Do každé kuchyně patří kuchyňské nože. Jak vybírat?
09.05.2013
V kuchyni člověk stráví poměrně velkou část svého života. Co si budeme vykládat, jídlo je jeho příjemnou součástí. Aby se ale příprava krmě nestala utrpením a tak trochu adrenalinovým zážitkem, je dobré si najít trochu času a věnovat jej výběru vhodného kuchyňského nože.
Jaké nože by v kuchyni neměly chybět?
Mít doma dvacet nožů je naprosto zbytečné. V začátku si bohatě vystačíte se třemi, postupně můžete dokoupit další. Základem je jeden velký nůž s čepelí okolo 17 cm. Musí být hlavně ostrý, těžký a dobře sedět v ruce. Proč? Ostré a těžké nože paradoxně způsobují naprosto minimum zranění. Samozřejmě, že když si nedáte pozor, tak se snadno říznete. Situace kdy tlačíte na nůž ve snaze nakrájet třeba mrkev na kolečka a on se vám sveze, už bude ale pasé. Čím větší má nůž váhu, tím méně na něj musíte tlačit. Samozřejmě vše s rozumem, kudla, kterou máte problém zvednout, také nebude úplně to pravé ořechové.
Základní pravidlo zní, malý nůž je na okrajování a drobné práce! Zejména něžné pohlaví mívá ve zvyku pořizovat si domů spousty miniatur. Ty do kuchyně patří, mají ale svou roli. Schopnost nakrájet malým nožíkem tele na nudličky je sice obdivuhodná, leč obvykle doprovázená zvýšenou spotřebou náplastí a obvazů. Na tele je velký nůž.
Optimální sada nožů - velký kuchařský nůž, velký nůž na maso, nůž na chleba, univerzální menší nůž a malý nůž na zeleninu. Foto: WMF
Třetím potřebným pomocníkem je nůž s vlnitou čepelí na pečivo. Výborně řeže tvrdou kůrku chleba a projde i měkčí vnitřní částí. Velmi jej ocení také milovníci baget. Krájení baget jiným nožem než s vlnitou čepelí končí zpravidla nezdarem, spoustou drobků a placatými kousky nakrájeného pečiva. Není dobré nůž používat na cokoli jiného, než je jeho úloha. Lze jej nahradit velkým nožem.
Sekáček na bylinky neboli kolébka s dvojitou čepelí, Foto: WMF
Japonské nože jsou kategorie sama pro sebe…
Japonské nože jsou poněkud vyšší liga. Jsou to nejen pracovní nástroje, ale i umělecká díla. Mají velmi úzké ostří broušené pod úhlem okolo 15 stupňů. Úzký břit, který umožňuje snadné krájení zeleniny, masa i lepivého sushi, aniž by potraviny nějak deformoval, vydrží díky použitému materiálu dlouho ostrý. Aby se takto broušený nůž rychle neztupil, používá se uhlíková (karbonová) ocel. Ta má sice trochu vyšší nároky na údržbu, protože je náchylnější ke korozi, déle však vydrží. Na tento materiál jsou ideální kameny, rozhodně nepoužívejte ocílku.
Japonských nožů je několik základních typů. Santoku, Gyuto (univerzální nůž se čepelí užší než Santoku), Usuba, Ajikiri (malý nožík určený zejména k čištění zeleniny), Sashimi (dlouhý úzký nůž na porcování ryb a plátkování) a Deba (sekáček se širokou čepelí a špičkou).
Santoku je univerzální nůž, se kterým se setkáte pravděpodobně nejčastěji. V japonštině jeho označení znamená „Nůž ze tří ctností“. Na rozdíl od tradičních japonských nožů má oboustranný výbrus. Má širokou čepel dlouhou okolo 17 centimetrů a krásný elegantní tvar. Je dokonale vybalancovaný. Co jiného taky od Japonců čekat, že?
Ručně vyráběné Santoku nože WMF a Hattori
Znáte takový ten hranatý sekáček, co vypadá příliš orientálně, než aby byl z Evropy? To je Usuba. Nůž určený na krájení zeleniny. Ostří je velmi tenké s jednostranným výbrusem, aby zelenina při krájení nepraskala. Většina kuchařek z něj má naprosto zbytečnou hrůzu. Zachází se s ním jedna báseň, a kdo jednou okusí kouzlo Usuby, nedokáže si bez ní kuchyni ani představit.
Usuba nůž Suncraft
Proslulé jsou nože výrobců Mcusta a Hattori.
Údržba nožů
V první řadě je potřeba si uvědomit, že nůž berete do ruky denně. Je to váš přítel, který vám usnadňuje život. Jak se budete chovat vy k němu, tak dlouho vydrží a bude sloužit. Nože skladujte odděleně. Použijte magnet, dřevěné stojany, oddělovače nebo jakoukoli jinou metodu, hlavně zabraňte tomu, aby se o sebe v jednom šuplíku otíraly čepele. Nože se tak velmi rychle tupí a ostří se vylamuje.
Po použití nezapomeňte nůž dobře očistit. Umyjte nečistoty a otřete jej dosucha. Nenechávejte ho zbytečně se povalovat v mokrém dřezu a nehažte na něj nádobí. Nože s dřevěnou ručkou či uhlíkovou čepelí také zbytečně nevystavujte vyšší vlhkosti a nemyjte je v myčce. Pokud takovému noži chcete dopřát ozdravnou lázeň, můžete jej čas od času promazat kapkou olivového oleje, bude vám vděčný.
Ať budete řezat či krájet cokoli, používejte vždy měkký podklad. Výborná jsou plastová a dřevěná prkýnka. Řezání na talíři, plechu nebo skle ničí ostří. A pokud se vám nůž ztupí, ostřete jej vhodnými nástroji k tomu určenými. Pokud v domácnosti zrovna nevlastníte brusné kameny, pořiďte si kvalitní ostřič. Méně kvalitní obvykle napáchají více škody než užitku. Lehounce můžete nůž dobrousit na kusu řemene s brusnou pastou.
Umyté a suché nože je nejlépe skladovat v bloku. Foto: WMF
Kde nakoupit nože?
Pokud si chcete pořídit opravdu kus kvalitní oceli, zajděte do nožířské speciálky, kde vám poradí. Na internetu je také poměrně dobrá nabídka. Dobré nože se pohybují od pár set až po několik tisíc, v závislosti na kvalitě materiálu a provedení. Zvolit můžete mezi noži evropskými nebo japonskými. Evropské kuchyňské nože jsou obvykle z nerez oceli a úhel broušení bývá okolo 25 stupňů. V Evropě se výroba soustředí například do oblasti Solingen, kde působí mnoho různých výrobců. Namátkově Zwilling. Spolu s firmou Wüsthof se řadí mezi dva největší výrobce kuchyňských nožů v Německu. Kvalitní kuchyňák lze pořídit i od Švýcarů (Victorinox) a Francouzů (Opinel), pro vlastence je tu česká značka KDS Sedlčany.
- lub -
Další články z rubriky Kuchyně
Příprava sushi – chuť tradičního Japonska
Nepostradatelní pomocnící pro milovníky ovoce a zeleniny
Uspořádání kuchyňské linky, skříněk a šuplíků
Kvalitní brousek aneb ostré nože během chvilky
Článek byl zobrazen 33532 krát.
Diskuze k článku
Pavlína | 08.01.2016 22:47:02
super článek! :) Pro ty, co mají rádi méně obvyklé bych doporučila nějaký čínský nůž. Je to velký pomocník :)
Kontextová reklama
Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místKvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Domácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9
Další články na téma Domácí potřeby a železářství

Dokonalý úklid i v těžko přístupných místech s rotačním třásňovým mopem Vileda TURBO
Udržet čistou podlahu s minimem námahy a bez použití chemie není tak složité, jak by se možná zdálo. Rotační mop Vileda TURBO se díky svému unikátnímu tvaru dostane i do těžko přístupných rohů a koutů. Třásně z mikrovlákna přitom dokonale vyčistí podlahu a odstraní až 99% bakterií a virů.

Do každé kuchyně patří kuchyňské nože. Jak vybírat?
V kuchyni člověk stráví poměrně velkou část svého života. Co si budeme vykládat, jídlo je jeho příjemnou součástí. Aby se ale příprava krmě nestala utrpením a tak trochu adrenalinovým zážitkem, je dobré si najít trochu času a věnovat jej výběru vhodného kuchyňského nože.

Přenosné skládací schůdky – nahoru a bezpečně
Náš domov se někdy stává rizikovým pracovištěm. Občas se potřebujeme dostat třeba do horních pater skříně a rozhodně by to nemělo být balancováním na sestavě složené ze stolku a židle, případně na židličce od klavíru. V zájmu vlastního zdraví a dalších členů rodiny je důležité, abychom pro práci ve „výškách“ používali schůdky k tomu určené.

Na čerstvé koření a bylinky potřebujeme hmoždíř
V kuchyni se při přípravě pokrmů neobejdeme bez koření. Pokud tedy chcete používat skutečně čerstvé bylinky a krásně aromatické koření, pořiďte si hmoždíř. Žádnou jinou technikou nedocílíte takové vůně a chuti právě jako pomocí drcení, tlučení a tření v hmoždíři. Hmoždíř by tak měl být neodmyslitelným pomocníkem každé dobré kuchařky či kuchaře.

Nevíte, čím obdarovat své blízké? Máme pro vás zajímavé tipy na vánoční dárky
O Vánocích chceme udělat svým blízkým, rodině a přátelům radost, ale často si lámeme hlavu s vhodným dárkem. Máme pro vás tipy na spoustu zajímavých dárků pro celou rodinu včetně domácích mazlíčků. Je-libo něco praktického, měkkého, zdravého nebo voňavého?

Actifibre – kouzelný mikrohadřík s aktivní absorpcí
Pro důkladný úklid potřebujeme kvalitní úklidové pomůcky – hadry, hadříky, houbičky a také čisticí prostředky. Existuje ale hadřík, který skvěle saje, dokonale čistí a vše zvládne i bez chemických čisticích prostředků. Jmenuje se Actifibre od Viledy.

Proč si pořídit tlakový hrnec
Kdo si chce rychle připravit chutný a především zdravý pokrm, měl by si pořídit tlakový hrnec. Pokud jste na tradiční „papiňáky“ zanevřeli kvůli rámusu, zapařeným oknům, složité manipulaci nebo ze strachu o svou bezpečnost, měli byste se seznámit s moderními tlakovými hrnci současnosti. Ty se s těmi z let minulých absolutně nedají srovnávat – jsou bezpečné a jejich užívání jednoduché.

Tipy na zajímavé vánoční dárky
Předvánoční nákupy znamenají pro mnohé muka hlavně proto, že neví, co mají svým blízkým, rodině a kamarádům, koupit. Máme pro vás proto pár tipů na tradiční i méně obvyklé dárky pro všechny.