Reklama

Vaření v mikrovlnné troubě

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

29.07.2012

Mikrovlnná trouba je skvělým pomocníkem každé moderní kuchyně. Spousta lidí ji používá k ohřevu nebo rozmrazování potravin, dnešní mikrovlnky toho však umí mnohem více. Multifunkční mikrovlnné trouby je možné využívat na vaření, pečení, dušení či grilování. Příprava jídla tak bude časově méně náročná než na sporáku a výsledek přitom stejně chutný.

Mikrovlnná trouba je malý, nenáročný a pohotový pomocník, který má v kuchyni mnohostranné využití. Nejenže spoří čas a energii, ale také dokáže zachovat nutriční hodnotu potravin – jejich vzhled, barvu a šťavnatost. Zachovány jsou také vitamíny a struktura pokrmu. Vaření v mikrovlnce je vhodné pro lidi držící dietu, protože k přípravě jídel není zapotřebí takové množství tuku, jako při běžném vaření. Někdy je dokonce možné tuk vynechat úplně.

Některé moderní mikrovlnné trouby jsou vybaveny speciálními funkcemi, jako jsou například snímače teploty, nebo dokonce přeprogramované recepty. Vaření je tak mnohem snadnější, protože nemusíte pokrm neustále hlídat a kontrolovat v jakém je stavu. Mnohé dnešní trouby mají navíc jakýsi šestý smysl, kdy dokážou v průběhu vaření reagovat na aktuální stav pokrmu a jednoduše tak přizpůsobit délku a intenzitu vaření.

Nádobí vhodné do mikrovlnky

Pokud chcete vařit v mikrovlnné troubě, budete potřebovat vhodné nádobí. V obchodech se dnes již prodává nádobí speciálně určené pro vaření v mikrovlnné troubě. Nejvhodnější je použití nádobí z varného skla nebo porcelánu, kterým mikrovlny lehce pronikají a jídlo tak dostává maximální množství energie. Možné je však také použití nádobí z keramiky, umělé hmoty (odolávající vysokým teplotám) či kameniny, která však musí být opatřena glazurou. Pozor si dejte na kovové a smaltované nádoby, ale také na keramiku či porcelán dekorovaný kovem nebo jakékoliv nádobí se zlatým či stříbrným okrajem.

Praktická sada tří hnců Tescoma Microline s poklicemi o objemech 1, 1,5 a 2,5 l série Microline vám ušetří čas i námahu. V těchto hrncích můžete jídlo uchovávat v mrazničce, poté jej rozmrazit v mikrovlnné troubě a pak jej rovnou servírovat.

 

V současné době je možné zakoupit také speciální keramickou pečící misku, jejíž dno je opatřeno povlakem z kysličníku zinečnatého. Ten absorbuje mikrovlny a tím se ohřívá. Miska se skvěle hodí pro přípravu mas, zajistí totiž krásné zhnědnutí pokrmu. Pokud si s vhodností konkrétního nádobí nejste jistí, vložte jej na 15 sekund do mikrovlnné trouby. Jestliže je po vyjmutí na dotyk teplé, na přípravu ani k ohřevu jídel toto nádobí nepoužívejte. Výhodou oproti klasickému vaření je, že v mikrovlnce můžete používat nejen velké nádoby, ale také hrnky, talíře, skleničky a nejrůznější další nádobí. Optimální je, aby mělo zakulacený povrch, protože tak bude mikrovlnná energie rovnoměrně pronikat do pokrmů. Čtvercové nebo obdélníkové nádoby nejsou vhodné.

Tlakový hrnec o objemu 2,5 l série Tescoma Microline vám ušetří čas i námahu. Vynikajicí pro přípravu jídel v mikrovlnné troubě při zvýšeném tlaku. V tomto hrnci můžete jídlo uchovávat v mrazničce, poté jej rozmrazit v mikrovlnné troubě a pak jej rovnou servírovat. 250 Kč

Praktická oválná napařovací mísa o objemu 1,2 l série Tescoma Microline vám ušetří čas i námahu. V této míse můžete jídlo uchovávat v mrazničce, poté jej rozmrazit, napařit či uvařit v mikrovlnné troubě a pak jej rovnou servírovat. 169 Kč

Fólie, sáčky a další pomocníci

Pro přikrytí pokrmů jsou vhodné mikroténové či papírové sáčky, ubrousky nebo igelitová fólie. Úplně nejvhodnější je však použití speciálních fólií určených přímo k přípravě jídla v mikrovlnné troubě. Také v mnoha obchodech s domácími potřebami dnes již koupíte umělohmotné poklopy různých velikostí, které jsou také velmi vhodné. Vyhněte se použití alobalu nebo alobalových tácků. Pokud děláte špízy, nahraďte kovové jehly klasickými špejlemi. Rovněž příbory do mikrovlnné trouby nepatří.

Doba přípravy pokrmů

Mikrovlny pronikají asi 1 cm do potravin, ohřívají je tedy poměrně rychle. To, jak dlouho bude příprava jídla v mikrovlnné troubě trvat, ovlivňuje řada faktorů – teplota potravin, množství, tvar, povaha použitých surovin a další. Důkladné zahřátí je však velmi důležité, protože například maso může obsahovat různé škodlivé mikroorganismy, jako je salmonela, listerie, clostridie a další, které se teplem zničí. Nedostatečný ohřev by v tomto případě pro člověka mohl znamenat nepříjemné zdravotní potíže způsobené těmito bakteriemi.


Ať chcete jíst zdravě či i zhubnout, pomůže vám s tím multifunkční mikrovlnná trouba Whirlpool JT 369 SL, kterou znáte z pořadu Jste to, co jíte. Mikrovlnka nabízí všechny kombinace inteligentních funkcí 6. smysl – pro zapékání, vaření v páře či ohřívání pokrmů. 6490 Kč

Silnější potraviny je potřeba vařit déle, jestliže chcete společně připravovat potraviny různých velikostí, myslete na to, že menší kousky budou rychleji hotové. Je proto dobré menší kousky umístit do středu, kde proudí méně energie. Stejně tak, čím větší množství potravin máte, tím se doba přípravy prodlouží. Nezapomeňte, že kosti odvádějí teplo, proto pokud chcete vařit maso, je vhodné jej vykostit. Příprava tak bude rychlejší a ohřev rovnoměrnější.

Aby byl ohřev rovnoměrný

Při vaření nebo ohřevu potravin v mikrovlnné troubě musíte dbát na několik zásad. Spěchat se příliš nevyplácí, protože může dojít k nerovnoměrnému zahřátí. Na povrchu je pak jídlo tak vařící, že může spálit, přitom vevnitř zůstává studené. Potraviny by neměly být poskládány na sebe do výšky, ale rozmístěny rovnoměrně a stejně daleko od sebe. Když vaříte potraviny, které mají jemné a tenké konce (například ryby, chřest, stehýnka, pórek a podobně), dávejte je silnějšími částmi do středu talíře nebo mísy. Jejich vaření tak bude rovnoměrnější. Pokud takovýchto kousků máte více, nebojte se je v průběhu ohřevu přerovnat. Z okrajových částí nádoby je dejte do středu a naopak.

Obracení a míchání

Obracením a mícháním vařeného či ohřívaného jídla dosáhnete jeho rovnoměrného prohřátí. Důležité je to zejména u pokrmů s větší hustotou (kaše, omáčky, polévky) a u rozměrnějších jídel (pečení celého kuřete). Mícháním dosáhneme toho, že se nám pokrm nepřipálí, vyrovnají se v něm teploty a tím se celý proces vaření zrychlí. Pokud mícháme, měli bychom tak činit vždy od kraje ke středu nádoby.

S pokličkou nebo bez?

Použitím pokličky při klasickém vaření na sporáku si zkracujeme dobu potřebnou pro přípravu pokrmů. To samé platí i v případě mikrovlnné trouby. Navíc přikrytím nádoby nebo talíře pokličkou zadržujeme vlhkost v potravinách, zabraňujeme prskání tuku a šťáv. Nejvhodnější je samozřejmě použití speciální plastové pokličky určené přímo pro vaření v mikrovlnné troubě, protože je opatřena otvory pro únik nadbytečné páry.

Dovařili jsme – co teď?

Jakmile v mikrovlnce dovaříte, měli byste – zejména masité pokrmy, zapékaná jídla, koláče a větší kusy zeleniny, nechat po vyjmutí z trouby stát. Střed tak má dostatek času „dojít“, čímž zamezíte vysušení pokrmu nebo převaření některých jeho částí.

Banánová bábovka z mikrovlnné trouby:
¾ sáčku kypřícího prášku
4 lžíce smetany
2 ks banánů
125 g pískového cukru
50 g másla
2 vejce
200g polohrubé mouky
strouhaný kokos

Oddělíme žloutky od bílků. Utřeme máslo, žloutky a cukr, postupně přimícháváme polohrubou mouku, prášek do pečiva, smetanu a rozmačkané banány. Kdo chce, může přidat ještě 2 lžíce kokosu nebo strouhaných ořechů. Nakonec do těsta lehce vmícháme sníh z bílků. Vymažeme si formu vhodnou pro pečení v mikrovlnce a vysypeme ji kokosem. Těsto nalijeme do formy a dáme do mikrovlnné trouby nastavené na nejvyšší výkon. Pečeme odkryté 8 minut. Bábovku vyndáme, vyklopíme a po vychladnutí můžete v případě chuti ještě polít čokoládovou polevou.

Francouzské brambory z mikrovlnky:
1 malá zelená paprika
2 lžičky oleje
50 ml vody
sůl
pepř
celý kmín
4 malé nové brambory
2 vejce
1 malá cibule
1 rajče
120 g uzeniny

Omyté brambory i se slupkou nakrájíme na 3 až 4 mm tlusté plátky a dáme je do hlubokého talíře. Přidáme na tenké plátky nakrájenou cibuli, osolíme, posypeme kmínem, přidáme vodu a olej. Talíř dáme do mikrovlnky, přikryjeme poklopem, zapneme na 750 až 800W a vaříme 3 minuty. Mezitím si nakrájíme papriku na proužky. Jakmile mikrovlnka vypne, brambory na talíři zamícháme a vmícháme mezi ně papriku. Talíř vložíme znovu na 3 minuty do mikrovlnky. Nakrájíme si uzeninu na kostičky a rajče na čtvrtky. Společně s rozklepnutými vejci tyto ingredience vmícháme do talíře, osolíme a opepříme. Opět vložíme na 3 minuty do trouby, nezapomeneme použít poklop! Ještě jednou brambory odspodu dobře promícháme a dáme na poslední 3 minutky do mikrovlnky.

- jap -

Článek byl zobrazen 20579 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

Další články na téma Recepty

Dýně, dietní královna sladké i slané kuchyně

Dýně, dietní královna sladké i slané kuchyně

Dýně, podzimní kráska, která se jen velmi pomalu dostává do českých kuchyní. Mnoho lidí si totiž myslí, že z dýně nejde uvařit nic jiného než kompot, ale to jsou na velkém omylu. Dýně má široké možnosti využití, dá se totiž připravovat jak na sladko, tak i na slano. Možná poté, co vyzkoušíte následující recepty, zařadíte dýni častěji na váš jídelníček.

 
Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Cheesecake neboli česky sýrový dort je velmi chutný dezert, jehož původ najdeme ve Spojených státech amerických. Přestože k americkým pochutinám většinou nemáme příliš důvěry, cheesecake je rozhodně něčím, o co bychom naše chuťové buňky neměli ochudit. Je opravdu výborný a kdo jej jednou ochutná, možná si vytvoří malou závislost.

 
Jak se vyrábějí nejoblíbenější kysané mléčné výrobky?

Jak se vyrábějí nejoblíbenější kysané mléčné výrobky?

Všude slyšíme, jak jsou kysané výrobky zdravé, jak upravují zažívání a přispívají ke zdravému trávení. Víte však, z čeho se vyrábí? Jaké množství bychom měli konzumovat? Jaké existují druhy kysaných mléčných výrobků, a vyznáte se v nich? Pokud také tápete v tom, jaký je rozdíl mezi kefírem, podmáslím, kyškou či jogurtovým mlékem, čtěte následující řádky.

 
Už jste ochutnali klokaní maso?

Už jste ochutnali klokaní maso?

Na našem trhu se v poslední době rozšířilo klokaní maso. Můžeme jej zakoupit hned v několika sítích masen i supermarketů a do jídelníčků jej řadí vedle mnoha restaurací i několik cateringových firem, které vaří ve velkém pro jídelny, menzy a bufety. Málokdo však ví, jak klokaní maso chutná a jaké je jeho složení v porovnání s ostatními druhy masa. A proto si o něm pojďme popovídat.

 
Multifunkční hrnec FLAVOUR SAVOUR od britského výrobce Morphy Richards

Multifunkční hrnec FLAVOUR SAVOUR od britského výrobce Morphy Richards

Mne osobně i mé přátele minulý víkend tento produkt učaroval, kdy jsem ho na poslední chvíli vzal do auta na prodloužený víkend s přáteli. Ačkoli jsme se tam restauračně stravovali, tak nebylo nic příjemnějšího, než namísto vařiče a hrnce použít tento přístroj.

 
Slovník italské kuchyně

Slovník italské kuchyně

Co je to „al dente“ nebo „mozzarella“ ví pravděpodobně všichni, ale často se v receptech italské kuchyně setkáte s výrazy, kterým nerozumíte. Náš slovník italské kuchyně vám mnohé objasní.

 
Co s nadúrodou jablek? Jak je uskladnit a zpracovat?

Co s nadúrodou jablek? Jak je uskladnit a zpracovat?

Možností, jak uchovat sklizené ovoce, je několik, ale je třeba s jeho zpracováním spěchat. Poškozená jablka rychle podléhají zkáze a na hromadách v sadu dlouho nevydrží. Jak jablka nejlépe uskladnit, aby ztráty byly co nejmenší?

 
Fondue není pouze jídlo

Fondue není pouze jídlo

Každý milovník fundue vám řekne, že nejde pouze o jídlo, ale doslova o obřad. K fondue je vždy potřeba určitá atmosféra, správné ingredience a hlavně ten správný fondue set. Možná jste dosud nevěděli, že i mezi jednotlivými soupravami existují rozdíly.

 

Zpět na předchozí stránku

Reklama

Náš tip

Prodejna STIHL Vlašim - zaváděcí ceny

Otevíráme pro Vás novou prodejnu a servis značky STIHL. Nakupte u nás pilu, traktor, křovinořez nebo sekačku za lednové zaváděcí ceny.

 

Krepové povlečení české výroby

Vyberte si z více než 200 moderních i klasických vzorů kvalitního českého krepového povlečení. Moderní zapínání na zip či praní na 60°C je u našeho povlečení samozřejmostí.

 

Pronájem mobilní sauny

Využijte unikátní nabídku pronájmu sauny. Rezervujte si naši saunu na víkendovou akci, oslavy nebo jen jako originální doplněk pro romantický víkend. Saunu Vám dovezeme na smluvené místo. Buďte jedineční s naší mobilní saunou.

 

Matrace Store – vše pro zdravé spaní

Specializovaný eshop na matrace, rošty do postele, chrániče, anatomické polštáře a postele. Odborně poradíme při výběru správné matrace pro Vás. Nyní akce „matrace doprava zdarma“!

 

Máte malý byt? Zrušte ložnici!

Potřebujete dětský pokoj, přestěhujte ložnici do obýváku. Pohovka pro trvalé spaní Elis nabízí pohodlné sezení i plnohodnotné lůžko s lamelovým roštem a velmi kvalitní matrací.

 

 

Reklama

Firmy z oboru

Kuchyňské pracovní desky z kamene

Kamenictví Obelisk nabízí kuchyňské pracovní desky z přírodního a umělého kamene, koupelnové desky, schody, parapety a kamenné obklady.

Kvalitní kuchyně plné nápadů

Kuchyňské studio Pelc - moderní i rustikální kuchyně. Kompletní realizace kuchyní od návrhu až po montáž včetně spotřebičů.

Nejčtenější z této rubriky

Tajemství půvabu rustikální kuchyně

Tajemství půvabu rustikální kuchyně

Rustikální je vlastně selský, chcete-li také tradiční nebo klasický. Kde jinde ve svém domově zažíváme chvíle pohody a klidu, než v kuchyni. Tady jsme si jako malí špunti hráli poblíž máminy sukně, později u kuchyňského stolu mastili domácí úkoly a tady voněly ty nejlepší buchty na světě.

 

Nakupujte hrnce a pánve podle varných symbolů

Nakupujte hrnce a pánve podle varných symbolů

Aby pro vás bylo vaření a příprava pokrmů skutečným zážitkem, je třeba mít doma kvalitní nádobí. To musí být nejen krásné a praktické, ale zároveň musí být určeno pro zvolený varný zdroj. Sledováním varných symbolů a piktogramů můžete dnes vařit o něco úsporněji, zdravěji a pohodlněji a hlavně si vybrat to správné nádobí pro varný zdroj, který máte doma.

 

Čím nahradit obklady v kuchyni

Čím nahradit obklady v kuchyni

Při plánování nové kuchyně se snažíme sladit použité materiály. Kuchyň působí jako celek, proto je nutné ji jako celek posuzovat. Podle stylu kuchyňského nábytku ladíme doplňky a další příslušenství. Výrazným prvkem v kuchyni je obklad mezi spodními a horními skříňkami.

 

Ideální teploty a vlhkost pro spokojené bydlení

Ideální teploty a vlhkost pro spokojené bydlení

V celé řadě našich domácností, především pak v těch panelákových, žijeme již dlouhé roky v přetopených místnostech s relativně malou vlhkostí vzduchu. A to má za následek nejen horší kvalitu vzduchu a s tím spojené zdravotní obtíže, ale také podstatně větší náklady na vytápění. A jaké, že jsou ideální teploty, které budou šetřit naše zdraví i peněženku?

 

Čištění a náprava poškrábaných CD a DVD nosičů

Čištění a náprava poškrábaných CD a DVD nosičů

Chtěli jste si doma pustit oblíbenou hudbu, nebo si prohlédnout fotky z dovolené, ale zjistili jste, že se dané CD nebo DVD v mechanice nenačítá, nebo jak se říká „skáče“? Zatím není důvod propadat panice, že jsou veškerá data nenávratně ztracena. Existuje totiž několik šikovných pomocníků, kteří nám mohou pomoci problém poškrábaného či špinavého disku vyřešit.

 

Nádobí vhodné do trouby

Nádobí vhodné do trouby

Dobře zvolené nádobí je nezbytné kuchyňské vybavení, bez kterého se při pečení v troubě neobejdete. Koupit to správné nádobí vhodné do trouby není vůbec jednoduché. Nabídka je veliká a každý výrobce se snaží pomocí triků a reklam přesvědčit, že právě jeho nádobí je to pravé ořechové. Přitom třeba ani neví, v jaké troubě pečete.

 

Osvětlení kuchyně a jídelny

Osvětlení kuchyně a jídelny

Zvolit správné osvětlení kuchyně je velmi důležité z hlediska pracovního, ale také uživatelského komfortu. Kuchyň či kuchyňský kout je totiž pracovištěm, kde se vaří, ale zároveň i prostorem, kde se setkáváme s blízkými lidmi. Měla by být proto nejen praktická, ale také útulná. A jistou dávku útulnosti můžeme navodit právě pomocí nejrůznějších světel.

 

Malá kuchyň - více přemýšlení

Malá kuchyň - více přemýšlení

Pořekadlo, co je malé, to je milé, platí i o kuchyních. Ani v jejich případě nemusí být malý prostor handicapem. Ovšem za předpokladu, že chybějící metry čtvereční nahradíte skutečně racionálním uspořádáním a vybavením.

 

Další z této rubriky

Jak vybrat sušičku prádla aneb na co všechno při výběru myslet?

Jak vybrat sušičku prádla aneb na co všechno při výběru myslet?

Chcete se zbavit strachu, že vám nestihnou uschnout šaty na večeři? Nebo nemáte dostatek prostoru na sušení prádla a zároveň chcete ušetřit nějaký čas? Pak si pořiďte sušičku prádla. Pro někoho může tento spotřebič znamenat zbytečnou ztrátu místa i peněz, ale její přednosti nakonec určitě oceníte.

 

Barové posezení

Barové posezení

V posledních letech začaly i do malých českých kuchyní pronikat barové pulty. Ty slouží nejen jako odkladová plocha, ale především jako místo pro příjemné posezení s přáteli či pro vychutnání si šálku ranní kávy. Ani jedno se ovšem neobejde bez pohodlné barové židle, která se tak stává nedílnou součástí našeho interiéru.

 

Pultové neboli truhlicové mrazáky šetří energii i peněženku

Pultové neboli truhlicové mrazáky šetří energii i peněženku

Pultové mrazáky mají svůj význam ve větších domácnostech, které často zpracovávají a uchovávají větší množství potravin, a nemusí to být jen přebytky ze zahrádky nebo zabijačkové sezónní zásoby. Mrazáky ocení všichni, kteří jsou zvyklí nakupovat v delších časových intervalech.

 

Poradna: Zařízení kuchyně v novostavbě rodinného domu

Poradna: Zařízení kuchyně v novostavbě rodinného domu

I přesto, že spojení kuchyně, jídelny a obývacího pokoje je v dnešních interiérech více než trendem, ne každý po takovém řešení touží. Majitelé rodinného domu, jehož kuchyň byla tentokrát v poradně řešena, do této skupiny patří a mají k tomu důvod.

 

Proč bychom měli vařit v kvalitním nádobí?

Proč bychom měli vařit v kvalitním nádobí?

Za poslední dva tři roky se stále větší počet zákazníků vrací ke kvalitním výrobkům vyrobeným v Evropě. To platí také u nádobí, na kterém si denně připravujeme jídlo a kde jde v prvé řadě o naše zdraví.

 

JENA-nábytek – vybíráme kuchyňskou linku

JENA-nábytek – vybíráme kuchyňskou linku

Rozhodli jste se pro nákup nové kuchyňské linky a řešíte otázku, jak by vlastně měla vypadat? Jelikož je pořízení kuchyňské linky dlouhodobou investicí, je třeba zvážit všechny důležité aspekty. Na co se tedy při výběru kuchyňské linky zaměřit, abychom získali skutečně praktický a funkční prostor, kde budeme mít vše po ruce a kde bude radost vařit?

 

Výběr kuchyňského studia

Výběr kuchyňského studia

Přestože je na trhu kuchyňských studiích, prodejců nábytku i specializovaných truhlářů dostatek, vybrat si novou kuchyni není vůbec jednoduché. Správné rozvržení kuchyně je věda, a je tedy lépe si nechat poradit od odborníků. Každá kuchyň je totiž originál.

 

Stropní odsavače par

Stropní odsavače par

Ne vždycky se z kuchyně linou jen příjemné vůně, občas se stane, že se nám povede i něco připálit. Takového zápachu se samozřejmě chceme co nejdříve zbavit. Otevřené okno příliš nepomáhá, vyhráno tak mají ti, kdo si domů pořídili stropní odsavač, který zajistí co nejrychlejší odsání výparů z místnosti.

 

Partnerské weby

Reklama

 

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

Turecko-Dovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.

Mapa webu | nastavit jako domovskou stránku

© Bydlení pro každého  |  webdesign a programování: weto.cz webdesign
RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . TOPlist