Reklama

Chcete zavařovat ovoce a zeleninu? Kupte si zavařovací hrnec

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

20.08.2012

Pokud také patříte k těm, kdo konec léta tráví zavařováním nejrůznějšího ovoce a zeleniny, tak se pravděpodobně neobejdete bez kvalitního zavařovacího hrnce. Věděli jste, že moderní zavařovací hrnce mají řadu zajímavých funkcí, jako například odšťavňování, nebo tavení vosku? Mnohé z nich jsou navíc použitelné též jako automaty na nalévání a vypouštění teplých nápojů.

Léto je v plném proudu a na stromech dozrává slaďoučké ovoce, skleníky jsou plné čerstvé zeleninky a tak je třeba začít uvažovat, co se vší tou úrodou? Nabízí se hned několik možností – můžete ji sníst, rozdat, nebo zavařit na pozdější časy. Pokud jste se rozhodli pro třetí variantu, bude zavařovací hrnec nepostradatelným pomocníkem pro konzervaci vaší úrody. Dnes již naštěstí nemusíme zavařovat v prádelním hrnci, jako to dělaly naše babičky, ale máme k tomu mnohem modernější pomocníky. Můžeme tak snadno zkombinovat atmosféru starých časů s technickým pokrokem moderní současnosti.

Dejte průchod vaší fantazii

V minulosti se zavařovalo pouze z důvodu uchování potravin a nadělání zásob do spíže, ale v současnosti je zavařování pro mnohé hrou s vlastní nápaditostí. Nejsme totiž omezeni výběrem surovin, můžeme si hrát se skladbou chutí a využívat k tomu moderní zavařovací techniku. Nejen dochucování, ale také obsah cukru a skladba látek je jen na nás. Máme zkrátka možnost konzervovat potraviny dle našich vlastních představ a požadavků. Už nejde pouze o to, aby byl obsah skleničky chutný, ale také o to, aby lahodil oku. Tento způsob přípravy pokrmů je navíc vhodný i pro diabetiky, alergiky na různé druhy potravin a pro všechny, kdo dbají na dodržování správné životosprávy.

Chuť léta po celý rok

Zavařovat je dnes možné téměř vše – zeleninu, ovoce, houby i maso, tedy cokoliv od jahod až po produkty ze zabijačky. Pokud tedy máte spoustu čerstvého ovoce, zeleniny nebo dalších potravin, které byste si chtěli uchovat na později, určitě si zavařovací hrnec pořiďte. Využijete jej nejen při zavařování okurek, hub, sterilaci ovoce a zeleniny, ale také k odšťavňování, a v přípravě zdravé výživy, také jako velký hrnec na polévky či guláše. Říkáte si, na co zavařovat, když je dnes možné v marketech narazit na jahody či borůvky i v zimě? Důvod je jednoduchý, takové ovoce většinou nebývá příliš kvalitní a také je jaksi bez chuti. Na naše pulty se totiž dostává po dlouhé cestě z teplých krajin, kde se plody sbírají ještě nedozrálé. Jestliže chcete mít ovoce a zeleninu plné vitamínů, pomůže vám v tom právě zavařovací hrnec.

Stejné postupy, ale moderní pojetí

Postup zavařování je roky pořád stejný. Samozřejmě že v minulosti nebyly dostupné různé pektogely, gelfixy ani želírovací cukry, které zkracují dobu nutnou pro stání u plotny, ale práce, kterou je potřeba udělat, zůstává vesměs stejná. Je třeba všechny dobroty naskládat do sklenic, připravit si kvalitní nálev, vše zavíčkovat a následně řádně sterilovat, aby nic nepřišlo nazmar. Dnešní zavařovací hrnce nové generace však oproti těm dřívějším dokážou samy sledovat teplotu, případně ji zvýšit či udržovat na určitém bodě. Tím nám výrazně usnadňují práci.

Elektrické hrnce vedou

Staré plechové zavařovací hrnce v současnosti plně nahrazují zavařovací hrnce elektrické, které jsou samostatnými přístroji, jež se zapojují do zásuvky. Jelikož jsou vybaveny termostatem, hlídají si nastavenou teplotu vody. Některé mají i časovač a tak si mohou kromě teploty vody hlídat také dobu zavařování. Oblíbené jsou zavařovací hrnce v nerezovém provedení, ale vhodnou (a levnější) alternativou jsou i smaltované zavařovací hrnce. Mezi elektrickými zavařovacími hrnci na českém trhu převládají zahraniční výrobky.

 
Zvařovací hrnce Severin a Rommelsbacher

K levnějším zavařovacím hrncům patří modely značky Severin, tradiční německé značky založené roku 1892. Tyto hrnce většinou nejsou vybaveny funkcí udržení teploty. Oblíbený je například model Severin EA 3649. Jeho plechový plášť je opatřen emailovou povrchovou úpravou, má plastové víko a tepelně izolované rukojeti. Hrnec disponuje regulátorem teploty, kontrolkou a ochranou proti přehřátí. Hrnec má objem 29 litrů a vejde se do něj až 14 litrových sklenic.

Dalším zajímavým modelem je plně automatický zavařovací hrnec Guzzanti GZ 180. Je možné jej kromě zavařování využívat také k přípravě polévek a gulášů, nebo na tavení vosku. Díky vestavěnému výpustnému kohoutku umožňuje snadné vypouštění vody a je vhodný také pro stáčení horkých nápojů např. svařeného vína, čaje či punče. Hrnci nechybí automatický časový spínač ani ochrana proti přehřátí. Je vybaven dvouvrstvým a snadno čistitelným smaltovaným pláštěm a tepelně izolovanými rukojeti. Má objem 27l a tak je možné v něm zavařovat až 14 litrových sklenic současně.


Zavařovací hrnce Guzzanti a Bielmeier

Velký komfort nabízí automatické zavařovací hrnce značky Bielmeier, které mají časový spínač na 120 minut, jenž se automaticky zapíná na požadovanou dobu až do dosažení zvolené teploty. Díky časovému spínači si uživatel snadno nastaví dobu zavařování a hrnec po skončení práce automaticky ukončí ohřev vody. Hrnce jsou odolné proti působení kyselin, jsou vybaveny přesným termostatem, světelnou kontrolkou a pojistkou proti přehřátí. Díky uzavřenému dnu je možné hrnce využít i pro přípravu pokrmů. Oblíbené jsou zejména nerezové modely z broušené nerezové oceli 18/10. Standardem zavařovacích hrnců Bielmeier je výpustný kohoutek pro snadné vypouštění vody – je možné jej však využít také na přípravu svařeného vína nebo jako skvělý zásobník na teplé nápoje.

Opravdu kvalitním výrobkem je pak multifunkční zavařovací hrnec německého výrobce Rommelsbacher, typ KA 2004/E, který nabízí možnost přípravy polévek a gulášů, ale lze jej použít také na tavení vosku. Je vyroben z kvalitní ušlechtilé nerezové oceli a může se pochlubit velmi praktickými funkcemi. Kromě běžných úkonů jako je zavařování, odšťavňování a sterilace, umožňuje oddělený topný a varný prostor nastavit automatický stálý chod pro ohřev pokrmů. S pomocí odšťavňovacího nástavce si vytvoříte jedinečné ovocné, zeleninové či bylinkové nápoje.

- jpa -

Foto: archiv firem

Článek byl zobrazen 18711 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

zavařovací hrnec

Michala | 22.07.2017 23:14:59

Zavařovací hrnec je super věc, určitě stojí za to si ho pořídit.

Odpovědět

 

Kuchyně

Venda | 10.07.2017 15:32:47

Ahoj všem…jsem po reko kuchyně a chci si ji nově vybavit. Kde koupím kvalitní vybavení? Jedná se mi hlavně o hrnce, talíře, příbory…

Odpovědět

 

Revize

Verča Krátká | 10.07.2017 14:42:13

Dobrý den, prosím o vaše zkušenosti se společností revize nemovitostí. Děkuji.

Odpovědět

 

dík

lída22 | 30.05.2017 22:46:48

Dík za radu, hledala jsem nějaký kvalitní za dostupnou cenu a není to úplně snadné. Tenhle od Oravy se mi zamlouvá, zvlášť když už ho máš vyzkoušený..

Odpovědět

 

hrnec

Alex | 30.11.2016 23:05:05

Mám el.zavařovací hrnec Orava ZH 27 a vřele doporučuju, perfektní kvalita, jde použít uplně na vše, nemůži si ho vynachválit.

Odpovědět

 

Kontextová reklama

Další články na téma Recepty

Zpříjemněte si podzim relaxačními čaji, domácími nebo koupenými

Zpříjemněte si podzim relaxačními čaji, domácími nebo koupenými

Za okny je sychravo, vítr si pohrává s barevným listím a vy sedíte v křesle a pijete příjemně uklidňující čaj. Líbí se Vám tato představa? Pak je následující článek přímo pro Vás. Relaxační čaj si můžete koupit nebo směs sami vyrobit.

 
Tofu, sojový „sýr“ známý již 2000 let, snižuje riziko rakoviny prsu

Tofu, sojový „sýr“ známý již 2000 let, snižuje riziko rakoviny prsu

Možná jste také v prodejnách se zdravou výživou narazili na tofu - bílou kostku připomínající vzhledově balkánský sýr. I tofu je sýr, nevyrábí se však z mléka, ale ze sojových bobů. Tofu si oblíbili zejména vegetariáni, kteří jej pojídají jako náhražku masa, ale tento “sýr” obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, proto by jej do jídelníčku měl zařadit každý.

 
Pekingská kachna

Pekingská kachna

Pekingská kachna je snad nejznámější jídlo čínské kuchyně připravované po celém světě. Přestože se obecně za pojem "čína" schová kde co, pekingská kachna je opravdová lahůdka s originálním receptem, přípravou i servírováním. Kdo si chce vychutnat tradiční pekingskou kachnu a zažít jedinečný kulinářský zážitek, musí vyrazit do Pekingu.

 
Tibetská houba – 100% přírodní lék proti stresu i usazeným cevám

Tibetská houba – 100% přírodní lék proti stresu i usazeným cevám

Pokud také patříte k lidem, kteří se nebojí zkoušet nové věci, dávají si záležet na tom, co jedí a zdravá výživa pro ně není neznámým pojmem, pak vás jistě zaujme tibetská houba. Možná už jste o ní slyšeli, možná je pro vás naprostou novinkou, každopádně za pozornost jistě stojí – působí totiž až neuvěřitelně pozitivně na lidské zdraví.

 
Kouzlo francouzské kuchyně

Kouzlo francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je respektovaným pojmem po celém světě. Své místo má mezi světovými kuchyněmi na předních místech, hned vedle italské, čínské nebo balkánských kuchyní.

 
Velikonoční menu

Velikonoční menu

Po uplynulém postním týdnu, který začíná na Květnou neděli, je maso ve velikonočním jídelníčku již dovoleno. Tradiční úpravou kůzlečího nebo jehněčího se zabývat nebudeme, vždyť naše hospodyňky jsou vyhlášené kuchařky. Proto nabízíme méně známé úpravy masa a pár typicky velikonočních receptů pro mlsné jazýčky.

 
Už jste ochutnali klokaní maso?

Už jste ochutnali klokaní maso?

Na našem trhu se v poslední době rozšířilo klokaní maso. Můžeme jej zakoupit hned v několika sítích masen i supermarketů a do jídelníčků jej řadí vedle mnoha restaurací i několik cateringových firem, které vaří ve velkém pro jídelny, menzy a bufety. Málokdo však ví, jak klokaní maso chutná a jaké je jeho složení v porovnání s ostatními druhy masa. A proto si o něm pojďme popovídat.

 
Fenomén medových dortů

Fenomén medových dortů

Do českých cukráren, kaváren a restaurací vtrhl před nedávnem nový fenomén - medový dort. Lahodný zákusek plné medově-karamelové chuti, který se doslova rozpouští na jazyku, má své kořeny u starých Slovanů.

 

Zpět na předchozí stránku

Reklama

Náš tip

České vířivky s rodným listem

Zažijte dokonalou hydroterapii ve vířivé vaně zrozené v Čechách. Má skvělou výbavu, nadčasový design a rychlé dodání. Ve výrobě je důkladně testována, což dokládá její rodný list.

 

Matrace Store – vše pro zdravé spaní

Specializovaný eshop na matrace, rošty do postele, chrániče, anatomické polštáře a postele. Odborně poradíme při výběru správné matrace pro Vás. Nyní akce „matrace doprava zdarma“!

 

BIOHORT - výjimečné zahradní domky

Zahradní domky rakouského výrobce Biohort osloví i ty nejnáročnější zákazníky. Jsou bezúdržbové a díky široké nabídce vybavení a příslušenství poskytují vysoký uživatelský komfort. Špičkový moderní design a záruka 20 let hovoří za vše. Doprava ZDARMA a dárek k nákupu!

 

Univerzální komínový systém CJ Blok®

Univerzální komínový systém CJ Blok® je určený pro všechny druhy paliv, pro suchý i mokrý provoz, je bezpečný a odolný vůči vysokým teplotám i požáru. Je dodáván jako kompletní stavebnice všech prvků se zárukou 30 let spolehlivé funkce i při stavbě svépomocí.

 

Reklama

Firmy z oboru

Kuchyňské pracovní desky z kamene

Kamenictví Obelisk nabízí kuchyňské pracovní desky z přírodního a umělého kamene, koupelnové desky, schody, parapety a kamenné obklady.

Kvalitní kuchyně plné nápadů

Kuchyňské studio Pelc - moderní i rustikální kuchyně. Kompletní realizace kuchyní od návrhu až po montáž včetně spotřebičů.

Nejčtenější z této rubriky

Tajemství půvabu rustikální kuchyně

Tajemství půvabu rustikální kuchyně

Rustikální je vlastně selský, chcete-li také tradiční nebo klasický. Kde jinde ve svém domově zažíváme chvíle pohody a klidu, než v kuchyni. Tady jsme si jako malí špunti hráli poblíž máminy sukně, později u kuchyňského stolu mastili domácí úkoly a tady voněly ty nejlepší buchty na světě.

 

Nakupujte hrnce a pánve podle varných symbolů

Nakupujte hrnce a pánve podle varných symbolů

Aby pro vás bylo vaření a příprava pokrmů skutečným zážitkem, je třeba mít doma kvalitní nádobí. To musí být nejen krásné a praktické, ale zároveň musí být určeno pro zvolený varný zdroj. Sledováním varných symbolů a piktogramů můžete dnes vařit o něco úsporněji, zdravěji a pohodlněji a hlavně si vybrat to správné nádobí pro varný zdroj, který máte doma.

 

Čím nahradit obklady v kuchyni

Čím nahradit obklady v kuchyni

Při plánování nové kuchyně se snažíme sladit použité materiály. Kuchyň působí jako celek, proto je nutné ji jako celek posuzovat. Podle stylu kuchyňského nábytku ladíme doplňky a další příslušenství. Výrazným prvkem v kuchyni je obklad mezi spodními a horními skříňkami.

 

Čištění a náprava poškrábaných CD a DVD nosičů

Čištění a náprava poškrábaných CD a DVD nosičů

Chtěli jste si doma pustit oblíbenou hudbu, nebo si prohlédnout fotky z dovolené, ale zjistili jste, že se dané CD nebo DVD v mechanice nenačítá, nebo jak se říká „skáče“? Zatím není důvod propadat panice, že jsou veškerá data nenávratně ztracena. Existuje totiž několik šikovných pomocníků, kteří nám mohou pomoci problém poškrábaného či špinavého disku vyřešit.

 

Ideální teploty a vlhkost pro spokojené bydlení

Ideální teploty a vlhkost pro spokojené bydlení

V celé řadě našich domácností, především pak v těch panelákových, žijeme již dlouhé roky v přetopených místnostech s relativně malou vlhkostí vzduchu. A to má za následek nejen horší kvalitu vzduchu a s tím spojené zdravotní obtíže, ale také podstatně větší náklady na vytápění. A jaké, že jsou ideální teploty, které budou šetřit naše zdraví i peněženku?

 

Nádobí vhodné do trouby

Nádobí vhodné do trouby

Dobře zvolené nádobí je nezbytné kuchyňské vybavení, bez kterého se při pečení v troubě neobejdete. Koupit to správné nádobí vhodné do trouby není vůbec jednoduché. Nabídka je veliká a každý výrobce se snaží pomocí triků a reklam přesvědčit, že právě jeho nádobí je to pravé ořechové. Přitom třeba ani neví, v jaké troubě pečete.

 

Osvětlení kuchyně a jídelny

Osvětlení kuchyně a jídelny

Zvolit správné osvětlení kuchyně je velmi důležité z hlediska pracovního, ale také uživatelského komfortu. Kuchyň či kuchyňský kout je totiž pracovištěm, kde se vaří, ale zároveň i prostorem, kde se setkáváme s blízkými lidmi. Měla by být proto nejen praktická, ale také útulná. A jistou dávku útulnosti můžeme navodit právě pomocí nejrůznějších světel.

 

Malá kuchyň - více přemýšlení

Malá kuchyň - více přemýšlení

Pořekadlo, co je malé, to je milé, platí i o kuchyních. Ani v jejich případě nemusí být malý prostor handicapem. Ovšem za předpokladu, že chybějící metry čtvereční nahradíte skutečně racionálním uspořádáním a vybavením.

 

Další z této rubriky

Ideální teploty a vlhkost pro spokojené bydlení

Ideální teploty a vlhkost pro spokojené bydlení

V celé řadě našich domácností, především pak v těch panelákových, žijeme již dlouhé roky v přetopených místnostech s relativně malou vlhkostí vzduchu. A to má za následek nejen horší kvalitu vzduchu a s tím spojené zdravotní obtíže, ale také podstatně větší náklady na vytápění. A jaké, že jsou ideální teploty, které budou šetřit naše zdraví i peněženku?

 

Stylové i designové nádobky na olej a ocet

Stylové i designové nádobky na olej a ocet

Olej a ocet jsou dochucovadla, která by stejně jako pepř a sůl neměla chybět na žádném jídelním stole. Položit je na stůl v lahvích, ve kterých jsme je koupili, by však nebylo zrovna estetické ani praktické. Proto je dobré si pořídit speciální nádobky na olej a ocet, které jsou nejen dekorativním, ale také účelným doplňkem každé kuchyně.

 

Osvětlení kuchyně a jídelny

Osvětlení kuchyně a jídelny

Zvolit správné osvětlení kuchyně je velmi důležité z hlediska pracovního, ale také uživatelského komfortu. Kuchyň či kuchyňský kout je totiž pracovištěm, kde se vaří, ale zároveň i prostorem, kde se setkáváme s blízkými lidmi. Měla by být proto nejen praktická, ale také útulná. A jistou dávku útulnosti můžeme navodit právě pomocí nejrůznějších světel.

 

Topinkovače se vyrábějí už celé jedno století

Topinkovače se vyrábějí už celé jedno století

Toastery neboli topinkovače oslavily nedávno už stoleté výročí. Do našich krajů se sice dostaly teprve před pár lety, těší se však stále větší oblibě, ač v našich obchodech rozhodně nenajdeme tolik typů toastovacích chlebů jako třeba v Americe.

 

Víte, jak správně používat a čistit myčku nádobí?

Víte, jak správně používat a čistit myčku nádobí?

Pomocník v domácnosti se vždycky hodí, ať už je napojen na zdroj elektrické energie anebo pracuje za odměnu v podobě teplé večeře a pochvaly. Většina současných domácností však praktikuje mytí nádobí v myčce. Víte, jak jí správně používat, jaký program a prostředek zvolit a co do myčky nepatří?

 

Jak vybírat myčku nádobí

Jak vybírat myčku nádobí

Přestože patří myčka nádobí dnes již ke standardnímu kuchyňskému vybavení, stále se vyskytují názory, že je jen dalším zbytečným spotřebičem v domácnosti. Avšak kdo jednou objevil její kouzlo, už nedokáže pochopit, jak se bez ní mohl dříve obejít. Podívejme se, na co bychom se měli při výběru tohoto kuchyňského pomocníka zaměřit.

 

Vakuová svářečka folií - čerstvé potraviny po dlouhé týdny

Vakuová svářečka folií - čerstvé potraviny po dlouhé týdny

Hledáte dokonalou ochranu vašich potravin proti zkáze a plísním? Uvažujete, jak dlouhodobě a ekonomicky skladovat potraviny a nejrůznější předměty? Vyzkoušejte vakuovací svářečku, která vám pomůže uchovat potraviny zdravější a déle čerstvé. Má mnohostranné využití, kromě toho, že prodlouží dobu skladování je vhodná i na marinování nebo vaření ve vakuu.

 

Jak se vaří v římském hrnci

Jak se vaří v římském hrnci

Pokud rádi vaříte a přemýšlíte, co vám ještě chybí v kuchyni, pak je to možná takzvaný římský hrnec. Tento kus keramiky se hodí pro všechny majitele kuchyňské trouby, kteří chtějí jíst zdravě, pro ty, co drží redukční dietu nebo chtějí zkrátka jen zkusit vařit trochu jinak než klasicky.

 

Partnerské weby

Reklama

 

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

Turecko-Dovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.

Mapa webu | nastavit jako domovskou stránku

© Bydlení pro každého  |  webdesign a programování: weto.cz webdesign
RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . TOPlist