3 nejoblíbenější recepty na saláty v roce 2019 – také je doma připravujete?
19.08.2019
Zdravá strava je čím dál více propíraným tématem. Zelenina obsahuje velké množství vlákniny, a kromě toho také vitaminů, které jsou pro lidský organismus potřebné. Které saláty jsou vašimi oblíbenými a shodují se s těmi, které si zamilovala většina české populace?
Výhodou je, že při přípravě salátů nezašpiníte příliš mnoho nádobí. Stačí vám pouze škrabka na zeleninu, nůž, prkénko, kráječ na zeleninu a mísa. Pokud máte řízenou redukční nebo jinou dietu, použijte při přípravě digitální kuchyňskou váhu, a výsledek zapište do aplikace pro měření kalorií. Budete tak mít lepší představu o příjmu sacharidů, tuků a bílkovin.
1) Salát Coleslaw
Co budete potřebovat?
1 menší hlávka zelí
3 střední mrkve
1 cibule
ocet nebo limetka na pokapání
3 lžíce cukru
sůl
pepř
majonéza a smetana.
Nejprve nakrouhejte zelí a mrkev najemno. Dále nasekejte cibuli na co nejjemnější kousky a smíchejte se zelím a mrkví. Přidejte pepř, cukr a zlehka osolte. Pak už jen stačí přidat trošku octa (nebo limetky) a vše dobře promíchat s trochou majonézy a smetany.
Tip: nechte salát uležet cca 2 – 3 hodiny v chladničce, bude chutnější!
2) Salát z červené řepy
Co budete potřebovat k přípravě?
1 červená řepa
citronová šťáva
jablko
cibule
troška pažitky ze zahrádky.
Příprava zálivky
1 velký jogurt
troška nastrouhaného křenu
1 lžíce hořčice
2 lžíce octa
troška medu na oslazení
sůl pepř
půl lžičky mletého kmínu.
Červenou řepu důkladně omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Nezapomeňte ihned pokapat citronem, aby řepa neztratila barvu. Dále nastrouhejte nebo nakrájejte jablko a cibuli a smíchejte. Do bílého jogurtu pak nasekejte pažitku a přidejte pepř, sůl, kmín, med, křen, ocet a hořčici. Vše dobře promíchejte a máte hotovou zálivku. Pak už jen stačí promíchat s řepou a nechat cca 30 minut odstát v lednici.
3) Caesar salát
Fenomén u nás i ve světě, který se podává na tisíce způsobů. Některé jen vzdáleně připomínají jeho původní verzi. Co k němu budete potřebovat, pokud si chcete připravit jeho nejoblíbenější verzi, nejčastěji podávanou v Čechách?
400 g římského salátu
sůl, pepř
polovinu bagety na krutony
1 hrst parmazánu (hoblinek)
4 stroužky česneku.
Příprava zálivky:
2 žloutky
1 citron
2 ančovičky
2 lžíce dijonské hořčice
1 lžičku worcestrové omáčky
150 ml olivového oleje
1 lžičku nastrouhaného parmazánu
150 g kuřecího masa.
Nejprve si připravte salát, který rukama pečlivě natrhejte na středně velké kousky. Ty pak dejte do mísy. Do mixéru dejte ingredience na zálivku, rozmixujte a smíchejte s natrhaným salátem. Na pánvi pak orestujte stroužky česneku. Česnek pak odeberte a přidejte kostičky nakrájené bagety. Pokud máte chuť, můžete přidat také lehce orestované kousky kuřecího masa.
Článek byl zobrazen 9662 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
Další články na téma Recepty
Grog – ideální nápoj do mrazivých dnů
Čím se tak zahřát v těchto mrazivých dnech? Čím přivítat promrzlou návštěvu? S chlazeným pivem nejspíš neuspějeme a tak by to chtělo něco pořádného na zahřátí. Velmi osvědčeným a přitom jednoduchým nápojem, který se hodí na dlouhé zimní večery je grog. Nemusí však být jen z rumu, můžete jej ochutit třeba koňakem, whiskou nebo griotkou.
Elektrická udírna – snadné a rychlé uzení
Vůni uzeného masa odolá jen málokdo. Dnes už nemusíme složitě hledat prostory ani si vyhrazovat dostatek času na jeho přípravu. K tomu, abychom si mohli pochutnat na dobře vyuzené klobáse, šunce či rybě nám totiž poslouží domácí elektrická udírna, v níž si připravíme jakýkoliv pokrm. Je to snadné, rychlé a výsledek stojí za to!
Chcete zavařovat ovoce a zeleninu? Kupte si zavařovací hrnec
Pokud také patříte k těm, kdo konec léta tráví zavařováním nejrůznějšího ovoce a zeleniny, tak se pravděpodobně neobejdete bez kvalitního zavařovacího hrnce. Věděli jste, že moderní zavařovací hrnce mají řadu zajímavých funkcí, jako například odšťavňování, nebo tavení vosku? Mnohé z nich jsou navíc použitelné též jako automaty na nalévání a vypouštění teplých nápojů.
Domácí příprava sushi – chuť tradičního Japonska
Z čeho se sushi skládá? A dokázali byste ho připravit i doma? A víte, co vlastně sushi je? Když se vás někdo zeptá, jaké znáte japonské jídlo, pravděpodobně vás jako první napadne sushi. Ano, sushi je skutečně tím nejznámějším a tradičním japonským jídlem, které se pyšní až tisíciletou historií.
Francouzská cibulačka - recept i pro kuchařské začátečníky
Francouzskou cibulačku se sýrem si oblíbí i ten, kdo jinak cibuli moc nemusí. V této typické francouzské podzimní polévce se štiplavá a pronikavě vonící cibule promění v lahůdku servírovanou ve vybraných restauracích. Tato polévka si získala příznivce po celém světa, je chutná, sytá, levná a jednoduchá na přípravu.
Vaření v mikrovlnné troubě
Mikrovlnná trouba je skvělým pomocníkem každé moderní kuchyně. Spousta lidí ji používá k ohřevu nebo rozmrazování potravin, dnešní mikrovlnky toho však umí mnohem více. Multifunkční mikrovlnné trouby je možné využívat na vaření, pečení, dušení či grilování. Příprava jídla tak bude časově méně náročná než na sporáku a výsledek přitom stejně chutný.
Čím topit v udírně – dřevem nebo dřevěnou štěpkou
O tom, čím topit v udírně, rozhoduje především typ udírny. Ne každá udírna je stavěná na topení kusovým dřevem a je dobré znát klady i zápory té či oné varianty už při výběru udírny.
Lněné semínko posílí imunitní systém a zlepší zažívání
Komu není zdravá výživa tak úplně cizí, určitě už vyzkoušel řadu nejrůznějších semínek. V poslední době jsou často zmiňována lněná semínka, která obsahují látky, jež pozitivně působí na náš organismus. Lněná semínka nám tak pomohou posílit imunitní systém, zpevní kosti, zbaví nás zácpy a zároveň nám pomohou i v boji s nadváhou.