Vybíráme kuchyňský nůž
21.09.2007
Kvalitní kuchyňský nůž je tím nejlepším společníkem každé dobré kuchařky. Vaření s ním je nejen radostí, ale práce jako by sama utíkala od ruky. Proto není divu, že se se svým pomocníkem jen těžko loučíme. Avšak správnou volbou a následnou péčí můžeme docílit toho, že nám vydrží co nejdéle.
Jak poznat kvalitu
Kvalitní kuchařovo nářadí by mělo být vyrobeno především z prvotřídní nerezové oceli, která svou tvrdostí usnadňuje krájení, ale zároveň nesmí ztrácet dostatečnou pružnost, aby nedošlo ke zlomení čepele. Je pochopitelné, že poctivost materiálu se projeví i na jeho váze. Proto pokud je námi vybraný nůž lehký, je nutné se smířit s tím, že dříve či později skončí v odpadkovém koši. Kvalitní nůž poznáme také podle toho, jak je pečlivě vyvážený a zda při uchopení zaručuje dokonalou rovnováhu v ruce. Zanedbatelný však není ani samotný tvar a tloušťka čepele, která by se směrem k rukojeti měla rozšiřovat.
Pokud se nepovažujeme za odborníky, vyplatí se při výběru kvalitního nože vsadit na značku. Výrobky Global - Yoshikin, Wüsthof, Böker, Kyocera či Henkels používají mnozí profesionálové, a tak určitě nezklamou ani nás. Bohužel i zde platí přímá úměra mezi kvalitou a cenou, která se u špičkových kuchyňských nožů může vyšplhat až na několik tisíc korun.
Dřevo nebo plast
Mnozí z nás mají jistě v kuchyni ještě nože našich babiček, které se vyznačovaly dřevěnou rukojetí. Od těch se v dnešní době z ryze praktických a hygienických důvodů upouští, ačkoliv někteří výrobci stále nedají na tento přírodní materiál dopustit. Většinou jej však nahradil plast, který je navíc v místě úchytu tvarován tak, aby nám umožnil pohodlnou práci, při níž naše prsty nebudou narážet na pracovní desku.
Typy nožů
Právě délka a profil čepele nám určuje, na co je daný nůž nejvhodnější. Základem každé kuchyně by tak měl být alespoň jeden nůž s ostřím o délce 20 až 25 centimetrů a jeden menší, s ostřím okolo 15 centimetrů. Pro loupání zeleniny či krájení ovoce je vhodné jej doplnit ještě malým nožíkem, jehož čepel může být pro usnadnění práce mírně zahnutá. Chybět by neměl ani dlouhý nůž s vroubkovanou čepelí, který je ideální na pečivo. Gurmáni pak ocení i speciální nůže na sýry, v jejichž čepeli jsou otvory, zabraňující tomu, aby se k sobě odkrojené plátky nelepily. Vidlice na špičce pak umožňuje jejich snažší servírování.
Údržba
Aby nám nůž dlouho vydržel, je třeba mu věnovat náležitou péči. Ihned po použití se doporučuje jej důkladně očistit a otřít. Mytí v myčce není ideální, přestože jej výrobci nezakazují. Při použití bychom se měli vyhnout krájení na skleněných prkýnkách, na kterých se nůž zbytečně otupuje. Zvlášť kvalitní nože bychom měli ukládat do speciálních dřevěných stojanů, kde nedochází ke vzájemnému kontaktu jejich ostří.
Text: Ing. Kateřina Maňasová
Foto: archiv firmy Wüsthof
Články s podobnou tématikou
Nákup příborů a následná péče o ně
Pomocníci do kuchyně – topinkovače a sendvičovače
Vybíráme kuchyňské váhy
Jak se vaří v římském hrnci
Svátečně prostřený stůl
Úložné prostory v kuchyni
Elektrický kráječ
Bez nožů se v kuchyni neobejdeme
Článek byl zobrazen 11262 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Vybíráme kuchyňské váhy
Historie kuchyňských vah sahá daleko k počátkům lidstva. Již ve starověkém Římě se staly nezbytnou pomůckou při obchodování. Odvažovalo se na nich jak množství zboží, tak zlata a stříbra k vykoupení z otroctví i ze zajetí.
Uspořádání kuchyňské linky, skříněk a šuplíků
Kuchyně je centrem každé domácnosti, a ač se vám to možná nezdá, trávíme v ní více času, než v kterékoliv jiné místnosti v domě. Aby dokonale sloužila svému účelu, je důležité především funkčně zařídit kuchyňskou linku. Nemluvíme jen o sporáku, troubě a pracovní desce, důležité je rovněž uspořádání skříněk a přístup do úložných prostor.
Multifunkční elektrické hrnce - jaké jsou jejich výhody?
Tlakový hrnec, hrnec na polévku, parní hrnec, hrnec na omáčky…Někdy je náročné vybavit kuchyň plnohodnotně, aniž by se vám skříňky neotevíraly pod náporem všemožného kuchyňského náčiní. Je třeba na to jít chytře a spojit několik spotřebičů do jednoho. Příkladem mohou být elektrické hrnce, které mnohdy zvládají několik různých funkcí, díky nimž ušetříte spoustu místa a navíc si užijete kvalitně připravené jídlo. Co všechno elektrické multifunkční hrnce umí a mají naopak nějaké nedostatky?
Sodastream – výrobník sodovky pro letní osvěžení
Přístroj pro výrobu sodovky a šumivě svěžích nápojů je moderním nástupcem sifonové láhve, která dříve sloužila pro přípravu sodové vody. Šikovná láhev zvaná sodastream vyrobená z kvalitních plastů je vhodná v domácnostech pro výrobu sycené pitné vody.
Dózy na potraviny - uchovávejte potraviny kvalitně a zdravě
Uskladnit potraviny tak, aby vydržely co nejdéle čerstvé a aby byly uchovány bezpečně, bez rizika napadení bakteriemi nebo plísněmi už dnes není nikterak složité. A rovnou můžete zapomenout na plátěné, igelitové nebo papírové pytlíčky či staré použité krabice.
Chladničky, které rychle vychladí a ještě zničí bakterie
Pokrok, inovace a moderní technologie se nevyhýbají ani domácím spotřebičům, a tak fanoušky technických novinek nepřekvapí, že dnešní chladničky mají, kromě klasických funkcí a úložných prostor, také filtry ničící bakterie, výrobníky ledu, rychlochladící přihrádky, dokovací stanici pro iPod nebo dokonce vestavěnou televizi. Vše s minimální spotřebou energie.
Užiteční pomocníci pro vánoční pečení
Možná se na pečení vánočního cukroví těšíte, možná je pro vás jen nutným zlem. Ať tak či onak, bez voňavého cukroví by nebyly ty správné Vánoce. Pokud se chystáte v nejbližších dnech pustit do díla, nebojte se vyzkoušet některé nové pomůcky, které vám práci velmi usnadní. Uvidíte, že vás pečení cukroví začne bavit a nebudete vědět, kdy přestat.
Kořenky, hmoždíře, mlýnky na koření a uchování koření
Každý správný kuchař či kuchařka má ve své kuchyni nejrůznější druhy koření, z nichž mnohé používá neustále a jiné zase jen výjimečně. Aby se ovšem jednotlivé druhy koření nepletly, je dobré si na ně pořídit praktické a zároveň vkusné kořenky. Podle toho, co se nám líbí, si můžeme vybrat kořenky za pár korun, ale také za pár tisíc, záleží jen na nás.