Zavařovací hrnec
28.06.2007
Kdo má pocit, že je dávno pryč éra zavařování - od jahod až po zabijačku - šeredně se mýlí. Kdysi (ne)oblíbená činnost hospodyněk stále pokračuje, ale už ne v prádelním hrnci jak bylo donedávna zvykem, ale daleko modernějším způsobem.
Postup zavařování se léty moc nezměnil. Leda tak různé pektogely, gel-fixy, želírovací cukry urychlí dlouhé stání u plotny. Stále však zůstává spousta práce: naskládat dobroty do sklenic, připravit nálev, zavíčkovat a pak řádně sterilovat, aby surovina ani námaha nepřišly nazmar a my si na domácích kompotech, leču a řízných okurkách v zimě pochutnávali. Uchovat potraviny ve sklenicích, aby se nekazily odjakživa pomáhá zavařovací hrnec. Pravda, moderní doba přinesla mikrovlnné trouby a indukční sporáky, ale zavařování je malá věda. Je třeba sledovat teplota, občas ji zvýšit nebo udržovat na určitém bodě, to vše bez problémů zvládaji zavařovací hrnce nové generace.
Průzkum nabídky zavařovacích hrnců přinesl zajímavé zjištění. Naši výrobci dali zavařovacím hrncům vale a přenechali je zahraničním dodavatelům. K těm „obyčejným“ zavařovacím hrncům, s designem podobným fritovacímu hrnci, patří značka Severin. Vnější plášť je plechový s povrchovou emailovou úpravou, plastovým víkem a má izolované rukojeti. Hrnec je vybaven regulátorem teploty, kontrolkou a ochranou proti přehřátí. Na vkladnou mřížku se vejde až čtrnáct litrových sklenic.
Větší komfort nabízí zavařovací automat Bielmeier. Všechny modely jsou vybaveny časovačem na stodvacet minut a časovým spínačem, který se automaticky zapíná na požadovanou dobu až do dosažení zvolené teploty. Hrnec má dvojité smaltování odolné proti působení kyselin, uzavřené dno, přesný termostat, pojistku proti přehřátí a světelnou kontrolku. Sklenice se ukládají na drátěný rošt. Nerezový model hrnce Bielmeier má větší objem a synchronizovaný časový spínač s možností nastavit stálý chod. Kromě zavařování, sterilizace a udržování zvolené teploty, umožňuje také vaření. Ke standardu zavařovacích automatů Bielmeier patří výpustný kohout pro jednoduché vypuštění vody, který lze využít i na přípravu svařeného vína nebo jako zásobník na teplé nápoje.
Multifunkční zavařovací hrnec Rommelsbacher z kvalitní ušlechtilé nerezové oceli se funkcemi od předchozího automatu liší další, velmi praktickou funkcí. Mimo běžné úkony jako je zavařování, odšťavňování a sterilizace umožňuje oddělený topný a varný prostor nastavit automatický stálý chod pro ohřev pokrmů. Levnější smaltované hrnce téže značky jsou plně automatické s ochranou proti přehřátí, časovým spínačem na dvě hodiny a vnitřkem s dvojvrstvým smaltem odolným proti kyselinám. Hrnce mají vkladný rošt a slouží i jako odšťavňovač.
Švédové vzkřísili klasiku
Hospodyňky, které přece jen dávají přednost klasickému „železňáku“ na plotně, mají ve shánění takového hrnce smůlu. Možná ho někde objeví v železářství na malém městě, ale najít výrobce plechového hrnce na zavařování je skoro detektivní úkol. Jedinou cestou je dát si inzerát (třeba se plecháče někdo rád zbaví) anebo pátrat po bazarech. Inu, ani pokrok v kuchyni se zastavit nedá.
A přece není vše ztraceno! Zachráncem pro chtivé klasického zavařovacího hrnce je obchodní dům Ikea. V jejím sortimentu se letos objevil zavařovací hrnec z nerezu, o objemu deseti litrů. Hrnec je kulatý, s poklicí a ventily pro odvádění páry. Má trojvrstvé dno a na vnitřní straně stupnici, což usnadňuje odměřování tekutin přímo do nádoby. Zarážející je, že chybí rošt a teploměr. Oboje se při troše šikovnosti ale dá vyřešit. Nejvíc, co většinu hospodyněk potěší je fakt, že hrnec lze používat jak v troubě, tak i na všech typech varných desek včetně plynových, sklokeramických indukčních a i na desce s litinovými plotýnkami A navíc – tento zavařovací hrnec se může mýt v myčce. No, řekněte, tolik radosti za necelých sedm stovek, kdo by si hrnec nekoupil?
Autor: Irena Forejtová
Foto: archiv firmy Rommelsbacher
Články s podobnou tématikou
Sušička ovoce, zeleniny a hub se vyplatí
Jak se vaří v římském hrnci
Vaříme v páře
Výhody elektrické pečící trouby
Parní trouba - nový způsob vaření
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Bílá technika a domácí spotřebiče
Článek byl zobrazen 21196 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Granitové dřezy jsou odolné, snadno se čistí a skvěle vypadají
Granitové dřezy začínají pomalu vytlačovat nerez a při zařizování nových moderních kuchyní jednoznačně vedou. Za úspěchem granitových dřezů stojí především jejich funkční vlastnosti a vzhled.
Titanové nádobí se vyplatí
Pokud právě přemýšlíte nad výměnou starého nádobí za nové, pak rozhodně sáhněte po nádobí titanovém. Nejen že má výborné varné i pečící vlastnosti, ale také je v podstatě nezničitelné.
Kuchyňský dřez - krásný a praktický doplněk každé kuchyně
Vybrat dřez do kuchyně není jednoduché. Je to jedna z nejnamáhanějších věcí na kuchyňské lince, proto si zaslouží vaši pozornost. Pokud se chcete zorientovat v široké nabídce tvarů, materiálů a parametrů, je potřeba se zamyslet nad několika otázkami. Po přečtení tohoto článku vám bude jasné, jaký dřez vaše kuchyně potřebuje.
Sodastream – výrobník sodovky pro letní osvěžení
Přístroj pro výrobu sodovky a šumivě svěžích nápojů je moderním nástupcem sifonové láhve, která dříve sloužila pro přípravu sodové vody. Šikovná láhev zvaná sodastream vyrobená z kvalitních plastů je vhodná v domácnostech pro výrobu sycené pitné vody.
Výhody elektrické pečící trouby
Možná, že právě vy rádi pečete, ale dosud vám nikdo nevysvětlil výhody elektrické trouby, a tak se stále trápíte s tou starou plynovou. V následujícím článku se pokusíme objasnit důvody, proč se při nákupu pečící trouby rozhodnout právě pro tu elektrickou.
Drátěný program
V dobách dávno minulých se drát v domácnosti objevoval jako nástroj k opravě různých kuchyňských doplňků. Mistři dráteníci, kteří chodívali dům od domu, dokázali spravit ledacos a hospodyně si je nemohly vynachválit. Časem se mnoho dráteníků usadilo a založilo vlastní dílny, kde vedle oprav vyráběli také drátěné zboží pro denní potřebu. Tam někde se nejspíš zrodil první drátěný program.
Výběr plynové varné desky
Při pořizování nové kuchyňské varné desky stojíme před prvotním rozhodnutím. Zda-li zvolíme klasickou plynovou varnou desku nebo moderní elektrickou sklokeramickou varnou desku. Mnohdy však nemáme na výběr.
Chladič na víno a šampaňské se bude hodit nejen o vánočních svátcích
Správná teplota je při podávání vína poměrně zásadní záležitostí. Pokud je příliš nízká, nebo naopak příliš vysoká, dokáže znehodnotit chuť i jinak znamenitého vína. Na chlazení vína existuje řada pomocníků – chladící nádoby, návleky, obaly i elektrické chladiče. Oslavy Silvestra se blíží a na nich by správně vychlazené víno či šampus rozhodně neměl chybět.