Nové Beaujolais je na pultech
16.11.2005
"Le beaujolais nouveau est arrivé" - to je věta, která hýbe každoročně v polovině listopadu nejen domovskou Francií, ale i dalšími desítkami zemí po celém světě. Vinaři i milovníci lahodného moku totiž netrpělivě očekávají třetí čtvrtek v listopadu, aby mohli ochutnat nový ročník Beaujolais.
Historie tohoto vína a zároveň i celosvětového vinařského svátku je poměrně zajímavá a pramení z obyčejné lidské netrpělivosti. Jeho kořeny sahají do Francie, kde ve stejnojmenné oblasti na jihovýchodě země požadovali vinaři už před více než padesáti lety výjimku ze zákona, podle něhož mohla být červená vína nalahvována až 15. prosince.
Vzhledem k tomu, že jejich odrůda Beaujolais, která rychle zraje a dává bohaté hrozny, ztrácela narozdíl od klasických vín svým stářím a zráním na kvalitě, byla tomuto vínu udělena roku 1954 výjimka. Beuajolais se mohlo ochutnávat již 15. listopadu. A vznikl fenomén. Kvůli marketingovým aktivitám se od roku 1985 posunul tento termín na třetí listopadový čtvrtek, kdy každoročně dorazí několik desítek milionů lahví na pulty obchodů. Jenom u nás se jich každý rok koupí okolo 200 tisíc.
Nejedná se přitom o žádný archivní skvost, ale o rané lehké víno s ovocnou chutí, které je vhodné vypít v ideálním případě do konce roku, nejpozději však do šesti měsíců, dokud si uchová své ovocné aroma. Právě v tom tkví zvláštnost Beaujolais, které se po jisté době stává obyčejným stolním vínem. Navíc ani jeho zátkování není vhodné k archivaci.
"Božolé" se vyrábí z nejrozšířenější odrůdy v tomto kraji Gamay noir, a to tradiční technologií kvašení celých nepomletých hroznů pod tlakem oxidu uhličitého v uzavřených nádobách. Má rubínovou barvu s fialovým nádechem a hodí se ke všem druhům kuchyní, nejlépe pak k drůbeži či rybám. Podává se narozdíl od tradičních červených vín vychlazené, o teplotě okolo 13 stupňů Celsia. Českou obdobou Beuajolais je Svatomartinské víno.
Autor: efa
Článek byl zobrazen 6214 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Recepty
Jak před Vánocemi nakupovat potraviny?
Vzhledem k tomu, že obchody před Vánocemi praskají ve švech, lidé spěchají a bývají nervózní a podráždění, doporučuje potravinářská inspekce větší obezřetnost při nákupu potravin.
Reveň neboli rebarbora je zelenina nejen k jídlu
Jistě každý touží po rostlině, kterou nemá každý a na jejíž růst nemusí čekat léta. Takovou vděčnou rostlinou je reveň, více známou pod jménem rebarbora, kterou zvládne pěstovat i méně zkušený zahrádkář. Tento živý zázrak vypěstuje i ten, kdo nemá žádné zahradnické zkušenosti a nemá na zahradě „extra“ půdu.
Chia semínka – Šalvěj hispánská a její léčivá semena
V současnosti existuje téměř 900 druhů šalvějí. Známá je především šalvěj divotvorná, jejíž pěstování bylo pro její psychotropní účinky u nás zakázáno, dále šalvěj lékařská, ale v posledních letech se do popředí zájmu dostává také šalvěj hispánská, neboli chia. Semínka jsou považována za „superpotravinu“, protože obsahují obrovské množství ceněných látek.
Do každé kuchyně patří kuchyňské nože. Jak vybírat?
V kuchyni člověk stráví poměrně velkou část svého života. Co si budeme vykládat, jídlo je jeho příjemnou součástí. Aby se ale příprava krmě nestala utrpením a tak trochu adrenalinovým zážitkem, je dobré si najít trochu času a věnovat jej výběru vhodného kuchyňského nože.
Zpříjemněte si podzim relaxačními čaji, domácími nebo koupenými
Za okny je sychravo, vítr si pohrává s barevným listím a vy sedíte v křesle a pijete příjemně uklidňující čaj. Líbí se Vám tato představa? Pak je následující článek přímo pro Vás. Relaxační čaj si můžete koupit nebo směs sami vyrobit.
Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort
Cheesecake neboli česky sýrový dort je velmi chutný dezert, jehož původ najdeme ve Spojených státech amerických. Přestože k americkým pochutinám většinou nemáme příliš důvěry, cheesecake je rozhodně něčím, o co bychom naše chuťové buňky neměli ochudit. Je opravdu výborný a kdo jej jednou ochutná, možná si vytvoří malou závislost.
Máte rádi mírně alkoholické osvěžující nápoje? Ochutnejte cider
Už jste ochutnali cider? Že ne? Tak pokud si občas rádi dáte do nosu, pak tento lahodný alkoholický nápoj rozhodně vyzkoušejte. Vyrábí se řízeným kvašením jablečného moštu, proto se mu často říká jablečné víno. V porovnání s vínem však cider není tak opojný. Je proto ideální pro zahnání žízně, osvěžení a je skvělým doplňkem téměř ke každému jídlu.
Houby v kuchyni - oblíbená houbová jídla a význam hub pro naše zdraví
Houby jsou vítaným doplňkem naší stravy, pravidelně je používáme v kuchyni a připravujeme z nich skvělá jídla. Nemusíme se však omezovat pouze na oblíbené žampiony, u nás se vyskytuje více než 2 tisíce druhů jedlých hub, které jsou chutné a báječně se tak hodí pro kuchyňskou úpravu. Pojďme si představit alespoň některé z nich a několik oblíbených receptů.