Tanec s kuchyňským náčiním
01.06.2010
Kuchyňské náčiní v domácnosti patří k nejčastěji používanému nádobíčku při vaření. Naběračky, obracečky, vidličky na maso, kleště, hřebeny na špagety a další pomocníky nakoupíme většinou v obchodech s kuchyňskými potřebami, kde určitě najdeme dostatečně pestrý výběr základních i méně známých kuchyňských pomůcek.
Kuchyně plně vybavená kuchyňským náčiním je základem každé domácnosti. Některé druhy kuchyňského náčiní mají všestranné použití a jiné zase jen jeden jediný speciální účel. Vybírat můžeme jak z těch denně používaných a nepostradatelných kousků i výrobků značně specializovaných nebo určených pro absolutní začátečníky či tak trochu pro líné, což může být zrovna šťouchač na brambory, pinzeta na rybí kosti, kráječ na vejce nebo hřeben na cibuli, kterým nabodneme cibuli a pak teprve krájíme. Má se tím zabránit říznutí a taky, aby nenačichla ruka pachem cibule.
Běžné druhy pomůcek – základní sada
Obracečka je nepostradatelnou pomocnicí, kterou použijeme nejen při obracení volského oka, ale ve vánočním čase pomůže při podebírání křehoučkého a horkého cukroví při přenášení z plechu. Obracečka se osvědčí zaručeně také při odstraňování přilepeného těsta na pracovní ploše. Šlehací metla je další klasická kuchyňská pomůcka, která našlehá, uhněte i zamíchá. Důležité jsou také kuchyňské nůžky, jimiž naporcujeme upečenou drůbež nebo nadrobno nakrájíme třeba konzervovaná rajčata přímo v otevřené plechovce.
Určitě by v domácím sortimentu neměla chybět škrabka na brambory a na loupání zeleniny, kterou určitě bez potíží seženete i vyrobenou pro leváky. Se škrabkou se dají vytvořit hezká kouzla nejen v čínských nudlích z hoblinek mrkve, ale třeba čerstvý parmezán na zeleninovém salátu nebo zmrzlinový pohár sypaný hoblinkami kokosovými případně čokoládovými vypadají taky znamenitě.
Podobnou službu vám udělá dekorační nůž na kůru z citrusů. Jeho výhodou je hlavně fakt, že odstraní citronovou kůru bez bílé části, pod níž se skrývá dužina plodu. Kůru pak po nasušení určitě v kuchyni ještě uplatníte. Dekorační nůž poslouží určitě také k jiným typům vykrajování. Koktejlové sklenice – výšky budou vypadat skvěle ozdobené dlouhými proužky slupek od jakéhokoliv druhu ovoce nebo zeleniny.
Na sorbet můžeme použít místo klasické naběračky na zmrzlinu spíše vykrajovátko kuliček a sorbet pak bude vypadat určitě mnohem lépe. Takové vykrajovátko pomůže snadno vybrat třeba chlupatý střed z artyčoku, z něhož nejdříve odtrhneme vnitřní listy a pak střed snadno vyloupneme pomocí tohoto šikuly.
Další pomocníci a speciální vychytávky
Neocenitelnou službu nám vykonají nejrůznější struhadla a struhadélka. Například struhadélko na muškát jde pořídit jako menší klasické struhadlo nebo jako mlýnek na pepř. Loupák na česnek a lis na česnek se v domácnosti uplatní skoro vždy. Speciální struhadélko na česnek zabrání říznutí a také omezuje pach. Stroužky jím jdou pokrájet na velmi jemné plátky a opačnou stranou se česnek dá drtit úplně na jemno.
Na pizzu si určitě pořídíme speciální rádýlko, což je vlastně malé kolečko se zoubky na rukojeti. Pizzu lze nakrájet ale také speciálním trojhranným širokým nožem z černého nylonu. Pizza s ním bude šetrně nakrájená, protože se s ním nepoškodí teflonová forma na pizzu. Plochou stranou nože se pak dají jednotlivé dílky jednoduše přesunout na talíř.
Nejrůznější druhy otvíračů a zavíráků jsou už dnes dotažené téměř k dokonalosti. Pokud otevřete specializovaným a snadno ovladatelným otvíračem třeba láhev piva nebo vína, pak pokud nedopijete, určitě máte na výběr z mnoha druhů uzávěrů na pivo, sekt či víno. Všechny už umí zabezpečit láhev tak, aby v ní nápoj nezvětral a vydržel docela dlouhý čas použitelný.
V kuchyni jsou nepostradatelné nejrůznější sítka a cedníky na slévání vody z hrnců nebo na pasírování zeleniny či ovoce. Při výběru a nákupu upřednostňujeme raději kovové, neboť jsou pevnější, snesou vyšší teploty než plastové a jejich použití je pak všestrannější. Pokud nám chybí ve výbavě kuchyňského náčiní klasický váleček, nezoufejte, protože si ho můžete provizorně nahradit čistou skleněnou lahví. Zato mašlovačky je určitě dobré mít stále po ruce. Dobrým tipem může být například šroubovací sklenice, která je zčásti naplněná olejem. V jejím uzávěru vytvoříme otvor, jímž mašlovačku snadno prostrčíme. Bude tak stále připravená k akci a zároveň si ušetříme nejen čas, ale také mastné nádobí.
Kvalitní nerez, dřevo a plast
Pokud jde o materiál, tak nejrůznější druhy kuchyňského náčiní lze vybírat z nepřeberné nabídky trhu, prakticky ze dvou skupin. Jedná se o nerez a černý nylon. Mezi oběma materiály se objevují ještě jejich různé kombinace. Především na rukojetích se objevuje materiál podobný gumě zvaný santopren, který zamezí případnému spálení nebo klouzání náčiní v ruce.
Nejvhodnějšími materiály pro veškeré kuchyňské náčiní je kvalitní nerez a klasické dřevo. Pro kuchyňské náčiní ať už se jedná o nejrůznější měchačky, vařečky či kvedlačky bude asi nejlepším materiálem tradiční dřevo. V domácnostech se ale nejčastěji používá plastové kuchyňské náčiní. Plasty však mohou být potenciálním zdrojem uvolňování chemikálií do potravin, i když obvykle nehrozí akutní otravy se smrtelnými důsledky. Plasty a výrobky z nich mohou působit jako zásobárna organických sloučenin, které se v průběhu své životnosti uvolňují do potravin, s nimiž jsou ve styku.
Pořádek v kuchyni
Na uskladnění pomocníků v kuchyni, tak aby bylo stále po ruce, je vhodné pořídit si stojan na kuchyňské náčiní. Pořádek v kuchyni vám usnadní možná drátěný program, což jsou vlastně kovové věšáky, na kterých budou potřebné nástroje stále na jednom místě a vždy v dosahu. Na vařečky a jiné kuchyňské náčiní se může hodit stojan s ručně malovanou keramikou značky Oniria. Dalším tipem může být box na kuchyňské náčiní z bambusového dřeva, v němž budete mít vše, co potřebujete k vaření vždy po ruce, včetně kuchyňské minutky k přesnému měření času a chňapek, abyste se při tom nespálili.
-ar-
Foto: archiv firem Eva Solo, Zack, Joseph.Joseph
Články s podobnou tématikou
Designové doplňky na terasu i zahradu
Minikuchyňky aneb vše v jednom na malém prostoru
Speciální přístroje do kuchyně pro nejmenší
Ideální rozmístění kuchyně
Tyčový mixér je šikovný pomocník do každé kuchyně
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Kuchyňské vybavení
Článek byl zobrazen 10975 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Když kuchyňský granitový dřez, tak rozhodně SCHOCK
NanoGranitové a granitové dřezy německého vývojáře a prvovýrobce Schock jsou v současnosti nejmodernějším materiálovým řešením kuchyňských dřezů. Hlavním cílem vlastního vývoje bylo a je dosáhnout odolnosti a hlavně nejnižších nároků na údržbu, aby dřez vypadal při minimální údržbě stále jako nový. Pouze dřezy Schock jsou i přirozeně antibakteriální díky iontům stříbra v základním materiálu.
Vybíráme kuchyňský nůž
Kvalitní kuchyňský nůž je tím nejlepším společníkem každé dobré kuchařky. Vaření s ním je nejen radostí, ale práce jako by sama utíkala od ruky. Proto není divu, že se se svým pomocníkem jen těžko loučíme. Avšak správnou volbou a následnou péčí můžeme docílit toho, že nám vydrží co nejdéle.
Varné sklo nabízí elegantní a praktické vaření i pečení
Umíte se postarat o přípravu stravy ve své kuchyni esteticky a zároveň ekologicky? Existuje mnoho důvodů a také čím dál víc nadšených kuchařů či kuchařek, kteří prosazují ve své kuchyni k vaření či pečení nádobí z varného skla. Nevábně vyhlížející a opálené hliníkové hrnce se staly minulostí. Je třeba uznat, že varné sklo použité místo klasických hrnců a pánví vypadá opravdu stylově.
Kuchyňský dřez - krásný a praktický doplněk každé kuchyně
Vybrat dřez do kuchyně není jednoduché. Je to jedna z nejnamáhanějších věcí na kuchyňské lince, proto si zaslouží vaši pozornost. Pokud se chcete zorientovat v široké nabídce tvarů, materiálů a parametrů, je potřeba se zamyslet nad několika otázkami. Po přečtení tohoto článku vám bude jasné, jaký dřez vaše kuchyně potřebuje.
Smaltované nádobí je klasikou, která si své příznivce získává nejen díky nostalgii
Kdo by neznal hrnce, mísy nebo hrníčky ozdobené bílým vnitřkem a místy oprýskaným povrchem. Smaltované nádobí je klasika, která nám i dnes připomíná dobu našich babiček i prababiček a krásné časy u nich strávené. Jsou věci, ke kterým se s nostalgií rádi vracíme a jednou z nich je i smaltované nádobí.
Elektrická udírna – snadné a rychlé uzení
Vůni uzeného masa odolá jen málokdo. Dnes už nemusíme složitě hledat prostory ani si vyhrazovat dostatek času na jeho přípravu. K tomu, abychom si mohli pochutnat na dobře vyuzené klobáse, šunce či rybě nám totiž poslouží domácí elektrická udírna, v níž si připravíme jakýkoliv pokrm. Je to snadné, rychlé a výsledek stojí za to!
Fondue není pouze jídlo
Každý milovník fundue vám řekne, že nejde pouze o jídlo, ale doslova o obřad. K fondue je vždy potřeba určitá atmosféra, správné ingredience a hlavně ten správný fondue set. Možná jste dosud nevěděli, že i mezi jednotlivými soupravami existují rozdíly.
Kuchyňský dřez s minimální údržbou
Výběr materiálu dřezu nejvíce ovlivní nároky na jeho čištění a jeho budoucí vzhled. K výběru máme mnoho možností. Tradiční nerezové dřezy jsou u dobrých značek i se zajímavým designem, stále však s vyššími nároky na denní údržbu zaschlých kapek vody. Keramické dřezy v kuchyni nejsou právě ideálním materiálem tak, jako je keramika v koupelnách a jejich lesklý křehký povrch je spíše nevýhodou.