Uspořádání kuchyňské linky, skříněk a šuplíků
29.12.2011
Kuchyně je centrem každé domácnosti, a ač se vám to možná nezdá, trávíme v ní více času, než v kterékoliv jiné místnosti v domě. Aby dokonale sloužila svému účelu, je důležité především funkčně zařídit kuchyňskou linku. Nemluvíme jen o sporáku, troubě a pracovní desce, důležité je rovněž uspořádání skříněk a přístup do úložných prostor.
Kuchyně je královstvím každé správné hospodyňky. Ta se v ní ale bude umět pěkně „otáčet“, jen v případě, že bude mít kuchyňská linka správné ergonomické uspořádání. Vše musí být při ruce, aby uživatel kuchyně měl při práci dokonalý komfort. Není nic horšího, když na plotně připravujete jídlo a nevíte kam sáhnout pro kořenky nebo ve kterém šuplíku najdete vařečky. Abyste se ve vlastní kuchyni necítili ztraceně, stačí se řídit několika snadnými pravidly.
Kuchyni plánujte dopředu
Uspořádání kuchyně je dobré si promyslet ještě před její samotnou koupí. Je dobré vědět, co od ní očekáváte, jaký systém práce preferujete a pro kolik osob nejčastěji jídlo připravujete. U kuchyňské linky je třeba myslet na to, že vám bude sloužit po mnoho let. Průměrná životnost kuchyně je asi 20 let, proto je třeba velmi dobře zvážit její celkový koncept. Jen díky tomu si zajistíte racionální provoz v kuchyni a budete si moci vychutnávat radost a prožitek z každodenního vaření.
Až budete zvažovat dispozice kuchyňské linky, myslete na to, že kuchyň není jen místností, kde se vaří, ale také stoluje, myje nádobí a uskladňují potraviny. Základem úspěchu je sice správné umístění sporáku či varné desky, pracovní plochy a mycího centra (kuchyňský dřez s odkapávací plochou, popřípadě myčka nádobí), ale také rozmístění jednotlivých skladovacích prostor. U těch mluvíme nejen o skladování potravin, k čemuž slouží lednička s mrazákem či špajz, ale také skříňky pro uložení nejrůznějšího nádobí.
Kuchyně a její zóny
Kuchyň je možné rozdělit do pěti základních zón tak, aby maximálně sloužila svým majitelům.
1. potravinová zóna – nejčastěji se umisťuje na levý okraj kuchyňské linky. Je to oblast, v níž se nachází zásoby jídla, které se nejčastěji dávají do výsuvných skříněk. Skříňky ještě mnohde nahrazuje spíž. V moderních kuchyních jsou k vidění potravinové skříně či dělící systémy, které skvěle zpřehledňují uskladněné potraviny. Do této zóny spadá také lednice.
2. úložná zóna – oblast sloužící pro umístění nádobí, jako jsou talíře, hrnky, skleničky a příbory. Takové nádobí, jako jsou hrnce, pokličky a pánve, je však dobré mít uložené co nejblíže u sporáku – tedy ve vařící zóně. Oproti tomu talíře, skleničky a příbory je dobré skladovat v blízkosti jídelního stolu. Horní skříňky úložné zóny by měly být umístěny do takové výšky, aby do nich pohodlně dosáhla většina členů domácnosti.
3. pracovní zóna – tato zóna by se měla vyskytovat mezi dřezem a varnou deskou. Je místem pro přípravu potravin a odkládání kuchyňských pomůcek, proto by měla být nejen dostatečně velká, ale i přiměřeně vysoká. Délka pracovní plochy by měla být alespoň 90 cm, šířka 60 cm a výška by měla být přizpůsobena výšce osoby, která v kuchyni nejčastěji vaří. Správnou výšku je možné určit pokrčením paže - pracovní plocha by měla začínat v úrovni 10 centimetrů od loktu. Pod pracovní zónou, ale také v jejím okolí by se měl nacházet dostatek vestavěných či výsuvných úložných prostor. Praktické zásuvky na ukládání příborů, vařeček a dalších potřeb by měly být mělké, abychom každou vařečku nemuseli dlouho hledat.
Do úložných prostor v blízkosti pracovní plochy je také dobré umístit nebo rovnou zabudovat nejrůznější kuchyňské roboty, ruční mixéry, šlehače, váhy, ale také náčiní, jako jsou nože nebo prkénka. Kdo dává přednost závěsným systémům na vařečky, naběračky, paličky na maso a podobně, měl by si je umístit do takové výšky, aby na ně vždy bez problémů dosáhnul.
4. mycí zóna – do této zóny patří samozřejmě dřez a myčka. Oblast se dřezem by měla být dostatečně vysoká, abychom se nemuseli při mytí nádobí příliš hrbit. V blízkosti dřezu by pochopitelně neměla chybět skříňka pro uložení mycích prostředků, saponátů a utěrek. Dřezové skříňky jsou však také vhodné pro ukrytí odpadkového koše, tablet do myčky, houbiček na nádobí nebo nákupních tašek.
5. zóna vaření a pečení – tato zóna může být včleněna do prostor kuchyňského ostrůvku. Její součástí je samozřejmě sporák, trouba, popřípadě i mikrovlnka. Rozmístění kuchyňské linky je ideální v případě, kdy sporák, lednice a dřez mezi sebou tvoří rovnoramenný trojúhelník.
Plynový sporák z bezpečnostních důvodů neumisťujte pod okno. Troubu je zase dobré umístit do úrovně očí, abyste šetřili svá záda. V této zóně je potřeba mít nejvíce po ruce hrnce a pánve, proto nezapomeňte na vhodné skříňky.
Při plánování vaší kuchyně se však nemusíte nutně držet těchto zásad. Sami si rozmyslete, jaké kuchyňské náčiní si schováte do šuplíků a přihrádek a jaké si chcete nechat venku vystavené. Jen vy sami víte, co nejvíce využíváte a potřebujete mít stále po ruce. Jedině tak bude chod vaší kuchyně co nejplynulejší.
- jap -
Foto: Kuchyně Schüller
Související články
Kořenky, hmoždíře, mlýnky na koření a uchování koření
Spotřebiče do rustikální kuchyně
Osvětlení kuchyně a jídelny
Antibakteriální dřezy aneb skutečná čistota v kuchyni
Kuchyňská pracovní deska může mít mnoho podob
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Kuchyně
Článek byl zobrazen 51823 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
Další články na téma Kuchyně
Jak vyřešit rohové skřínky a šuplíky v kuchyni
Aby byla kuchyň dokonale funkční, měly by být jednotlivé věci v ní a kuchyňské náčiní dobře dostupné. Kuchyňská linka by měla umožňovat prakticky využívat veškerý prostor. Jak to ale udělat v případě rohové kuchyně? O přehledné uložení a dobrou přístupnost věcí v rohových skříních se postarají výsuvné systémy.
Jak zařídit malou kuchyň?
Pokud vaše kuchyň nepatří zrovna k největším, pak jistě víte, že je třeba v ní maximálně využít každého centimetru. Jistě chcete, aby byla hezká na pohled, ale zároveň také dokonale funkční. Jak tedy vhodně zařídit malou kuchyň tak, aby poskytovala dostatek prostoru a pohodlí při práci? Máme pro vás pár praktických tipů.
Osvětlení v kuchyni – jak vybírat, kam ho umístit a jak ho ovládat
Kuchyně je srdcem domova, místem, kde se připravují jídla, sdílí rodinné chvíle a setkávají přátelé. Správné osvětlení kuchyně hraje klíčovou roli, neboť kombinuje funkčnost s estetikou. Při výběru osvětlení v kuchyni je třeba zvážit několik aspektů: typ osvětlení, jeho umístění a způsob ovládání.
Žulové pracovní desky do kuchyně jsou téměř nezničitelné
Přírodní kámen je v interiérech velmi oblíbený nejen jako dlažba, ale využití najde i v kuchyních jako materiál na výrobu pracovní desky nebo obklad stěn. Nejčastěji se používá žula, neboť splňuje všechny požadavky, které na kuchyňskou desku máme – trvanlivost, odolnost a jedinečný design.
Kuchyňské desky z umělého neboli technického kamene
Kuchyňská pracovní deska je nejpoužívanější část kuchyně, na které denně připravujeme pokrmy, krájíme, odkládáme nádobí, a proto by měla být vyrobena z materiálu, který takové zatížení snese. Jednou z možností je kuchyňská deska z umělého kamene, tedy konglomerátu vyrobeného z přírodního kamene. Tyto desky vynikají užitnými vlastnostmi, atraktivními povrchy i barevností.
Použití kamene v kuchyni
Kuchyň dávno není pouze místností na vaření. Je součástí vašeho interiéru, a proto jsou na její podobu kladeny mnohem vyšší nároky než dřív. Při výběru materiálu stále více lidí upřednostňuje kámen. Kámen patří mezi luxusní materiál, ale pro jeho uplatnění v kuchyni platí pravidlo střídmosti. O možnostech jeho využití se dočtete v následujícím článku.
Způsoby otevírání kuchyňských dvířek
Při plánování kuchyně je nábytkové kování jednou z klíčových otázek. Od něj se totiž bude odvíjet způsob otevírání jednotlivých skříněk i volba úchytek. Jednou z možností a trendů posledních let je také nábytek bez úchytek. Pojďme se na problematiku otevírání kuchyňských skříněk a šuplíků podívat blíže.
Moderní kuchyně se hodí do novostavby i na chalupu
Moderní kuchyně jsou charakteristické zejména čistými jednoduchými liniemi, nadčasovým designem a použitými materiály. O moderním stylu kuchyně většinou uvažujeme v souvislosti se zařizováním novostavby, ale vhodně zvolená moderní kuchyně perfektně zapadne i na chalupu nebo do domu na venkově.