Je libo šálek kávy…
08.11.2005
Zvláště v tomto pošmourném ročním období si začátek dne bez šálku kávy ani nedovedeme představit. Vůně i lahodná chuť kávy navodí příjemnou náladu a zmobilizuje síly do dalšího náročného dne. Dobrá káva však nejsou pouze kvalitní zrnka, ale také kvalitní přístroj.
V českých domácnostech se stále nejčastěji připravuje tzv. káva turecká. Vzhledem k tradici a dostupnosti jiným způsobem připravovaných káv, je to poměrně pochopitelné. „Turek“ je co do přípravy nejjednodušší, bohužel pro naše zdraví nejškodlivější. Pokud zalitou kávu ihned nevypijeme, začnou se do vody uvolňovat škodliviny obsažené v sedlině. Mimoto se káva při delším kontaktu s horkou vodou připálí. Na chuťové pohárky to vliv sice nemá, pocítí to však naše srdce a žaludek.
Filtrováním kávy v překapávačích, běžně dostupných v obchodní síti, sice docílíme dobré chuti a vůně kávy, ovšem získáme z ní pouze 16 až 18 procent účinných látek. Pozitivní je to, že káva neobsahuje žádnou kávovou sedlinu. Pokud má mít překapávaná káva co nejlepší chuť, aroma a dostatek účinných látek, platí i zde, že čím jemněji umletá káva je, tím více látek z ní lze získat.
Na podobném principu pracují i mokka kávovary. Celý kávovar se postaví na vařič, vroucí voda přes kávu překape a můžeme ji rovnou servírovat. Důležité je, abychom kávu do sítka netlačili. Příliš mnoho suroviny působí připálení kávy, příliš malé množství se zase nedostatečně vylouhuje. V porovnání s filtrovanou kávou má voda v mokka kávovaru vyšší teplotu a proteče přes kávu malým tlakem přibližně 2 bary, čímž dosáhneme dostatečného vylouhování a intenzivnější chuti. Nevýhodou těchto přístrojů je jejich velmi malý obsah, většinou jeden až dva šálky kávy.
Opravdu kvalitní kávu výrazné chuti i aroma docílíme přípravou v domácím kávovaru na přípravu espresa. Na správnou přípravu espresa potřebujeme vodu ohřátou na 88 až 92 st. Celsia, tlak 9atm na páku (u domácích přístrojů by měla být optimální hodnota tlaku 15 barů) a adekvátní sítko v přístroji. Nejkvalitnější modely kávovarů mají ve vybavení až tři různá sítka pro různou hustotu kávy. Lahodnost nápoje ovlivňuje také kvalita vody a hrubost umleté kávy. Kávou umletou příliš nahrubo voda proteče rychle a stejně rychle vyprchá i aroma kávy. Je-li káva umletá příliš najemno, voda naopak protéká kávou pomalu a ta by se mohla spálit. Obvykle se nápoj připravuje ze 7 gramů kávy. Také s vodou z vodovodu by mohl být problém. Její tvrdost se liší doslova dle jednotlivých regionů, proto je nejvhodnější balená neperlivá voda. Voda by rovněž neměl obsahovat chlór.
I mezi kávovary na přípravu espresa existují rozdíly. Ti kteří se s přípravou kávy opravdu nechtějí příliš zdržovat, raději sáhnou po automatickém kávovaru, který sám mele kávu, dávkuje, presuje, spařuje i sám čistí. Kávu lze připravit doslova zmáčknutím jediného tlačítka. Takto dokonalý přistroj lze pořídit již za 18 tisíc korun. Levnější přístroje již vyžadují naši účast. Sítko musíme již mletou kávou naplnit sami a před dalším použitím jej samozřejmě musíme vyprázdnit a umýt. Cena nejlevnější typů kávovarů se pohybuje kolem 3 tisíc korun. Oblíbené jsou také nejrůznější kombinace s překapávačem, přístrojem na přípravu cappuccina, čaje či kakaa.
Foto: archiv firem AEG, DéLonghi
Články s podobnou tématikou
Dokonalé chlazení
Malý, ale šikovný
Trendy v kuchyni - varná deska
Vybíráme vhodný odšťavovač
Radost vařit
Parní trouba - nový způsob vaření
Článek byl zobrazen 12180 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Domácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místTepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Kuchyňské vybavení

Kuchyňské dřezy z keramiky
Výběrem designu kuchyňské linky zpravidla strávíme spoustu času, samotnému dřezu už však tolik pozornosti nevěnujeme. A je to škoda, neboť právě on je nepřehlédutelnou součástí naší kuchyně a může jí dodat jistý punc originality a nevšednosti. Zapomeňme však tentokrát na nerez a podívejme se na kuchyňské dřezy z keramiky.

Zavařovací hrnec
Kdo má pocit, že je dávno pryč éra zavařování - od jahod až po zabijačku - šeredně se mýlí. Kdysi (ne)oblíbená činnost hospodyněk stále pokračuje, ale už ne v prádelním hrnci jak bylo donedávna zvykem, ale daleko modernějším způsobem.

Regálové systémy na víno a domácí skříně na víno
Víno při skladování potřebuje specifické podmínky, které vytvoříte ideálně ve vinném sklepě. Ke skladování můžete v domácnosti využít i malé vinotéky, klimatizované skříně na víno, ve kterých jsou podobné podmínky jako ve sklepě – stálá teplota, správná vlhkost, tma a žádné vibrace. Jak a čím si vybavit vinný sklep a jak si vybrat vhodnou skříň na víno?

Klimatizace pro domácí vinotéky
Pokud chcete doma skladovat víno, potřebujete k tomu vinotéku nebo ideálně vinný sklep. Díky vhodnému vybavení a klimatizaci nemusí být vytvoření vinného sklepa zas takovým oříškem, jak by se na první pohled zdálo. Víno potřebuje klid, chlad a vlhko a právě tyto optimální podmínky dokážou vytvořit speciální klimatizační jednotky pro vinné sklepy.

Jak vybrat kuchyňský robot – sledujte materiály, příkon i příslušenství
Kuchyňský robot je velmi užitečný pomocník, zvláště pokud rádi pečete a vaříte. Dobře vybavený robot dokáže nahradit několik kuchyňských spotřebičů a některé dokonce i vařič. Jak tedy vybírat kuchyňského robota, abyste využili všechny jeho funkce? A na jaké další parametry se zaměřit?

Granitový dřez - jak a kde dobře nakoupit?
Vzhled a čistota dřezu se významně podílí na celkovém dojmu z kuchyně. V neposlední řadě by měl být praktický, odolný a neměnit časem příliš svůj zánovní vzhled. To platí dnes v oblasti dřezů pro kvalitní kuchyňské granitové dřezy. Jak a kde dobře nakoupíte se dočtete v následujícím článku.

Drátěný program do kuchyně, koupelny i předsíně
Skvělým řešením, jak ušetřit čas i místo ve vaší kuchyni, je drátěný program. Umožňuje totiž kuchyň přehledně uspořádat, je praktický a navíc i dobře vypadá. Pomůže vyřešit problém s nedostatkem odkladného prostoru a zajistí, že budete mít potřebné věci vždy po ruce. Drátěný program by tak v žádné moderní kuchyni rozhodně neměl chybět.

Dózy na potraviny - uchovávejte potraviny kvalitně a zdravě
Uskladnit potraviny tak, aby vydržely co nejdéle čerstvé a aby byly uchovány bezpečně, bez rizika napadení bakteriemi nebo plísněmi už dnes není nikterak složité. A rovnou můžete zapomenout na plátěné, igelitové nebo papírové pytlíčky či staré použité krabice.