Jak vybrat tlakový hrnec a jaké jsou jeho hlavní výhody?
10.07.2020
Tlakový hrnec není v kuchyních žádným nováčkem. Stále se vyrábějí nové a nové verze, což svědčí o tom, že se jedná o spolehlivého a velice praktického pomocníka, jehož klady oceňuje nejedna hospodyňka či kuchař. Díky specifickému způsobu vaření dokáže tlakový hrnec zvaný také papiňák vykouzlit opravdu silné vývary, lahodné omáčky a další pokrmy v mnohem kratším čase než při běžném vaření. Podle čeho lze vybrat opravdu kvalitní tlakový hrnec a jaké jsou jeho hlavní výhody?
Papiňák nám slouží už po generace – jak vlastně funguje?
Světlo světa spatřil Papinův hrnec už v roce 1679, kdy mu dal vzniknout francouzský vynálezce Denis Papin, po němž hrnec získal své jméno. Fyzik přišel na to, že když dodá vodě vyšší tlak, bod varu přijde rychleji a jídlo se tak rychleji uvaří.
Ve skutečnosti získá voda ještě vyšší teplotu dosahující něco kolem 120 stupňů Celsia, čehož v běžném hrnci nedosáhnete. Jelikož je papiňák vzduchotěsně uzavřen, uvnitř se hromadí i vzniklá pára a díky tomu se zde drží vyšší teploty a jídlo se připravuje výrazně rychleji (uvádí se, že se doba vaření zkracuje až o 2/3.
Tlakový hrnec Tescoma
Hlavní výhody tlakového hrnce
Už zde bylo zmíněno, že se jídlo v tlakovém hrnci připraví značně rychleji než při běžném vaření. Jaké další výhody sebou papiňák přináší?
Úspora energie
Úspora času znamená i významnou úsporu energie. Váš elektrický, plynový či indukční sporák si oproti běžnému vaření značně odpočine, což se výrazně projeví i na účtech za elektřinu.
Chuť
Dalším oblíbeným důvodem pro využívání tlakových hrnců je chuť výsledného pokrmu. Tím, že se z hrnce neodpařuje vzniklá pára, zůstávají všechny chutě a vůně uvnitř a díky rychlejší přípravě si je pokrm lépe uchová na rozdíl od běžného vaření. Například klasické poctivé guláše z papiňáku jsou mnohem chutnější. Papiňák rovněž lépe zachovává žádané nutriční hodnoty jídla.
Konzistence jídla
Podobně jako skvělá chuť je skvělá i konzistence jídel. To platí především o masu, které zůstane pěkně šťavnaté a zároveň se doslova rozpadá na jazyku.
Co se dá v Papinově hrnci vařit?
Tlakový hrnce je vhodný jak pro vaření, tak dušení a má opravdu široké využití. Rozhodně se tak nemusíte bát, že by na něj doma sedal prach.
Tento hrnec je ideální pro přípravu masa, luštěnin, zeleniny a různých příloh, které v něm připravíte během pár minut.
Oblíbená je příprava silných vývarů a jiných polívek, omáčky a guláše nebo různé směsi. Větší papiňáky jsou také skvělé například pro zavařování sklenic s marmeládou, okurkami nebo dalšími pochutinami.
Tlakový hrnec Tescoma
Podle čeho tlakový hrnec vybírat
Na trhu dnes existuje velké množství tlakových hrnců, které se liší jak v menších detailech, tak výraznějších funkcích. Níže najdete několik tipů na to, jak a podle čeho kvalitní tlakový hrnec vybrat, aby dokonale vyhovoval vašim potřebám.
Velikost
Velikost je jednou ze základních vlastností papiňáků, podle nichž by se měl váš výběr řídit. Měli byste vybírat podle toho, kolik členů žije ve vaší domácnosti a jak objemné pokrmy chcete vařit. Ideální velikost hrnce totiž může ušetřit značné množství energie. Záleží také na tipu připravovaných pokrmů. Například kosti na vývar v menším hrnci neuvaříte. Nesmíte rovněž zapomínat na to, že se talkové hrnce smí plnit zhruba jen do dvou třetin svého objemu.
Například dvoučlenná domácnost si vystačí se 4 litrovým hrncem, pro vícečlennou rodinu je ideální volbou hrnec o velikosti 6–8 litrů.
Ideální volbou je kombinace dvou hrnců, abyste efektivně uvařili pro menší počet lidí a zároveň mohli připravit i větší pokrmy, například vepřové koleno, vývar z morkových kostí a podobně.
Tlakové hrnce Orion a Banquet
Materiál
Materiál hrnce hraje samozřejmě také velikou roli. Záleží jak na celkové konstrukci a její schopnosti vést teplo, tak na materiálu dna, které by mělo být především nepřilnavé. Mezi nejoblíbenější a zároveň nejčastější varianty patří nerezová ocel doplněná o plastové komponenty používané na držadla a páky.
Způsob ohřevu
Většina tlakových hrnců je určena na veškeré druhy ohřevu (elektrický sporák, plyn, sklokeramika, indukce), ale mohou se najít i výjimky. Takovou tvoří například elektrický papiňák, který stačí zapojit do zásuvky, aniž byste jej museli pokládat na zdroj tepla.
Funkce
Moderní doba jde stále kupředu a lidé si žádají stále nové a nové vychytávky. Těm se proto nevyhnuly ani tlakové hrnce, které mohou být opatřeny řadou funkcí. Jednou z nich je i bezpečnostní pojistka, kterou by měl mít každý kvalitní hrnec. Ta by měla zabránit tomu, aby došlo například k přetlakování hrnce nebo nedovolí otevřít poklici dříve, než bude v hrnci bezpečný tlak.
Ideální také je, když má hrnec alespoň dva ventily pro vypouštění páry – jeden pro běžný režim hrnce, druhý bezpečnostní.
Některé modely jsou navíc vybaveny praktickým časovačem nebo možností nastavit tlak uvnitř. Díky tomu lze hrnec využít jak k vaření za vysokého tlaku, tak například k dušení s nízkým nebo žádným tlakem.
Způsob zavírání
U papiňáků existují dva základní typy zavírání, a to pákový a bajonetový. Pákové zavírání je osvědčenou klasikou s tím, že se dá otevřít i jednou rukou.
Bajonetové zavírání má naopak jednoduchý uzávěr pouhým otočením a zacvaknutím, k otevření však budete potřebovat obě ruce.
Může být papiňák nebezpečný?
Určitě už jste slyšeli ty hororové příběhy, kdy někomu bouchl papiňák a v nejlepším případě to skončilo jen omáčkou po celé kuchyni.
Tlakové hrnce sice mohou ukrývat určitou míru nebezpečí, ovšem u moderních variant je to téměř nemožné. Základem je plnit hrnec jen po určenou rysku a vybrat takový, který má kvalitní pojistky.
Ty jsou však dnes přítomny na všech variantách, a tak se není třeba ničeho obávat.
Autor: Eliška Střelková
Související články
Domácí meruňková marmeláda snadno a rychle
Jak vybrat správný hrnec na vaření? Roli hraje materiál i funkce
Je FRITOVÁNÍ aktuální i dnes? S hrncem Taurus Professional Air určitě!
Článek byl zobrazen 14852 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Nádobí vhodné do trouby
Dobře zvolené nádobí je nezbytné kuchyňské vybavení, bez kterého se při pečení v troubě neobejdete. Koupit to správné nádobí vhodné do trouby není vůbec jednoduché. Nabídka je veliká a každý výrobce se snaží pomocí triků a reklam přesvědčit, že právě jeho nádobí je to pravé ořechové. Přitom třeba ani neví, v jaké troubě pečete.
Kam s domácím odpadem aneb kupujeme odpadkový koš
I taková zdánlivá maličkost, jako je odpadkový koš, vyžaduje při nákupu přemýšlení. I on totiž může mít mnoho forem a podob.
Jednorázový gril – praktický pomocník nejen na cestách
Už jste o nich slyšeli? Dost možná ještě ne, a tak jsme tu proto, abychom vám o jednorázových grilech řekli něco více. Je to totiž celkem nová vychytávka, kterou oceníte třeba na dovolené, na rybách nebo jen tak venku s kamarády. Jak fungují a za kolik je lze pořídit?
Kuchyně v retro stylu
Pod pojmem retro si každý z nás představí něco úplně jiného. Jisté je, že slůvko retro obecně označuje minulá období, avšak tak nějak se ustálilo spojení retro s šedesátými a sedmdesátými lety minulého století. A není divu, vždyť právě v těchto letech došlo k převratným změnám v bydlení a interiérových doplňcích.
Výběr domácí vinotéky a lednice na víno
Domácí vinotéky jsou tím nejlepším řešením, jak skladovat víno v optimálních klimatických podmínkách, pokud ovšem k tomuto účelu nevlastníte kamenný vinný sklípek na zahradě nebo v suterénu vašeho rodinného domu. Nač skladovat své víno v obyčejné chladničce, když můžete svou sbírku lahví rozšířit a mít ji neustále na očích v prosklené vitríně, která bude udržovat optimální teplotu pro degustaci v jakoukoliv roční dobu.
Bez skla se v kuchyni neobejdete
Je málo odolné, křehké, aby nepůsobilo ušpiněně, byť je čisté, musí se leštit a může vás i zranit, a přesto má v každé domácnosti své místo. Řeč je o skle. Sebehezčí originální plastové kelímky mohou jen těžko nahradit požitek, který při pití nabízí křišťálová číše.
Lisy na česnek – užiteční pomocníci i designové doplňky do kuchyně
Česnek má v kuchyni své nenahraditelné místo a při přípravě řady pokrmů se bez něj zkrátka neobejdeme. Dokážete si představit třeba bramborák nebo špenát bez česneku? Nechybí ani v řadě polévek a pomazánek. Manipulace s ním však nebývá vždy jednoduchá, proto existuje několik moderních „udělátek“, které nám ji usnadní.