačí vanička, zda chcete odkapávací plochu apod. Ne vždy je velký dřez výhodou, protože ubírá místo pracovní ploše, kterou můžete využít pro přípravu jídla, umístění drobných spotřebičů apod.
Co všechno byste měli zvážit před nákupem dřezu
- způsob montáže – na desku, do roviny nebo pod pracovní desku - zejména u tenkých pracovních desek (např. z nanotech laminátu) se objevuje tzv. spodní montáž.
- tvar dřezu a velikost – někdy je praktický i kulatý dřez, dřez lze umístit také do rohu a využít tak trochu hluché místo.
- materiál a barva – granitové a tectonitové dřezy nabízejí několik barevných možností (černou, šedou, béžovou, hnědou, bílou, setkáme se i se dřezy modrými, červenými apod.)
- cena a kvalita – pokud chcete za každou cenu ušetřit, musíte se smířit s horší kvalitou – na chalupu, kam jezdíte občas, to nemusí být problém, ale pro každodenní používání si raději připlaťte.
Autor. redakce
Foto: archiv firem
Článek byl zobrazen 7396 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Výběr domácí vinotéky a lednice na víno
Domácí vinotéky jsou tím nejlepším řešením, jak skladovat víno v optimálních klimatických podmínkách, pokud ovšem k tomuto účelu nevlastníte kamenný vinný sklípek na zahradě nebo v suterénu vašeho rodinného domu. Nač skladovat své víno v obyčejné chladničce, když můžete svou sbírku lahví rozšířit a mít ji neustále na očích v prosklené vitríně, která bude udržovat optimální teplotu pro degustaci v jakoukoliv roční dobu.
Chladič na víno a šampaňské se bude hodit nejen o vánočních svátcích
Správná teplota je při podávání vína poměrně zásadní záležitostí. Pokud je příliš nízká, nebo naopak příliš vysoká, dokáže znehodnotit chuť i jinak znamenitého vína. Na chlazení vína existuje řada pomocníků – chladící nádoby, návleky, obaly i elektrické chladiče. Oslavy Silvestra se blíží a na nich by správně vychlazené víno či šampus rozhodně neměl chybět.
Konvice, čajové šálky a příprava čaje
Čaj patří k nejoblíbenějším nápojům a je lidmi užíván již po tisíciletí. V různých podobách se pije snad na celém světě, působí totiž blahodárně na lidský organismus. Aby si udržel svou kvalitu a pozitivní účinky, musíme vědět, jak jej vhodně skladovat a také jej musíme umět připravit. Požitek z pití pak umocní stylové nádobí, v němž ho budeme servírovat.
Kupujeme desku na krájení a přípravu jídla
Prkénka na krájení potravin mají v našich kuchyních místo od nepaměti. Nejen nám šetří ostří nožů a brání poškození pracovní desky, ale díky snadné údržbě alespoň částečně zabraňují možné kontaminaci potravin. Není proto divu, že nám trh předkládá na výběr širokou paletu různých typů, tvarů ale i barev.
Výběr vhodné digestoře neboli kuchyňského odsávače par
Digestoř je při častém vaření v hůře odvětrávaných kuchyních naprostou nutností. Při výběru mějte na paměti, že nezáleží pouze na barvě a vzhledu, ale že byste měli věnovat pozornost také výkonu, způsobu odtahu a dalším funkcím.
Užitečné maličkosti v kuchyni
Zařizování kuchyně, to není pouze výběr barvy dvířek a tvarů úchytek. Mnohdy jsou užitečné maličkosti, které se ukrývají uvnitř skřínek, důležitější než design kuchyně. Právě od těchto maličkostí a detailů se odvíjí také výsledná cena kuchyně.
Kořenky, hmoždíře, mlýnky na koření a uchování koření
Každý správný kuchař či kuchařka má ve své kuchyni nejrůznější druhy koření, z nichž mnohé používá neustále a jiné zase jen výjimečně. Aby se ovšem jednotlivé druhy koření nepletly, je dobré si na ně pořídit praktické a zároveň vkusné kořenky. Podle toho, co se nám líbí, si můžeme vybrat kořenky za pár korun, ale také za pár tisíc, záleží jen na nás.
Extravagantní vakuové kávovary se vracejí do módy
Po bialetce a french pressu si dnes představíme další z alternativních přístrojů k výrobě kávy. Takzvaný vakuový kávovar je z nich nejméně známý, alespoň u nás. Hodně rozšířen je zejména v Japonsku a v oblibě jej mají také kavárny "třetí vlny" v Kanadě a Spojených státech amerických, které dbají na kvalitu výběrových káv.