Vestavné trouby – dokonalost pečící automatiky
05.10.2005
Vestavné pečící trouby rozhodně nejsou žádnou novinkou. To ovšem neznamená, že o nich již víme vše, a tudíž nás nemůže nic překvapit. Vestavné trouby s pečící automatikou nabízejí mnoho užitečných funkcí, které je dobré znát a také se podle nich rozhodovat při koupi.
V prvé řadě je nutné zdůraznit, jaký je vlastně rozdíl mezi elektronickým ovládáním a automatikou. Elektronické ovládání nastaví přesně teplotu, čas a způsob ohřevu. Automatika pečení laicky řečeno přesně ví, co s pokrmem. Zadáte pouze druh pokrmu a jeho váhu, zbytek zvládne trouba sama. Všechny trouby, které tento systém nabízí jsou charakterizovány jako multifunkční a řadí se do vyšší cenové kategorie.
Co automatika umí
Každý z výrobců používá trošku odlišný způsob nastavení programu, podobně jako je tomu například u videí, televizí apod. Trouby shodně nabízí výběr z několika přednastavených programů-receptů (až 50 programů), které kuchaře vedou krok za krokem ke zdárnému konci. Po zvolení programu nám trouba napoví, na který rošt pekáč položit, a také se sama zapne. Na displeji se objeví přibližná doba pečení a několik minut před koncem programu nás trouba zvukovým signálem upozorní, že je na čase zkontrolovat stav pečení. Není třeba se děsit toho, že začneme všichni péct na chlup stejná kuřata, protože vše programuje trouba. Každý si může uložit do paměti svůj vlastní recept nebo k pečení použít pouze elektronické nastavení teploty, způsob ohřevu a experimentovat.
Pečící sonda
Pečící sondu lze použít pouze při pečení masa a většinou také pouze profesionální kuchaři ví, jak na to. Podle teploty jádra masa lze totiž poznat, zda je již upečené. Podle doporučení a druhu masa se navolí teplota, úroveň zásuvky a druh ohřevu. Je-li dosažená požadovaná teplota jádra masa, zazní zvukový signál.
Dražší modely vestavných trub umožňují také vaření v páře – více o parních troubách v článku Parní trouba – nový způsob vaření.
Někteří výrobci nabízí také takzvané nízkoteplotní pečení, která má svůj původ ve Skandinávii. Pokrm se začíná péci na vyšší teplotu (120 – 150 st. Celsia) a poté se pozvolna dopéká při teplotě kolem 80 st. Celsia. Výsledkem je křehké, šťavnaté a maso. Nejčastěji se tento způsob používá na ryby a libové maso.
Nezapomeňte, že by s vámi měla trouba komunikovat česky, abyste později nezjistili, že vaše znalosti němčiny nejsou takové, jako za školních let a vy nezvládnete ani upéct kuře bez slovníku. Nejlevnější vestavné trouby s pečící automatikou lze pořídit přibližně za 20 tisíc korun, ty nejdražší i za 60 tisíc.
Foto: archiv firem Miele a AEG
Články s podobnou tématikou
Trendy v kuchyni - varná deska
Radost vařit
Článek byl zobrazen 8458 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Proč mít výklopy v horních skříňkách v kuchyni
Plánujete novou kuchyň? Měla by být nejen krásná, ale i praktická. Pořádně si promyslete její uspořádání a nezapomeňte ani na funkční prvky jako je kvalitní kování. Představujeme vám systémy výklopů pro horní skříňky, které se snadno otevírají a umožňují dobrý přístup.
Nepostradatelní pomocnící pro milovníky ovoce a zeleniny
Věděli jste, že existuje loupač hrášku, odstraňovač stopek z jahod, kráječ ananasu nebo speciální mlýnek na bylinky? Možná si ťukáte na čelo, ale až tyto kuchyňské zlepšováky poznáte a vyzkoušíte, možná si budete říkat: „Jak jsme bez nich doposud mohli žít?“.
Drátěný program UVAX - přehledná kuchyň v elegantním designu
Aby byla příprava jídla příjemná, je třeba mít kvalitně vybavenou a přehlednou kuchyň. Každá hospodyňka ale ví, jak je někdy těžké udržet v ní pořádek. Díky drátěnému programu české firmy UVAX, s. r. o. však získá každá vařečka, naběračka, kořenka a další potřeby své místo. Kuchyň bude krásně přehledná a vy budete vždy vědět, kam pro co sáhnout.
V čem vařit, když je nabídka tak široká...?
Máte doma nádobí „co kus to originál“ a rozhodli jste se koupit nové? Myslíte si, že je jedno, jak vypadá a z čeho je vyrobeno? Omyl! Správnou volbou nádobí totiž ovlivníte spotřebu energie i své zdraví.
Regálové systémy na víno a domácí skříně na víno
Víno při skladování potřebuje specifické podmínky, které vytvoříte ideálně ve vinném sklepě. Ke skladování můžete v domácnosti využít i malé vinotéky, klimatizované skříně na víno, ve kterých jsou podobné podmínky jako ve sklepě – stálá teplota, správná vlhkost, tma a žádné vibrace. Jak a čím si vybavit vinný sklep a jak si vybrat vhodnou skříň na víno?
Radost vařit
Pravděpodobně se většina z nás shodne na tom, že i nádobí, ve kterém připravujeme pokrmy, prodělalo za posledních několik desítek let řadu zásadních změn. Vaření se tak v mnoha ohledech stalo příjemnou záležitostí i pro méně zdatné kuchaře.
Kořenky, hmoždíře, mlýnky na koření a uchování koření
Každý správný kuchař či kuchařka má ve své kuchyni nejrůznější druhy koření, z nichž mnohé používá neustále a jiné zase jen výjimečně. Aby se ovšem jednotlivé druhy koření nepletly, je dobré si na ně pořídit praktické a zároveň vkusné kořenky. Podle toho, co se nám líbí, si můžeme vybrat kořenky za pár korun, ale také za pár tisíc, záleží jen na nás.
Vaření bez plynu a elektřiny? Jde to!
Pokud se chystáte koupit chatu nebo chalupu, která splňuje všechna vaše přání, požadavky a kterou jste si zamilovali na první pohled, ale odrazuje vás absence elektrické elektřiny a plynu, pak vězte, že i bez toho se dá příjemně užívat volných dní a dokonce i bezproblémově vařit. Postačí k tomu nejen návrat ke starým dobrým kamnům s pecí, ale také trocha důvtipu.