Elektrický nůž
07.10.2007
Však to znáte, takové to domácí pižlání tupým nožem. Ukrojit měkký chleba nebo naporcovat čerstvé maso se rázem stane zápasem kdo s koho. Většinou boj prohrajeme a při troše štěstí se nám podaří dokonce se ani nezranit. Jak to dělají profesionální kuchaři? Ti mají špičkové nože z kvalitní oceli. Nám ulehčí práci elektrický nůž, který si hravě poradí i s nejtvrdší potravinou.
Konstruktéři jeho design vymysleli velmi jednoduše. Elektrický nůž se skládá z rukojeti, motorku a čepele. Kuchyňský pomocník na první pohled tvarem připomíná kulmu na úpravu vlasů. V rukojeti je umístěno tlačítko pro spuštění a vypnutí elektrického nože i knoflík, kterým se nůž z přístroje uvolní. Před krájením se do elektrického nože čepele nože nasadí lehkým stiskem až bezpečnostní západka cvakne. Ostří je chráněno obalem, který chrání před pořezáním.. Před krájením zapojíme přívodní šňůru do elektrické sítě (je dostatečně dlouhá, u typu Eta přesně metr a třičtvrtě) a nůž uvedeme do chodu stisknutím vypínače. Ostré čepele kolmo přiložíme ke krájené potravině, lehce zatlačíme a začneme krájet na plátky, kousky či krajíce. Univerzální čepele se používají ke krájení masa či zeleniny, na tvrdší potraviny, například mražené nebo naopak měkké s kůrkou, jsou elektrické nože vybaveny speciálními čepelemi. Krájení usnadní pohybování nožem sem a tam. Při práci dáváme pozor, abychom drželi nůž v dostatečné vzdálenosti od přívodní šňůry.
Po skončení práce elektrický nůž vypneme a vytáhneme přívodní šňůru ze zásuvky. Čepele lehce uvolníme jedním stiskem bezpečnostní západky z držadla. Protože čepele nejsou hladké jako obyčejný nůž, ale skládají se ze dvou pilek spojených nýtem uchopíme je za tupé konce, nýtek vyjmeme a nože omyjeme teplou vodou. Osušíme, pak čepele do sebe zaklapneme a vložíme zpět do rukojeti. Nakonec elektrický nůž vložíme do ochranného obalu, aby se čepele netupily nebo abychom se o ně neporanili. Vyjímatelné čepele se mohou mýt i v myčce, samotný přístroj s motorkem čistíme pouze vlhkým hadříkem. Nikdy přístroj nemyjeme pod tekoucí vodou a vždy ho při čištění vypojíme ze zásuvky. Pamatujme, že přístroj nikdy nepatří do ruky dětem! A kolik za elektrický nůž zaplatíme? Nejlevnější stojí 570 korun, dražší typy do tisíce korun.
Na trhu elektrický nůž nabízejí tři osvědčené značky: Eta, Fagor a Moulinex. Jednotlivé výrobky se vzhledem od sebe nijak výrazně neliší. Jsou určeny pro krájení měkkých i mražených potravin s výjimkou porcování masa s kostí. Jednotlivé typy se odlišují pouze drobnými detaily a cenou. Elektrický nůž Eta se může zavěsit na zeď, což je určitá výhoda, protože přístroj máme neustále při ruce. Typ Moulinex má ze všech typů nejnižší příkon a nože nejsou nastavitelné. Opravdovým bonbónkem mezi elektrickými noži je nůž značky Fagor s dvojitým bezpečnostním jištěním proti samovolnému spuštění přístroje a oboustranným nastavením řezu v úhlu čtyřicetpět a devadesát stupňů. Jeho jedinou nevýhodou je snad jedině váha přístroje. Práce s více než třičtvrtě kilovým nožem, byť i jen na krátkou dobu, pro ženskou ruku moc pohodlná není. Ale kdo ví, možná, že elektrický nůž bude doménou pouze pána domu.
Ať si vybereme jakýkoli model elektrického nože, kromě ulehčení a zrychlení práce v kuchyni se už nemusíme starat o nabroušení nožů, což v dnešní době není vůbec jednoduché. Kovovými „brousítky“ tupý nůž stejně nikdy dobře nenabrousíme a sehnat nožíře je jako hledat jehlu v kupce sena.
Autor: Irena Forejtová
Foto: archiv firem
Článek byl zobrazen 16124 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Ve fritovacím hrnci lze smažit i řízky z kapra
Už za několik dní se budou ve většině domácností smažit řízky z kapra. Vzhledem k tomu, že je kapr specifickým jídlem, které si mnozí dopřávají opravdu jen na Štědrý den, bývá řízků i v méně početné domácnosti připravováno až několik desítek. A tak je nasnadě smažit je raději než na pánvi ve fritéze.
Revoluční novinka – snadný úklid s hadříkem Actifibre od Viledy
Úklid domácnosti není obecně příliš oblíbenou činností, a proto se snažíme si jej maximálně zjednodušit a zefektivnit. Možná také patříte k těm, kteří mají v komoře celý regál čisticích prostředků a hadříků pro různé povrchy. Co byste řekli hadříku, který se hodí na všechny povrchy a vyčistí je opravdu dokonale a dokonce bez čisticího prostředku?
Rychlovarná konvice nesmí v kuchyni chybět
Bez rychlovarné konvice si už valná většina z nás svůj život vůbec nedokáže představit. Jednoduše zapnete tlačítko a za chvíli máte vroucí vodu, žádné složité přípravy a zdlouhavé čekání. I díky stálému zájmu zákazníků je jich na trhu celá řada v nejrůznějším barevném provedení, v různých velikostech a variantách.
Kuchyňské dřezy a jejich správný výběr. Jak poznáte kvalitu?
Základem při výběru kuchyňského dřezu jsou rozměry a použitý materiál. Nejoblíbenější je stále nerez, dotahují ho dřezy granitové a tectonitové a setkáme se také s keramikou a sklem. Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými materiály i kvalitou zdánlivě podobných výrobků?
Digitální kuchyňské váhy pro opravdu přesné vážení
Kuchyňská váha je nezbytným vybavením každé kuchyně. K tomu, abychom měli jednotlivé ingredience pro přípravu jídla zváženy opravdu přesně, nám pomůže jedině digitální kuchyňská váha. Tyto moderní typy vah se vyrábív mnoha designech, kromě klasických stolních vah jsou k dostání také váhy závěsné nebo ve „slim“ provedení.
Varné sklo nabízí elegantní a praktické vaření i pečení
Umíte se postarat o přípravu stravy ve své kuchyni esteticky a zároveň ekologicky? Existuje mnoho důvodů a také čím dál víc nadšených kuchařů či kuchařek, kteří prosazují ve své kuchyni k vaření či pečení nádobí z varného skla. Nevábně vyhlížející a opálené hliníkové hrnce se staly minulostí. Je třeba uznat, že varné sklo použité místo klasických hrnců a pánví vypadá opravdu stylově.
Inteligentní parní hrnce a zdravé vaření
Tepelná úprava pokrmů pomocí páry je jedním z nejzdravějších a nejšetrnějších způsobů přípravy jídel. Zdravé vaření v páře umožňují parní hrnce, které fungují na principu horkovzdušné trouby. Nejenže si díky nim potraviny udrží svou přirozenou chuť, ale také veškeré vitamíny a minerály. Hrnce jsou praktické, úsporné a hodí se do jakékoliv domácnosti.
Domácí „pekárna“ na chleba
Vůně čerstvě pečeného chleba přiláká i zapřísáhlé „masožravce“. Hned si ke krajíci představí plátek tlačenky, pečené vepřové koleno nebo alespoň klobásku. Ale kde sehnat teplý a voňavý chleba právě vytažený z pece? Domácí chléb si můžete dopřát dokonce každý den. Pořiďte si elektronickou pekárnu.