Kvalitní brousek aneb ostré nože během chvilky
20.05.2010
Mít v kuchyni ostrý nůž je základ, to vám dozajista potvrdí nejen každý kuchařský profesionál, ale i každá hospodyňka. Nutno podotknout, že realita však ve většině našich domácností vypadá úplně jinak. A to i přesto, že s tupými noži je řezání i krájení podstatně namáhavější a pracnější, nemluvě o zvýšeném nebezpečí poranění.
Už kvůli tomu byste měli dbát na to, aby vaše nože byly vždy ostré. Možností jak toho docílit máte hned několik.
Správný postup při broušení
Pokud byste chtěli nabrousit nůž jako profesionál, měli byste postupovat ve třech na sebe navazujících krocích. Při prvním se nůž nabrousí hrubým brouskem. Při jeho použití je důležité, abyste vždy brousili stejným počtem tahů z obou stran nože, pod stejným úhlem a proti ostří vždy po celé délce nože. Takto nabroušený nůž není ještě vhodný k použití. Aby byl je nutné následné přebroušení jemným brouskem. Někteří výrobci se snaží práci při ostření nožů usnadnit a dodávají na trh brousky z jedné strany hrubé a z druhé strany určené pro jemné broušení. Vyrábějí se buď ze syntetických materiálů, které nemění během používání, na rozdíl od přírodních brousků své vlastnosti a jsou cenově dostupné, nebo diamantové, které jsou samozřejmě kvalitnější, ale také podstatně dražší. Pro běžné domácí broušení si vystačíte s těmi syntetickými. Při broušení byste měli brusný kámen pravidelně vlhčit, na syntetické brousky se namísto vody používá třeba stolní olej. Po nabroušení byste měli nůž ještě důkladně vyleštit za pomoci jemné, ale pevné kůže.
Na nože se zoubkatým ostřím budete potřebovat speciální brousek, který je tvarovaný tak, abyste mohli pohodlně nabrousit i ty nejmenší a nejužší části nože.
Elektrický brousek Smith's blade Gourmet Compact (890 Kč), Brousek na nože OBH Nordica Chilli (1 250 Kč)
Přijde-li vám tento postup poněkud zdlouhavý, pak můžete klidně a úplně jednoduše použít ocílku. Kus velmi tvrdé oceli nejčastěji kuželovitého nebo čočkovitého tvaru s vrchním jemným vroubkováním. Při práci s ocílkou je nezbytně nutné naučit se správně držet úhel mezi ní a ostřím nože, jaký vyvinout správný tlak i rychlost tahu. Povrch ocílky může být někdy pochromován, nespornou výhodou je její v podstatě nezničitelnost. Pokud se vám jí nějakým způsobem nepovede rozpůlit, pak vám vydrží navždy. Tedy v případě, že nakupujte v kvalitních obchodech. Na tržnicích seženete i ocílky z poměrně měkkého materiálu, do kterého se čepel nože zařízne, namísto, aby se nabrousila.
Chytří pomocníci pro každého
Pro ty, kteří si s ocílkou ani s brouskem v ruce nevěří, je tu naštěstí technika a její vymoženosti. Kvalitní brousky udělají všechnu tu precizní a časově náročnou práci za vás. Pořídit si můžete například elektrický brousek firmy OBH Nordica, kterým nabrousíte nůž během několika málo vteřin. Brusná plocha je keramická s patentovaným systémem broušení, přizpůsobuje se různým šířkám nožů. Je vhodný pro všechny typy nožů kromě těch se zoubkovaným ostřím. Výrobce udává životnost šedesát let. Pořídíte jej za zhruba 1100 korun. Úplně jednoduchý brousek za příznivých tři sta korun koupíte v obchodech od společnosti Tescoma. Je vhodný pro všechny typy nožů kromě těch se zubatým ostřím. Oceníte i možnost zavěšení na kuchyňský drátěný program. Pokud jste podlehli kouzlu keramických nožů, pak právě pro ně je určen brousek Victorinox. Brousek však lze spolehlivě použít ale i na všechny ostatní typy nožů. Výrobce jej dodává se stojánkem, na který brousek před ostřením umístíte a díky němuž zajistíte správný úhel mezi nožem a brouskem.
Stolní bruska na nože F. Dick (2 599 Kč), Profesionální bruska Ozitech Knife Sharpener (859 Kč)
Velmi zajímavým brouskem je docela jistě AnySharp, který využívá pro broušení nožů nejnovější technologie. Nabrousíte s ním pohodlně a hlavně bezpečně úplně všechny typy nožů, včetně těch zoubkatých, nožů na pizzu, použít se dá dokonce i na nože od sekaček na trávu. K dostání je za čtyři sta korun.
Nože vyžadují péči
Nože můžete brousit tak často jak potřebujete, klidně i několikrát za den. Než se ale pustíte do samotného broušení, nůž vždy důkladně vyčistěte a vysušte. Aby ostří nože vydrželo dlouho a vy jste si tak mohli ušetřit práci s jeho častým broušením, měli byste jej mýt v ruce nikoliv v myčce nádobí, používat na něj jen saponát a houbičku a ihned jej utřít. Ostří nože otupuje totiž dlouhodobé namáčení do horké vody. Důležité je také správné skladování. Každý nůž byste měli uložit samostatně ideálně do dřevěného stojanu, nebo na magnetický pás. Existují také speciální pouzdra na nože, které mají pro každý nůž svou přihrádku. Absolutně nevhodné je skladování všech nožů, které v domácnosti jsou v šuplíku pohromadě.
Připravila: Petra Martišková
Foto: archiv firem
Články s podobnou tématikou
Příbory moderních i klasických stylů
Rady, které nestárnou - X. díl - V kuchyni
Zahradní nůžky
Existuje univerzální kuchyňský robot?
Dvakrát měř a jednou řež
Originální doplňky do kuchyně
Keramické nože váš překvapí svými vlastnostmi
Nezbytné drobnosti pro pohodlné grilování
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Kuchyňské vybavení
Článek byl zobrazen 18882 krát.
Diskuze k článku
lucasice | 02.09.2019 21:20:10
U nás brousí nože pouze manžel, já to párkrát vyzkoušela a nedopadlo to moc dobře. Máme nože z nerezové ocely a ty se naštěstí skoro netupí.
Kontextová reklama
Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Jaké nádobí je vhodné do mikrovlnky
Široká plejáda možností, jak v kuchyni využít mikrovlnnou troubu, už pro mnohé jistě není španělskou vesnicí. Vítaná pomocnice v domácnosti má však konkrétní požadavky na nádobí. Váháte-li, zda je nádobí, které používáte do mikrovlnky v pořádku, stačí jednoduchý test. Nádobí vložte do ní bez potravin a zapněte.
Regálové systémy na víno – víno ve sklepě musí být správně uloženo
Kvalitní víno se stalo běžnou součástí stolování nejen při slavnostních příležitostech. Takové víno ovšem vyžaduje určitou péči a správné skladování. Pokud máte vlastní sklep, místnost v suterénu, kde byste si rádi vybudovali vinotéku, budete potřebovat regály na vinné láhve a také připravit vínu ty správné podmínky. Jak na to?
Jak se zbavit zápachu z odpadkového koše?
Přiznejme si, čas od času nám zkrátka v kuchyni něco zavání. Někdy jde o špatně uchovávané jídlo v lednici, jindy o ucpaný odtok, ale mnohem častěji nás nos zavede k jinému zdroji zápachu – k odpadkovému koši. Nejjednodušší je samozřejmě odpad vynést, ale co dělat, když se z koše line nelibé aroma i v případě, že je poloprázdný?
Blum – krásná a praktická kuchyň
O tom, jak by měla vypadat dokonalá kuchyň má každý trochu jiné představy. Někomu se líbí rustikální styl, jinému moderní hi-tec. Důležité však je, aby kuchyň nejen dobře vypadala, ale byla také co nejvíce praktická a plnila svou funkci. Měla by tedy splňovat tři nejdůležitější aspekty, což je plynulost, prostor a pohyb.
Kuchyňský robot versus ruční šlehač, mixér a další přístroje
Základní funkce každého kuchyňského robota jsou velmi podobné ručnímu šlehači, ovšem s řadou výhod a dalších funkcí. V čem jsou kuchyňské roboty o tolik lepší, že se vyplatí do nich investovat tisíce korun?
Sušička ovoce, zeleniny a hub se vyplatí
Nejen pro uchování plodů z vlastní zahrádky využijeme sušičku ovoce a zeleniny. Houbařská sezóna je v plném proudu a o tom, že opravdu rostou, se přesvědčujeme v lese na každém kroku.
Výběr vhodné digestoře neboli kuchyňského odsávače par
Digestoř je při častém vaření v hůře odvětrávaných kuchyních naprostou nutností. Při výběru mějte na paměti, že nezáleží pouze na barvě a vzhledu, ale že byste měli věnovat pozornost také výkonu, způsobu odtahu a dalším funkcím.
Regálové systémy na víno a domácí skříně na víno
Víno při skladování potřebuje specifické podmínky, které vytvoříte ideálně ve vinném sklepě. Ke skladování můžete v domácnosti využít i malé vinotéky, klimatizované skříně na víno, ve kterých jsou podobné podmínky jako ve sklepě – stálá teplota, správná vlhkost, tma a žádné vibrace. Jak a čím si vybavit vinný sklep a jak si vybrat vhodnou skříň na víno?