Reklama

Do každé kuchyně patří kuchyňské nože. Jak vybírat?

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

09.05.2013

V kuchyni člověk stráví poměrně velkou část svého života. Co si budeme vykládat, jídlo je jeho příjemnou součástí. Aby se ale příprava krmě nestala utrpením a tak trochu adrenalinovým zážitkem, je dobré si najít trochu času a věnovat jej výběru vhodného kuchyňského nože.

Jaké nože by v kuchyni neměly chybět?

Mít doma dvacet nožů je naprosto zbytečné. V začátku si bohatě vystačíte se třemi, postupně můžete dokoupit další. Základem je jeden velký nůž s čepelí okolo 17 cm. Musí být hlavně ostrý, těžký a dobře sedět v ruce. Proč? Ostré a těžké nože paradoxně způsobují naprosto minimum zranění. Samozřejmě, že když si nedáte pozor, tak se snadno říznete. Situace kdy tlačíte na nůž ve snaze nakrájet třeba mrkev na kolečka a on se vám sveze, už bude ale pasé. Čím větší má nůž váhu, tím méně na něj musíte tlačit. Samozřejmě vše s rozumem, kudla, kterou máte problém zvednout, také nebude úplně to pravé ořechové.

Základní pravidlo zní, malý nůž je na okrajování a drobné práce! Zejména něžné pohlaví mívá ve zvyku pořizovat si domů spousty miniatur. Ty do kuchyně patří, mají ale svou roli. Schopnost nakrájet malým nožíkem tele na nudličky je sice obdivuhodná, leč obvykle doprovázená zvýšenou spotřebou náplastí a obvazů. Na tele je velký nůž.


Optimální sada nožů - velký kuchařský nůž, velký nůž na maso, nůž na chleba, univerzální menší nůž a malý nůž na zeleninu. Foto: WMF

Třetím potřebným pomocníkem je nůž s vlnitou čepelí na pečivo. Výborně řeže tvrdou kůrku chleba a projde i měkčí vnitřní částí. Velmi jej ocení také milovníci baget. Krájení baget jiným nožem než s vlnitou čepelí končí zpravidla nezdarem, spoustou drobků a placatými kousky nakrájeného pečiva. Není dobré nůž používat na cokoli jiného, než je jeho úloha. Lze jej nahradit velkým nožem.


Sekáček na bylinky neboli kolébka s dvojitou čepelí, Foto: WMF

Japonské nože jsou kategorie sama pro sebe…

Japonské nože jsou poněkud vyšší liga. Jsou to nejen pracovní nástroje, ale i umělecká díla. Mají velmi úzké ostří broušené pod úhlem okolo 15 stupňů. Úzký břit, který umožňuje snadné krájení zeleniny, masa i lepivého sushi, aniž by potraviny nějak deformoval, vydrží díky použitému materiálu dlouho ostrý. Aby se takto broušený nůž rychle neztupil, používá se uhlíková (karbonová) ocel. Ta má sice trochu vyšší nároky na údržbu, protože je náchylnější ke korozi, déle však vydrží. Na tento materiál jsou ideální kameny, rozhodně nepoužívejte ocílku.

Japonských nožů je několik základních typů. Santoku, Gyuto (univerzální nůž se čepelí užší než Santoku), Usuba, Ajikiri (malý nožík určený zejména k čištění zeleniny), Sashimi (dlouhý úzký nůž na porcování ryb a plátkování) a Deba (sekáček se širokou čepelí a špičkou).

Santoku je univerzální nůž, se kterým se setkáte pravděpodobně nejčastěji. V japonštině jeho označení znamená „Nůž ze tří ctností“. Na rozdíl od tradičních japonských nožů má oboustranný výbrus. Má širokou čepel dlouhou okolo 17 centimetrů a krásný elegantní tvar. Je dokonale vybalancovaný. Co jiného taky od Japonců čekat, že?



Ručně vyráběné Santoku nože WMF a Hattori

Znáte takový ten hranatý sekáček, co vypadá příliš orientálně, než aby byl z Evropy? To je Usuba. Nůž určený na krájení zeleniny. Ostří je velmi tenké s jednostranným výbrusem, aby zelenina při krájení nepraskala. Většina kuchařek z něj má naprosto zbytečnou hrůzu. Zachází se s ním jedna báseň, a kdo jednou okusí kouzlo Usuby, nedokáže si bez ní kuchyni ani představit.


Usuba nůž Suncraft

Proslulé jsou nože výrobců Mcusta a Hattori.

Údržba nožů

V první řadě je potřeba si uvědomit, že nůž berete do ruky denně. Je to váš přítel, který vám usnadňuje život. Jak se budete chovat vy k němu, tak dlouho vydrží a bude sloužit. Nože skladujte odděleně. Použijte magnet, dřevěné stojany, oddělovače nebo jakoukoli jinou metodu, hlavně zabraňte tomu, aby se o sebe v jednom šuplíku otíraly čepele. Nože se tak velmi rychle tupí a ostří se vylamuje.

Po použití nezapomeňte nůž dobře očistit. Umyjte nečistoty a otřete jej dosucha. Nenechávejte ho zbytečně se povalovat v mokrém dřezu a nehažte na něj nádobí. Nože s dřevěnou ručkou či uhlíkovou čepelí také zbytečně nevystavujte vyšší vlhkosti a nemyjte je v myčce. Pokud takovému noži chcete dopřát ozdravnou lázeň, můžete jej čas od času promazat kapkou olivového oleje, bude vám vděčný.
Ať budete řezat či krájet cokoli, používejte vždy měkký podklad. Výborná jsou plastová a dřevěná prkýnka. Řezání na talíři, plechu nebo skle ničí ostří. A pokud se vám nůž ztupí, ostřete jej vhodnými nástroji k tomu určenými. Pokud v domácnosti zrovna nevlastníte brusné kameny, pořiďte si kvalitní ostřič. Méně kvalitní obvykle napáchají více škody než užitku. Lehounce můžete nůž dobrousit na kusu řemene s brusnou pastou.


Umyté a suché nože je nejlépe skladovat v bloku. Foto: WMF

Kde nakoupit nože?

Pokud si chcete pořídit opravdu kus kvalitní oceli, zajděte do nožířské speciálky, kde vám poradí. Na internetu je také poměrně dobrá nabídka. Dobré nože se pohybují od pár set až po několik tisíc, v závislosti na kvalitě materiálu a provedení. Zvolit můžete mezi noži evropskými nebo japonskými. Evropské kuchyňské nože jsou obvykle z nerez oceli a úhel broušení bývá okolo 25 stupňů. V Evropě se výroba soustředí například do oblasti Solingen, kde působí mnoho různých výrobců. Namátkově Zwilling. Spolu s firmou Wüsthof se řadí mezi dva největší výrobce kuchyňských nožů v Německu. Kvalitní kuchyňák lze pořídit i od Švýcarů (Victorinox) a Francouzů (Opinel), pro vlastence je tu česká značka KDS Sedlčany. 

- lub -

Článek byl zobrazen 19440 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Pavlína | 08.01.2016 22:47:02

super článek! :) Pro ty, co mají rádi méně obvyklé bych doporučila nějaký čínský nůž. Je to velký pomocník :)

Odpovědět

 

Kontextová reklama

Další články na téma Domácí potřeby a železářství

Servírovací mísy na ovoce i vánoční pamlsky

Servírovací mísy na ovoce i vánoční pamlsky

Žádná rodinná oslava, párty ani romantický večer ve dvou se neobejde bez dobrého jídla a pití. Aby námi nabízené pochutiny vypadaly co nejlépe, je třeba je také umět naservírovat. K tomu nám slouží servírovací nádobí, které se dnes vyrábí i z opravdu netradičních materiálů, jako je třeba beton nebo filc.

 
Důležitý detail zvaný garnýž

Důležitý detail zvaný garnýž

Záclony i závěsy dokáží interiér bytu neuvěřitelně zútulnit. Neměli bychom zapomínat ani na zdánlivé detaily. Na detailech na totiž celé stojí, přesnění řečeno visí. Řeč bude o garnýžích a jejich správném výběru.

 
Do každé kuchyně patří kuchyňské nože. Jak vybírat?

Do každé kuchyně patří kuchyňské nože. Jak vybírat?

V kuchyni člověk stráví poměrně velkou část svého života. Co si budeme vykládat, jídlo je jeho příjemnou součástí. Aby se ale příprava krmě nestala utrpením a tak trochu adrenalinovým zážitkem, je dobré si najít trochu času a věnovat jej výběru vhodného kuchyňského nože.

 
Broušení keramických nožů

Broušení keramických nožů

I sebeodolnější a skvěle nabroušený keramický nůž se častým užívání opotřebovává a tak je potřeba jej alespoň jednou za tři roky nabrousit. Jestliže nůž používáme každý den, může u něj po několika letech , při nevhodném používání i několika týdnech, dojít ke ztupení čepele, v horším případě dokonce k jejímu mechanickému poškození.

 
Konvice, čajové šálky a příprava čaje

Konvice, čajové šálky a příprava čaje

Čaj patří k nejoblíbenějším nápojům a je lidmi užíván již po tisíciletí. V různých podobách se pije snad na celém světě, působí totiž blahodárně na lidský organismus. Aby si udržel svou kvalitu a pozitivní účinky, musíme vědět, jak jej vhodně skladovat a také jej musíme umět připravit. Požitek z pití pak umocní stylové nádobí, v němž ho budeme servírovat.

 
Příbory moderních i klasických stylů

Příbory moderních i klasických stylů

Příbory v minulosti patřily k rodinným klenotům, které se dědily mezi generacemi. Luxusní příbory byly výsadou movitějších rodin. Pozlacené jídelní příbory zděděné po předcích nebo obyčejné příbory pro běžné použití mají v naší kuchyni důležité místo.

 
V novém školním roce „frčí“ zdravé domácí svačinky

V novém školním roce „frčí“ zdravé domácí svačinky

Velká přestávka je tu, proto je čas na svačinku. Ideální je ta, která dobře vypadá, skvěle chutná, a navíc dodá školákům prospěšné látky a energii. Proto zaručenou jistotu představují domácí jogurty či tvarohy s cereálními vločkami. Máte obavu ze složité přípravy? Nemusíte! S výrobky z ORIONU – českého obchodu pro domácnost to zvládne snadno a rychle opravdu každá maminka nebo tatínek!

 
Dokonale čistá okna s vysavačem na okna Windomatic

Dokonale čistá okna s vysavačem na okna Windomatic

Mytí oken je neoblíbená a také nevděčná práce. Déšť a prach zvenku, otisky dětských rukou zevnitř. Proto ani čerstvě umytá okna nevydrží dlouho čistá. Práci při mytí oken a dalších skleněných ploch si zjednodušíte díky vysavači na okna, který během několika sekund zanechá okna bez šmouh a podlahu bez kapek.

 

Zpět na předchozí stránku

Reklama

Náš tip

Elektrokola za výprodejové ceny

Toužíte po elektrokolu s dobrým dojezdem a za rozumné peníze? Vyberte si z naší nabídky elektrokol, jejichž cenu jsme právě teď snížili na minimum. Ceny již od 18.990 Kč.

 

Matrace Store – vše pro zdravé spaní

Specializovaný eshop na matrace, rošty do postele, chrániče, anatomické polštáře a postele. Odborně poradíme při výběru správné matrace pro Vás. Nyní akce „matrace doprava zdarma“!

 

BIOHORT - výjimečné zahradní domky

Zahradní domky rakouského výrobce Biohort osloví i ty nejnáročnější zákazníky. Jsou bezúdržbové a díky široké nabídce vybavení a příslušenství poskytují vysoký uživatelský komfort. Špičkový moderní design a záruka 20 let hovoří za vše. Doprava ZDARMA a dárek k nákupu!

 

Univerzální komínový systém CJ Blok®

Univerzální komínový systém CJ Blok® je určený pro všechny druhy paliv, pro suchý i mokrý provoz, je bezpečný a odolný vůči vysokým teplotám i požáru. Je dodáván jako kompletní stavebnice všech prvků se zárukou 30 let spolehlivé funkce i při stavbě svépomocí.

 

Reklama

Firmy z oboru

Kuchyňské pracovní desky z kamene

Kamenictví Obelisk nabízí kuchyňské pracovní desky z přírodního a umělého kamene, koupelnové desky, schody, parapety a kamenné obklady.

Kvalitní kuchyně plné nápadů

Kuchyňské studio Pelc - moderní i rustikální kuchyně. Kompletní realizace kuchyní od návrhu až po montáž včetně spotřebičů.

Nejčtenější z této rubriky

Tajemství půvabu rustikální kuchyně

Tajemství půvabu rustikální kuchyně

Rustikální je vlastně selský, chcete-li také tradiční nebo klasický. Kde jinde ve svém domově zažíváme chvíle pohody a klidu, než v kuchyni. Tady jsme si jako malí špunti hráli poblíž máminy sukně, později u kuchyňského stolu mastili domácí úkoly a tady voněly ty nejlepší buchty na světě.

 

Nakupujte hrnce a pánve podle varných symbolů

Nakupujte hrnce a pánve podle varných symbolů

Aby pro vás bylo vaření a příprava pokrmů skutečným zážitkem, je třeba mít doma kvalitní nádobí. To musí být nejen krásné a praktické, ale zároveň musí být určeno pro zvolený varný zdroj. Sledováním varných symbolů a piktogramů můžete dnes vařit o něco úsporněji, zdravěji a pohodlněji a hlavně si vybrat to správné nádobí pro varný zdroj, který máte doma.

 

Čím nahradit obklady v kuchyni

Čím nahradit obklady v kuchyni

Při plánování nové kuchyně se snažíme sladit použité materiály. Kuchyň působí jako celek, proto je nutné ji jako celek posuzovat. Podle stylu kuchyňského nábytku ladíme doplňky a další příslušenství. Výrazným prvkem v kuchyni je obklad mezi spodními a horními skříňkami.

 

Čištění a náprava poškrábaných CD a DVD nosičů

Čištění a náprava poškrábaných CD a DVD nosičů

Chtěli jste si doma pustit oblíbenou hudbu, nebo si prohlédnout fotky z dovolené, ale zjistili jste, že se dané CD nebo DVD v mechanice nenačítá, nebo jak se říká „skáče“? Zatím není důvod propadat panice, že jsou veškerá data nenávratně ztracena. Existuje totiž několik šikovných pomocníků, kteří nám mohou pomoci problém poškrábaného či špinavého disku vyřešit.

 

Ideální teploty a vlhkost pro spokojené bydlení

Ideální teploty a vlhkost pro spokojené bydlení

V celé řadě našich domácností, především pak v těch panelákových, žijeme již dlouhé roky v přetopených místnostech s relativně malou vlhkostí vzduchu. A to má za následek nejen horší kvalitu vzduchu a s tím spojené zdravotní obtíže, ale také podstatně větší náklady na vytápění. A jaké, že jsou ideální teploty, které budou šetřit naše zdraví i peněženku?

 

Nádobí vhodné do trouby

Nádobí vhodné do trouby

Dobře zvolené nádobí je nezbytné kuchyňské vybavení, bez kterého se při pečení v troubě neobejdete. Koupit to správné nádobí vhodné do trouby není vůbec jednoduché. Nabídka je veliká a každý výrobce se snaží pomocí triků a reklam přesvědčit, že právě jeho nádobí je to pravé ořechové. Přitom třeba ani neví, v jaké troubě pečete.

 

Osvětlení kuchyně a jídelny

Osvětlení kuchyně a jídelny

Zvolit správné osvětlení kuchyně je velmi důležité z hlediska pracovního, ale také uživatelského komfortu. Kuchyň či kuchyňský kout je totiž pracovištěm, kde se vaří, ale zároveň i prostorem, kde se setkáváme s blízkými lidmi. Měla by být proto nejen praktická, ale také útulná. A jistou dávku útulnosti můžeme navodit právě pomocí nejrůznějších světel.

 

Malá kuchyň - více přemýšlení

Malá kuchyň - více přemýšlení

Pořekadlo, co je malé, to je milé, platí i o kuchyních. Ani v jejich případě nemusí být malý prostor handicapem. Ovšem za předpokladu, že chybějící metry čtvereční nahradíte skutečně racionálním uspořádáním a vybavením.

 

Další z této rubriky

Konvice na čaj, které vás naučí milovat přípravu čaje

Konvice na čaj, které vás naučí milovat přípravu čaje

Době, kdy jsme pili sáčkovaný čaj za pár korun značky některého z obchodních řetězců, již naštěstí odzvonilo. Více a více Čechů vyhledává kvalitu. Z pití čaje a kávy se pozvolna vytvořil každodenní rituál uvolňující tělo i mysl. Použití kvalitních surovin pro přípravu jde ruku v ruce s designovými konvicemi na čaj a pomůckami pro přípravu čaje lahodícími oku.

 

Aby se nám doma dobře dýchalo

Aby se nám doma dobře dýchalo

Většina lidí u nás tráví většinu svého času v uzavřených místnostech, které zadržují velké množství prachu a v nichž žije obrovské množství mikrobů a roztočů. Jak proti nim bojovat?

 

Zdravé a chutné vaření na lávovém grilu

Zdravé a chutné vaření na lávovém grilu

Jako protiklad postupující automatizace a elektronického ovládání všeho, na co si v kuchyni vzpomenete, vystupují lávové grily. Při přípravě pokrmů na lávovém grilu se vracíme proti proudu času k původnímu zdroji tepla – ohni.

 

Malý, ale šikovný

Malý, ale šikovný

Jednotlivci, páry nebo menší rodiny, které doma příliš nevaří, se mohou při vaření a přípravě jídla spokojit s obyčejným ručním šlehačem. Kuchyňský robot potom ocení zejména rodiny s dětmi, kde jim tento pomocník ušetří spoustu práce, času i energie.

 

Kompaktní desky a jejich použití v interiéru i exteriéru

Kompaktní desky a jejich použití v interiéru i exteriéru

Jedním ze zařizovacích předmětů v interiéru, ale i v exteriéru, například na zahradě či ve ve venkovní kuchyni, a podobně, jsou kompaktní desky. Jejich výběru věnujte náležitou pozornost, protože patří mezi značně zátěžové plochy.

 

Jak vybrat odsavač par? Podle velikosti kuchyně i stylu vaření

Jak vybrat odsavač par? Podle velikosti kuchyně i stylu vaření

V kuchyni každé moderní domácnosti je dnes možné narazit na odsavač par neboli digestoř. Slouží k odsávání par z místnosti, zbavuje nás nepříjemných pachů a pomáhá zamezit výskytu plísní. Na co se ale při výběru odsavače zaměřit? Jaká velikost, tvar a výkon bude pro naši kuchyni nejvhodnější?

 

Dámy, letos s Velikonocemi jednoduše vypečte!

Dámy, letos s Velikonocemi jednoduše vypečte!

Velikonoční zvyky v podobě šlehání pomlázkou či barvení vajíček asi nezměníme, ale k jistým příjemným inovacím vám pomoci můžeme… S bolavými partiemi těla se správná hospodyňka tento den holt musí smířit, ovšem se spáleným mazancem, bezhlavým beránkem nebo nedokonalou velikonoční výzdobou rozhodně ne. Přesvědčíme vás, že je možné tento svátek jara zvládnout lépe než dřív!

 

Když vysavač zapáchá

Když vysavač zapáchá

Ač je v dnešní době na trhu již nepřeberné množství vysavačů různých typů, druhů a funkcí, stále u mnoha z nich (zejména těch sáčkových) zůstává jeden starý problém. Po čase většina z nich začne zapáchat. Jak se této nepříjemnosti zbavit?

 

Partnerské weby

Reklama

 

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

Turecko-Dovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.

Mapa webu | nastavit jako domovskou stránku

© Bydlení pro každého  |  webdesign a programování: weto.cz webdesign
RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . TOPlist