7points - rozšíření balkonu

Reklama

Vaření v mikrovlnné troubě

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

29.07.2012

Mikrovlnná trouba je skvělým pomocníkem každé moderní kuchyně. Spousta lidí ji používá k ohřevu nebo rozmrazování potravin, dnešní mikrovlnky toho však umí mnohem více. Multifunkční mikrovlnné trouby je možné využívat na vaření, pečení, dušení či grilování. Příprava jídla tak bude časově méně náročná než na sporáku a výsledek přitom stejně chutný.

Mikrovlnná trouba je malý, nenáročný a pohotový pomocník, který má v kuchyni mnohostranné využití. Nejenže spoří čas a energii, ale také dokáže zachovat nutriční hodnotu potravin – jejich vzhled, barvu a šťavnatost. Zachovány jsou také vitamíny a struktura pokrmu. Vaření v mikrovlnce je vhodné pro lidi držící dietu, protože k přípravě jídel není zapotřebí takové množství tuku, jako při běžném vaření. Někdy je dokonce možné tuk vynechat úplně.

Některé moderní mikrovlnné trouby jsou vybaveny speciálními funkcemi, jako jsou například snímače teploty, nebo dokonce přeprogramované recepty. Vaření je tak mnohem snadnější, protože nemusíte pokrm neustále hlídat a kontrolovat v jakém je stavu. Mnohé dnešní trouby mají navíc jakýsi šestý smysl, kdy dokážou v průběhu vaření reagovat na aktuální stav pokrmu a jednoduše tak přizpůsobit délku a intenzitu vaření.

Nádobí vhodné do mikrovlnky

Pokud chcete vařit v mikrovlnné troubě, budete potřebovat vhodné nádobí. V obchodech se dnes již prodává nádobí speciálně určené pro vaření v mikrovlnné troubě. Nejvhodnější je použití nádobí z varného skla nebo porcelánu, kterým mikrovlny lehce pronikají a jídlo tak dostává maximální množství energie. Možné je však také použití nádobí z keramiky, umělé hmoty (odolávající vysokým teplotám) či kameniny, která však musí být opatřena glazurou. Pozor si dejte na kovové a smaltované nádoby, ale také na keramiku či porcelán dekorovaný kovem nebo jakékoliv nádobí se zlatým či stříbrným okrajem.

Praktická sada tří hnců Tescoma Microline s poklicemi o objemech 1, 1,5 a 2,5 l série Microline vám ušetří čas i námahu. V těchto hrncích můžete jídlo uchovávat v mrazničce, poté jej rozmrazit v mikrovlnné troubě a pak jej rovnou servírovat.

 

V současné době je možné zakoupit také speciální keramickou pečící misku, jejíž dno je opatřeno povlakem z kysličníku zinečnatého. Ten absorbuje mikrovlny a tím se ohřívá. Miska se skvěle hodí pro přípravu mas, zajistí totiž krásné zhnědnutí pokrmu. Pokud si s vhodností konkrétního nádobí nejste jistí, vložte jej na 15 sekund do mikrovlnné trouby. Jestliže je po vyjmutí na dotyk teplé, na přípravu ani k ohřevu jídel toto nádobí nepoužívejte. Výhodou oproti klasickému vaření je, že v mikrovlnce můžete používat nejen velké nádoby, ale také hrnky, talíře, skleničky a nejrůznější další nádobí. Optimální je, aby mělo zakulacený povrch, protože tak bude mikrovlnná energie rovnoměrně pronikat do pokrmů. Čtvercové nebo obdélníkové nádoby nejsou vhodné.

Tlakový hrnec o objemu 2,5 l série Tescoma Microline vám ušetří čas i námahu. Vynikajicí pro přípravu jídel v mikrovlnné troubě při zvýšeném tlaku. V tomto hrnci můžete jídlo uchovávat v mrazničce, poté jej rozmrazit v mikrovlnné troubě a pak jej rovnou servírovat. 250 Kč

Praktická oválná napařovací mísa o objemu 1,2 l série Tescoma Microline vám ušetří čas i námahu. V této míse můžete jídlo uchovávat v mrazničce, poté jej rozmrazit, napařit či uvařit v mikrovlnné troubě a pak jej rovnou servírovat. 169 Kč

Fólie, sáčky a další pomocníci

Pro přikrytí pokrmů jsou vhodné mikroténové či papírové sáčky, ubrousky nebo igelitová fólie. Úplně nejvhodnější je však použití speciálních fólií určených přímo k přípravě jídla v mikrovlnné troubě. Také v mnoha obchodech s domácími potřebami dnes již koupíte umělohmotné poklopy různých velikostí, které jsou také velmi vhodné. Vyhněte se použití alobalu nebo alobalových tácků. Pokud děláte špízy, nahraďte kovové jehly klasickými špejlemi. Rovněž příbory do mikrovlnné trouby nepatří.

Doba přípravy pokrmů

Mikrovlny pronikají asi 1 cm do potravin, ohřívají je tedy poměrně rychle. To, jak dlouho bude příprava jídla v mikrovlnné troubě trvat, ovlivňuje řada faktorů – teplota potravin, množství, tvar, povaha použitých surovin a další. Důkladné zahřátí je však velmi důležité, protože například maso může obsahovat různé škodlivé mikroorganismy, jako je salmonela, listerie, clostridie a další, které se teplem zničí. Nedostatečný ohřev by v tomto případě pro člověka mohl znamenat nepříjemné zdravotní potíže způsobené těmito bakteriemi.


Ať chcete jíst zdravě či i zhubnout, pomůže vám s tím multifunkční mikrovlnná trouba Whirlpool JT 369 SL, kterou znáte z pořadu Jste to, co jíte. Mikrovlnka nabízí všechny kombinace inteligentních funkcí 6. smysl – pro zapékání, vaření v páře či ohřívání pokrmů. 6490 Kč

Silnější potraviny je potřeba vařit déle, jestliže chcete společně připravovat potraviny různých velikostí, myslete na to, že menší kousky budou rychleji hotové. Je proto dobré menší kousky umístit do středu, kde proudí méně energie. Stejně tak, čím větší množství potravin máte, tím se doba přípravy prodlouží. Nezapomeňte, že kosti odvádějí teplo, proto pokud chcete vařit maso, je vhodné jej vykostit. Příprava tak bude rychlejší a ohřev rovnoměrnější.

Aby byl ohřev rovnoměrný

Při vaření nebo ohřevu potravin v mikrovlnné troubě musíte dbát na několik zásad. Spěchat se příliš nevyplácí, protože může dojít k nerovnoměrnému zahřátí. Na povrchu je pak jídlo tak vařící, že může spálit, přitom vevnitř zůstává studené. Potraviny by neměly být poskládány na sebe do výšky, ale rozmístěny rovnoměrně a stejně daleko od sebe. Když vaříte potraviny, které mají jemné a tenké konce (například ryby, chřest, stehýnka, pórek a podobně), dávejte je silnějšími částmi do středu talíře nebo mísy. Jejich vaření tak bude rovnoměrnější. Pokud takovýchto kousků máte více, nebojte se je v průběhu ohřevu přerovnat. Z okrajových částí nádoby je dejte do středu a naopak.

Obracení a míchání

Obracením a mícháním vařeného či ohřívaného jídla dosáhnete jeho rovnoměrného prohřátí. Důležité je to zejména u pokrmů s větší hustotou (kaše, omáčky, polévky) a u rozměrnějších jídel (pečení celého kuřete). Mícháním dosáhneme toho, že se nám pokrm nepřipálí, vyrovnají se v něm teploty a tím se celý proces vaření zrychlí. Pokud mícháme, měli bychom tak činit vždy od kraje ke středu nádoby.

S pokličkou nebo bez?

Použitím pokličky při klasickém vaření na sporáku si zkracujeme dobu potřebnou pro přípravu pokrmů. To samé platí i v případě mikrovlnné trouby. Navíc přikrytím nádoby nebo talíře pokličkou zadržujeme vlhkost v potravinách, zabraňujeme prskání tuku a šťáv. Nejvhodnější je samozřejmě použití speciální plastové pokličky určené přímo pro vaření v mikrovlnné troubě, protože je opatřena otvory pro únik nadbytečné páry.

Dovařili jsme – co teď?

Jakmile v mikrovlnce dovaříte, měli byste – zejména masité pokrmy, zapékaná jídla, koláče a větší kusy zeleniny, nechat po vyjmutí z trouby stát. Střed tak má dostatek času „dojít“, čímž zamezíte vysušení pokrmu nebo převaření některých jeho částí.

Banánová bábovka z mikrovlnné trouby:
¾ sáčku kypřícího prášku
4 lžíce smetany
2 ks banánů
125 g pískového cukru
50 g másla
2 vejce
200g polohrubé mouky
strouhaný kokos

Oddělíme žloutky od bílků. Utřeme máslo, žloutky a cukr, postupně přimícháváme polohrubou mouku, prášek do pečiva, smetanu a rozmačkané banány. Kdo chce, může přidat ještě 2 lžíce kokosu nebo strouhaných ořechů. Nakonec do těsta lehce vmícháme sníh z bílků. Vymažeme si formu vhodnou pro pečení v mikrovlnce a vysypeme ji kokosem. Těsto nalijeme do formy a dáme do mikrovlnné trouby nastavené na nejvyšší výkon. Pečeme odkryté 8 minut. Bábovku vyndáme, vyklopíme a po vychladnutí můžete v případě chuti ještě polít čokoládovou polevou.

Francouzské brambory z mikrovlnky:
1 malá zelená paprika
2 lžičky oleje
50 ml vody
sůl
pepř
celý kmín
4 malé nové brambory
2 vejce
1 malá cibule
1 rajče
120 g uzeniny

Omyté brambory i se slupkou nakrájíme na 3 až 4 mm tlusté plátky a dáme je do hlubokého talíře. Přidáme na tenké plátky nakrájenou cibuli, osolíme, posypeme kmínem, přidáme vodu a olej. Talíř dáme do mikrovlnky, přikryjeme poklopem, zapneme na 750 až 800W a vaříme 3 minuty. Mezitím si nakrájíme papriku na proužky. Jakmile mikrovlnka vypne, brambory na talíři zamícháme a vmícháme mezi ně papriku. Talíř vložíme znovu na 3 minuty do mikrovlnky. Nakrájíme si uzeninu na kostičky a rajče na čtvrtky. Společně s rozklepnutými vejci tyto ingredience vmícháme do talíře, osolíme a opepříme. Opět vložíme na 3 minuty do trouby, nezapomeneme použít poklop! Ještě jednou brambory odspodu dobře promícháme a dáme na poslední 3 minutky do mikrovlnky.

- jap -

Článek byl zobrazen 30495 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

  • Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol

    Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
  • Kvalitní nábytek české výroby

    Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
  • Schody na zakázku od českého výrobce

    Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
  • Tepelná čerpadla Mach – Chameleon

    Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
  • Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase

    Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
  • Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line

    Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.

Další články na téma Recepty

Začínáme s příkrmy

Začínáme s příkrmy

Podle současných trendů a doporučení Světové zdravotnické organizace i Laktační ligy je ideální děti plně kojit do dovršení věku šesti měsíců. Hodnota a výživnost mateřského mléka pak vzhledem k váze a aktivitě dětí prudce klesá a samotné už nestačí, a tak je po půlroce žádoucí začít s příkrmy. U dětí na umělém mléce se začíná přikrmovat už po ukončení 4. měsíce věku. Jak na to?

 
Co jste možná nevěděli o Coca-Cole

Co jste možná nevěděli o Coca-Cole

Coca-Cola, nápoj oblíbený po celém světě, letos slaví už 120. narozeniny. Snad každý ji alespoň jednou ochutnal nebo si ji jednou za čas dopřává, mnozí jí doslova propadli. Tmavá perlivá limonáda je díky historii plné zvratů opředena řadou legend, mýtů a překvapujících údajů.

 
Letní drinky z nealko vína

Letní drinky z nealko vína

Už jste vyzkoušeli dealkoholizované víno? Pokud ano, tak víte, že chutná stejně dobře jako běžné víno, akorát neobsahuje alkohol, což ocení všichni, kdo alkohol nevyhledávají nebo nesmí. Nealko víno si můžete vychutnávat samotné, nebo si z něj připravit báječné osvěžující letní drinky.

 
Uzení studeneným kouřem - tipy na speciality, které si vyrobíte doma

Uzení studeneným kouřem - tipy na speciality, které si vyrobíte doma

V dnešním článku o domácím uzení se zaměříme na uzení studeným kouřem. Tedy na uzení, při kterém teplota nesmí přesáhnout cca 30 stupňů a doba uzení se většinou nepočítá v hodinách, ale ve dnech.

 
Uzené kuře - jednoduchý návod na uzení drůbeže

Uzené kuře - jednoduchý návod na uzení drůbeže

V předchozích dílech našeho seriálu o uzení jsme udili vepřové maso, klobásy i ryby. Také jsme se podívali na to, jaké dřevo je pro uzení vhodné. V dnešním článku se zaměříme na uzení kuřecího maso.

 
Uzení ryb v domácí udírně

Uzení ryb v domácí udírně

Uzené ryby patří mezi vyhlášené delikatesy. Uzeného lososa nebo makrelu ochutnal téměř každý. Uzený úhoř má, i díky filmu Zlatí úhoři, pověst nepřekonatelné lahůdky. Lahůdkou jsou však i běžně dostupné sladkovodní uzené ryby.

 
Moderní grily Weber - osahejte si kvalitu

Moderní grily Weber - osahejte si kvalitu

Konečně nastává období, kdy si můžeme naplno užívat venkovního posezení s přáteli u dobrého jídla a pití. Na žádné zahradě tak nesmí chybět kvalitní gril, který nám umožní si vychutnat dokonalou chuť i vůni masa. Pokud hledáte skutečnou jedničku, pak jsou to grily Weber, které jsou nejprodávanější a nejznámější na evropském trhu.

 
Medvědí česnek – pěstování, léčivé účinky a nejoblíbenější recepty

Medvědí česnek – pěstování, léčivé účinky a nejoblíbenější recepty

Začátek jara je ideální čas pro sběr jedné z nejoblíbenějších léčivých bylin, kterou je česnek medvědí. Řadíme ho k nejúčinnějším a zároveň nejchutnějším léčivkám, proto se medvědí česnek stal nedílnou součástí přírodního léčitelství a oblíbenou ingrediencí v kuchyni.

 

Zpět na předchozí stránku

Náš tip

PLASTOVÉ RÝHOVANÉ DESKY Z „TRAPLASTU“

Taky nechcete, aby vám podlaha terasy shnila? Tak použijte terasovou rýhovanou desku z materiálu Traplast™. sluší jí to i na balkonech, restauračních zahrádkách, přístavních molech, kolem bazénů.

 

STOLNÍ TERACOTA GRIL JATA GR 559

Využijte grilovací sezónu naplno se stolním teracotovým grilem Jata GR 559 vyrobeným ve Španělsku. Gril disponuje ručně vyráběnou 15 mm keramickou deskou s nepřilnavým povrchem odolným proti poškrábání. Plocha 46 x 28 cm zajistí kvalitní grilování pro všechny druhy mas s unikátní přírodní chutí.

 

Hydromasážní a vířivé vany se světlem

Akce! Vybrané modely masážních a vířivých van za super ceny. Rádi relaxujete ve vaně po dlouhém a náročném dni? Právě pro Vás vyrábíme kvalitní vany vybavené jak hydromasáží, tak i jemnou AIR masáží. Česká výroba, prodloužená záruka, odborná montáž. Vše zajistíme.

 

Nábytek na balkon Adriana 1+2

Elegantní set dvou křesel a stolku skvěle doplní čtecí koutek v obýváku nebo posezení s kávou na terase. Jednotný design usnadní práci při plánování interiéru a kombinace černé barvy se světlým ratanem vytváří moderní vzhled, který vypadá skvěle jednoduše všude.

 

Robotická sekačka od Garlandu

Robotická aku sekačka Riwall RRM 500 APP seká na jedno nabití až 130 min., poradí si i se stoupáním do 15° a snadno se ovládá aplikací, kde můžete nastavit až 4 zóny sekání.

 

ŠIKMÉ A OBLOUKOVÉ PLISÉ ROLETY

Plisé lze zhotovit i v atypických tvarech. Ve většině případů jej lze na rozdíl od atypických hliníkových žaluzií kompletně stahovat a vytahovat.

 

Reklama

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Uzení sýrů v domácích udírnách je velmi populární, protože si celkem snadno můžete vyrobit pochoutku na rodinnou oslavu nebo jen tak na chuť k pivu či vínu. Při uzení sýrů je dobré dodržovat několik základních pravidel, ale zároveň se nebojte experimentovat s chutěmi, kořením i dobou uzení a najděte si svůj oblíbený recept.

 

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Z hlediska teploty rozlišujeme 3 typy uzení, na jejichž specifikaci se v článku zaměříme. A nezapomeneme ani na výběr dřeva, které zásadním způsobem ovlivňuje chuť a vůni hotových vyuzených výrobků.

 

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Udit se dá téměř jakékoliv maso, ne každé je však k uzení vhodné. Vzhledem k tradici domácích zabijaček se v našich končinách k uzení nejčastěji používá maso vepřové. K nejoblíbenějším částem vepřového, které udíme, patří kýta, plec, bok, špek, kotleta nebo krkovice, lahůdkou je také uzené vepřové koleno a jazyk.

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Jak správně udit klobásy v domácí udírně

Jak správně udit klobásy v domácí udírně

Domácí výroba klobás má na našem území dlouhou tradici. Obřad přípravy masové směsi, její plnění do střívek a následné uzení patří neodmyslitelně k domácí zabijačce už celá staletí. I když konzervace masa již není v dnešní době hlavním důvodem uzení, je domácí uzení stále velmi populární. Důvodem je specifická chuť uzených výrobků, a také dostupnost mobilních elektrických udíren, které celý proces uzení značně zjednodušují.

 

Jak správně naložit maso na uzení?

Jak správně naložit maso na uzení?

Jak správně naložit maso na uzení, do láku, či na sucho? Jak připravit solící směs a jak dlouho nechat maso naložené? Celý proces uzení začíná nákupem a naložením masa. Jak na to?

 

Další z této rubriky

Pár rad, jak přes Vánoce extrémně nepřibrat

Pár rad, jak přes Vánoce extrémně nepřibrat

Jaké by to byly Vánoce bez plného pekáče smažených kapřích řízků, kýblů bramborového salátu a plných táců s cukrovím? Nijaké, obyčejné a všední. A tak i většina těch, kteří se přes rok snaží udržet si štíhlou linii, na pár dní před koncem roku poleví ze svých zásad.

 

Jak se vyrábějí nejoblíbenější kysané mléčné výrobky?

Jak se vyrábějí nejoblíbenější kysané mléčné výrobky?

Všude slyšíme, jak jsou kysané výrobky zdravé, jak upravují zažívání a přispívají ke zdravému trávení. Víte však, z čeho se vyrábí? Jaké množství bychom měli konzumovat? Jaké existují druhy kysaných mléčných výrobků, a vyznáte se v nich? Pokud také tápete v tom, jaký je rozdíl mezi kefírem, podmáslím, kyškou či jogurtovým mlékem, čtěte následující řádky.

 

Recepty na tradiční domácí klobásy 2.

Recepty na tradiční domácí klobásy 2.

V prvním díle článku o tradičních domácích klobásách jsme si ukázali recepty na Domácí, Moravské a Chalupářské klobásy. V dnešním článku se podíváme na další klobásy, které si s oblibou ve svých udírnách připravovali naši dědové v Čechách i na Moravě.

 

Těstoviny a jejich domácí výroba

Těstoviny a jejich domácí výroba

Máte rádi těstoviny, ale už vás nebaví vařit pořád dokola jen klasická kolínka, špagety nebo vřetena? Nebojte se být kreativní a naservírujte rodině třeba panzerotti či pappardelle. Jestliže dáváte přednost domácím těstovinám, tak směle do toho. S pomocí moderních robotů snadno vyrobíte takové těstoviny, za které by se nemuseli stydět ani v italské restauraci.

 

Burrito - mexická pochoutka mnoha variací

Burrito - mexická pochoutka mnoha variací

Mexická kuchyně je velmi nápaditá, mísí se v ní různorodé chutě, barvy i druhy koření. Jedním ze základních prvků mexické kuchyně jsou tortilly, což jsou placky z kukuřičné mouky, které mají řadu využití. Slouží k přípravě mnoha typických mexických jídel, mezi něž patří také burrito. Toto ohnivé mexické jídlo si oblíbí snad každý.

 

Avokádo – tipy na využití i pěstování z pecky

Avokádo – tipy na využití i pěstování z pecky

Ještě donedávna bylo avokádo exotickou plodinou, kterou znal u nás jen málokdo. Dnes je však běžně k dostání ve většině supermarketů a tak i my můžeme okusit jeho lahodnou chuť a využívat jeho příznivých účinků na lidský organismus. Kdo má zájem, může si z pecky avokáda vypěstovat také pěknou pokojovou rostlinu.

 

Oblíbené letní ovocné koláče

Oblíbené letní ovocné koláče

Zahrady jsou teď plné nejrůznějšího ovoce, u něhož snad nenajdeme lepšího využití, než jej zapracovat do některého z oblíbených letních koláčů. Ať už jsou to třešně, jahody, rybíz či ostružiny – z toho všeho můžeme vytvořit sladké potěšení pro naše chuťové buňky. Občas je třeba nehledět na kalorie a dát si pořádně do nosu!

 

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Partnerské weby

Reklama

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

TureckoDovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.